četvrtak, 3. travnja 2014.

:: Čalabrcanje Četvrtkom: Pizza koja se ne mijesi s medvjeđim lukom (srijemušem), mozzarellom i limunom ::

Unatrag par godina, kako je postao popularan i mi svako proljeće jedemo srijemuš ili medvjeđi luk.


Međutim, iako sam ustanovila da po folderima ima još barem dva recepta koja ga sadrže i to 2-3 godine stara i nikad objavljenja i iako svake godine ponavljamo gradivo, nismo se s njime baš pretjerano srodili.

Dok češnjak volimo i puno ga koristim u kuhinji, medvjeđi luk, koji mirisom i tekom podsjeća na češnjak, nalazimo preintenzivnim ili ga možda ja preintenzivno upotrijebim. :) 

Kako god, ovo je naš posljednji, u smislu dosad, ne zauvijek :), pokušaj pripitomljavanja i zbližavanja nas i luka medvjeđeg. :) 


Pizza koja se ne mijesi s medvjeđim lukom (srijemušem), mozzarellom i limunom 

Sastojci:
- tijesto koje se ne mijesi 
- pesto od medvjeđeg luka
- 200 g mozzarele
- 1 limun
- mrvice hrskave slanine

Tijesto koji se ne mijesi: 
(ja sam za potrebe pizze oduzela od tijesta koje se dizalo za kruh) 

Sastojci:
- 250g brašna
- vrhom puno čajna žličica soli
- na vrhu čajne žličice suhog kvasca 
- 90-100 ml vode

Priprema: 
Pomiješajte suhe sastojke, napravite udubinu i ulijete vodu, pa zahvaćajući kuhačom brašno sa strane umijesite tijesto, poklopite i ostavite preko noći, pa sve do 24 sata. 
Nakon toga ga izvrnite na pobrašnjenju površinu, pobrašnite i njega i valjak i nježno razvucite pa prebacite u lim za pečenje pizze. 
Pecite 5-7 minuta u pećnici, prethodno ugrijanoj na maksimum. 

Kad tijesto izvadite nakon 10 minuta, imajte spremne ostale sastojke. 


Pesto od medvjeđeg luka ( srijemuša)

Sastojci: 
- 80 g medvjeđeg luka (vezica) 
- 60 g pinjola
- 20 g parmezana
- soli
- maslinova ulja da dobijete kremastu teksturu (otprilike 100 ml) 

Priprema:
Pinjole usitnite u multipraktiku uz dodatak ulja da dobijete smjesu nalik krušnim mrvicama, dodajte opran i posušen medvjeđi luk, pa nastavite usitnjavati. Postupno dodajite ulje, sol i parmezan dok ne dobijete kremastu smjesu. 


Toplo tijesto koje ste izvadili iz pećnice premažite pestom, dodajte obilato natrgane mozzarele i kriške limuna i vratite u pećnicu na idućih 5 minuta ili dok se mozzarella otopi. 


Kad izvadite pospite mrvicama hrskave slanine. 


Recept šaljem Ingrid, s bloga Prekratak dan, kao ulaznicu za ovomjesečnu Kuvarigricu Ajme, koliko nas je! s temom samoniklo jestivo bilje. 

Broj komentara: 8:

  1. Ovo je ozbiljna pizza za ozbiljne pizzojedce da se bas tako izrazim. Crijemusu, kako je zovemo u mome kraju, moja mama redovno bere s'proljeca i meni je cak u Ameriku donosila. LJubimo je neizmjerno puno (i mamu i crijemusu :-)

    OdgovoriIzbriši
  2. Fantasticna kombinacija.Prosto bi šovek poželeo da može odlomiti parče!

    OdgovoriIzbriši
  3. Još ga nisam probala, iako mi uredno raste u vrtu...Pizza je super

    OdgovoriIzbriši
  4. Kako je ovo sve lijepo kod tebe, ne mogu se nagledati. Recept je odlican, zanimljiv i nov za mene :)

    OdgovoriIzbriši
  5. Koja genijalna kombinacija, svaka čast! A i fotke me oduševljavaju :)

    OdgovoriIzbriši
  6. Pizza izgleda fantastično, najedeš se gledajući ! Kod mene će na žalost tako i ostati jer zbog alergije na češnjak niti njegovog srodnika srijemuša ne smijem niti primirisati. Ali da bih u ovu pizzu zagrizla, bi !

    OdgovoriIzbriši