utorak, 6. svibnja 2014.

:: U gostima Utorkom: FBI rukavice - Home made by B. ::

Kao što sam već najavila, nakon podužeg izbivanja, vratila sam se u kuvarigrice.


Pa tako i u detektivske vode FBI rukavica. Ne više u onom obimu u kojem sam to nekad činila, kad sam ispitivala nečiji blog, ali definitivno sa ciljem sudjelovati. 
I posebno mi je drago što moj povratnički FBI post pripada Branki i blogu Home-made by B. Jer kod Branke je doista sve ispunjeno domaćom atmosferom i nekim posebnim mirom i ugodom. Pomiješano s mirisama njenih marmelada i džemova, kao kad se s dugog puta vratite kući.

Međutim, ne bih ja bila ja, kad se i između marmelada i slastica, ne bih ravno s vrata, prvo dohvatila konkretne hrane, pa sam je potražila i kod Branke. Nije da mi posao i način života baš zahtjevaju obilan kočijaški objed, ali Fijaker gulašu nisam odoljela, a uzdahe zadovoljstva ispustili su i moji nakon obroka.



Sastojci:

Za gulaš: 

- 500 g junetine od buta ili ruže
- 400 g luka
- 2-3 žlice ulja
- 1 žličica octa (ja sam koristila aceto)
- oko 500 ml goveđeg temeljca 
- 1 žlica slatke crvene paprike
- 1/2 žličice kima 
- 1 žličica koncentrata rajčice 
- 400 ml pelata
- sol i papar 
- 2 jaja 
- 2 kobasice (hrenovke)
kiseli krastavci za serviranje i salatu

Knedle od kruha:
(10-ak knedli)

- 4-5 žemlji , kajzerice ili kruh po izboru 
- 2 jaja
- 150 g pancete ili sušene vratine ili kuhane šunke
- 1 manja glavica luka
- 120 ml mlijeka
- 1 žlica omekšalog maslaca 
- 3 žlice brašna 
- peršin 
- sol i papar 


Priprema: 

Gulaš:
Luk sitno nasjeckajte, a meso narežite na kockice. Na zagrijanom ulju pirjajte luk da postane staklast, dodajte meso i pržite neko vrijeme zajedno s lukom. Dodajte crvenu papriku, nasjeckane pelate, koncentrat rajčice i podlijte temeljcem toliko da pokrije meso. Promiješajte i kuhajte na laganoj vatri. Kad meso omekša dodajte kim i ocat i nastavite kuhati dok meso potpuno ne omekša, a gulaš postigne željenu gustoću. Servirajte s jajem na oko, hrenovkom i kiselim krastavcima. 

Knedle:

Kruhu odstranite koru i narežite na manje kockice, pa ostavite da se dodatno prosuši, što možete učiniti dan ranije. Luk sitno nasjeckajte, a na manje kockice narežite i pancetu, sušenu vratinu ili šunku, ovisno za što ste se odlučili. Peršin sitno nasjeckajte. 
Na tavi otopite maslac, kratko popržite nasjeckani luk, pancetu, vratinu ili šunku i ostavite da se prohlade.
Jaja lagano izlupajte villicom, dodajte im mlijeko, pa prelijte preko prosušenog i dodatno prstima usitnjenog kruha. Dodajte pancetu i luk, brašno, peršin i papar po želji. Sve dobro umiješajte kuhačom ili prstima i ostavite tako 20-ak minuta. 
U većoj posudi zakuhajte vodu sa solju. Za vrijeme dok se voda grije, formirajte knedle na način da vlažnim rukama vadite smjesu i formirate loptice. Ako vam se previše lijepe za ruke, pobrašnite ih. 
Knedle stavljajte kuhati u uzavrelu vodu, pa nakon što voda ponovo zakuha, kuhajte 12-15 minuta. Vadite ih šupljikavom žlicom, pospite sjeckanim peršinom i servirajte uz gulaš. 


Gotovo da u ničem nisam odstupila od originalnih Brankinih recepata, osim što sam umjesto pasirane rajčice, koju ne koristim, upotrijebila pelate, a knedle napravila od kruha koji se ne mijesi, kojeg nam je u jednom trenutku ostalo viška. 
Odličan ručak, kako za svaki dan, tako i za posebne prigode. Razmišljala sam o tome da odustanem od jaja i hrenovke, jer su se i meni, kao i Branki učinile suvišnima i doista jesu, ali mogu si zamisliti zdravi tek fijakerista koji su nakon dana provedenog na otvorenom, došli pojesti nešto toplo i obilno. Pretpostavljam da su jaje i hrenovka ili kobasa uz gulaš, bile predjelo i glavno jelo u jednom. :D 

Sad se trebalo odlučiti i za nešto slatko. Kako je Branka Dubrovkinja, dubrovačka se rozata nametala sama po sebi.
Problem sa javljao zbog činjenice da ja rozatu, iako sam je jela više puta u životu, uglavnom u Dubrovniku ili pripremljenu od Dubrovkinja, nikad nisam baš zavoljela.  
Ali sad se ukazala prilika, prije svega da se konačno sama okušam u pripremanju, ali i da provjerim je li mi se ukus u međuvremenu promijenio. 


Dubrovačka rozata

Sastojci:


- 5 jaja
- 10 žlica šećera (5 + 5) + vanili šećer
- 4 dcl mlijeka
- 1 žlica ruma
- korica jednog limuna


Priprema: 

Prvo dva jaja umutite sa 5 žlica šećera i vanili šećerom, pa kad povećaju obujam i postanu kremasta, dodajte jedno po jedno preostala 3 jaja. Ulijte polako mlijeko i više nemojte miješati mikserom, nego sasvim lagano kuhačom, dok dodajete koricu limuna i rum.

Pećnicu zagrijte na 150°C.
U posudi s debelim dnom otopite preostalih 5 žlica šećera u karamel. Smije dobiti tamniju boju, ali ne i početi zagorijevati. Prebacite ga u vatrostalnu posudu u kojoj ćete peći rožatu, pa na njega oprezno izlijte smjesu jaja. 
Posudu poklopite i pecite 30-ak minuta na 150°C. 
Prije isteka tog vremena pripremite posudu u koju ste ulili toplu vodu i u koju vam stane posuda s rozatom. Stavite posudu s rozatom u posudu s vodom, otklopite i pecite idućih 15 minuta na 150°C. 
Nakon toga izvadite posudu s rožatom iz posude s vodom i ostavite da se ohladi na sobnu temperaturu, a zatim preko noći u hladnjaku. 


Pročitate li pažljivo Brankin recept, primjetit ćete da sam napravila određene izmjene. Što u prepolovljenim sastojcima, što u načinu pripreme. Naime, kako ja rozati već u startu nisam bila baš sklona, odmah sam prepolovila količinu, a moj je prvi pokušaj nakon izlaska iz pećnice i hladnjaka, sav izgledao ovako, kako na fotografijama izgleda rozata izvana. Piknjasto i neprivlačno. Što nije spriječilo mog muža koji voli takve slastice, ali kraj mene i Timne ne dolazi do izražaja, da je pojede sam. :D  

Ja sam pak zaključila da je to to. Obavila sam zadatak, probala je jesam napraviti,  a rozata i ja smo si rekle što smo imale. 

Ali, onaj ovan u meni nije dao mira, pa sam odlučila potrošiti idućih 5 jaja i ponoviti stvar uz male izmjene. Osim što u prvom pokušaju, ne razmišljajući, nisam korigirala vrijeme pečenja u odnosu na manju količinu sastojaka, uz sav oprez jaja i mlijeko su mi zapjenili, što mi se kad nisam odmah tukla sva jaja sa šećerom, nego samo dio, pa dodavala ostatak, nije dogodilo. 
Prvi sam je put radila u vatrostalnoj posudi i ispala je, uz neprivlačan izgled  još i niska; drugi sam put uzela aluminijsku posudu za british pudding, koja se pokazala idealnom. 

Međutim, kad je i druga izašla van iz posude i ja je vidjela, definitivno sam zaključila da je rozata za mene završena priča. 
A onda sam je prerezala i ukazala se u svoj svojoj ljepoti. Svilena i kremasta, bez i jedne jedine rupice, topila se u ustima. 
Ima nade za mene i rozatu, čemu se posebno muž veseli, a ja se nadam da se Branka neće ljutiti zbog malih izmjena i dodataka receptu. :)

Ono što mi je čitavo vrijeme inspekcije bilo najviše krivo je činjenica da Brankin blog ispitujemo u najgore moguće vrijeme po taj blog. Blog, poznat po Brankinoj, prije svega slatkoj zimnici, u rano proljeće doista nije mogao biti ispitan u punom sjaju. 
Da se ne dogodi da baš ništa od tog obilja recepata ne pokušam napraviti sama, a imala sam priliku probati originale i znam kako su dobri :D, kad sam ugledala recept za suhe smokve u sirupu od Earl Grey čaja, znala sam što ću. 


Naime, osim da vadim smrznuto voće iz dubokog i radim s njim nešto, što je bila jedna od opcija, sjetila sam se da negdje još imam i šaku-dvije suhih smokava i odlučila se za ovaj recept, koji me podsjetio na slatko. 


Sastojci:

- 500 g suhih smokava
- 700 ml vode
- korica jedne neprskane naranče narezana na "prutiće"
- 1 štapić cimeta
- 110 g šećera
- 1 vanilin šećer
- 80 ml brandya


Priprema:

Od 700 ml vode skuhajte jači Earl Grey čaj. Smokve stavite u skuhani čaj , dodajte štapić cimeta i korice neprskane naranče, pa kuhajte dok ne zakuha, a zatim još oko 15 minuta na laganoj vatri, da smokve omekšaju. 
Smokve zatim šupljikavom žlicom, izvadite iz tekućine, stavite na kuhinjsku dasku i ostavite da se prosuše.
U tekućinu čaja dodajte šećer i vanilin šećer, dobro umiješajte, vratite da zakuha i kuhajte dok ne dobijete rijetki sirup. Maknit s vatre pa dodajte brandy.

Prosušene smokve stavite u čistu i zagrijanu staklenku. Složite ih skoro do vrha. Sirup procijedite, ako ste radili s koricama naranče izrezane na prutiće, rasporedite ih između smokava, pa sve zalijte sirupom i dobro zatvorite. Ohladite i spremite na tamno i hladno mjesto gdje bi prije ponovnog otvaranja i konzumacije trebale stajati 3-4 tjedna.

Sirup je božanstven, a naše smokve čekaju probu. Malo je nedostajalo da po ovom receptu ne interveniram uopće, ali kako nisam imala svježih neprskanih naranči, nego samo njihovu naribanu koricu u zamrzivaču, tako sam umjesto korice narezane na štapiće, koristila nju, a sirup procijedila. 

Fino smo papali kod Branke i još ćemo! Hvala Branka! 

Broj komentara: 5:

  1. Vse po vrsti zgleda tako slatno in ce bi imela vse hkrati na mizi in bi se morala odlociti samo za eno stvar, bi odlocitev bila zelo tezka :)

    OdgovoriIzbriši
  2. Super si izbor napravila, fijaker gulaš je fantastičan i mi smo ga imali za ručak a smokve u čaju...e to je nešto posebno, cela kuća mi je mirisala na te fine začine u sirupu.

    OdgovoriIzbriši
  3. Draga Tadeja vjerujem da znaš koliko si me razveselila isprobavanjem ovih recepata i puno ti hvala što si se odlučila vratiti u FBI rukavice baš na istrazi moga bloga, to mi je veliki kompliment ! Hvala ti i na isprobavanju i ovako lijepoj pripremi ovih recepata kao i na lijepim riječima za blog. Jako mi je drago da vam se svidio fijaker gulaš i da si ga napravila uz knedle koje odlično izgledaju, a meni jako primamnjivo zvuči činjenica da su od kruha koji se ne mijesi kojega baš volim. Ne bih imala ništa protiv kojeg zalogaja tvoga gulaša, koja lijepa boja , a hrenovka i jaje koliko god ih pokušavali izbjeći ipak ga na kraju čine kompletnim. Žao mi je zbog "muka po rozati" i hvala ti što si bila uporna i imala je volju čak dva puta raditi, svaka ti časti ! Bez obzira na vanjski dio koji često izgleda baš ovako kao kod tebe ja moram reći da ne pamtim kada sam vidjela ovako lijepi komad rozate, savršeno !! Drago mi je da je suprug uživao u dragoj slastici, i ja uživam u ovom serviranom komadu i naravno da su promjene u receptu koje si napravila dobro došle, uostalom to se i vidi. Hvala ti za isprobavanje smokava u čaju, naribana korica od naranče se sigurno dobro uklopila i nadam se da će vam se smokve , ali i sirup svidjeti kada dođu na red za isprobavanje. Hvala ti još jednom na svemu !

    OdgovoriIzbriši
  4. Kod tebe tuto kompleto, pravi konkretni ručak i krasni deserti. Sve izgleda odlično, knedle od kruha i gulaš obožavam, rozata je prekrasna, a ove smokve u sirupu moram isprobati. E da, još moram reći ova filigranska žlica ti je predobra! Podsjeća me na one velike starinske ključeve u srednjevjekovnim dvorcima. :) Fora!

    OdgovoriIzbriši
  5. Hvala djevojke!
    @Branka, nema na čemu! Mi smo uživali. Stvarno je na kraju rozata ispala prekrasno, muž je bio oduševljen! Kako smo mi rekle da nama to baš nije nešto, bio je sav sretan što će njemu ostati, ali smo se svaki put kaj je uzeo sebi, nas dvije predomislile i tražile svoj dio :D

    OdgovoriIzbriši