Unatrag par godina, kako je postao popularan i mi svako proljeće jedemo srijemuš ili medvjeđi luk.
Dok češnjak volimo i puno ga koristim u kuhinji, medvjeđi luk, koji mirisom i tekom podsjeća na češnjak, nalazimo preintenzivnim ili ga možda ja preintenzivno upotrijebim. :)
Kako god, ovo je naš posljednji, u smislu dosad, ne zauvijek :), pokušaj pripitomljavanja i zbližavanja nas i luka medvjeđeg. :)
Pizza koja se ne mijesi s medvjeđim lukom (srijemušem), mozzarellom i limunom
Sastojci:
- tijesto koje se ne mijesi
- pesto od medvjeđeg luka
- 200 g mozzarele
- 1 limun
- mrvice hrskave slanine
Tijesto koji se ne mijesi:
(ja sam za potrebe pizze oduzela od tijesta koje se dizalo za kruh)
Sastojci:
- 250g brašna
- vrhom puno čajna žličica soli
- na vrhu čajne žličice suhog kvasca
- 90-100 ml vode
Priprema:
Pomiješajte suhe sastojke, napravite udubinu i ulijete vodu, pa zahvaćajući kuhačom brašno sa strane umijesite tijesto, poklopite i ostavite preko noći, pa sve do 24 sata.
Nakon toga ga izvrnite na pobrašnjenju površinu, pobrašnite i njega i valjak i nježno razvucite pa prebacite u lim za pečenje pizze.
Pecite 5-7 minuta u pećnici, prethodno ugrijanoj na maksimum.
Kad tijesto izvadite nakon 10 minuta, imajte spremne ostale sastojke.
Pesto od medvjeđeg luka ( srijemuša)
Sastojci:
- 80 g medvjeđeg luka (vezica)
- 60 g pinjola
- 20 g parmezana
- soli
- maslinova ulja da dobijete kremastu teksturu (otprilike 100 ml)
Priprema:
Pinjole usitnite u multipraktiku uz dodatak ulja da dobijete smjesu nalik krušnim mrvicama, dodajte opran i posušen medvjeđi luk, pa nastavite usitnjavati. Postupno dodajite ulje, sol i parmezan dok ne dobijete kremastu smjesu.
Toplo tijesto koje ste izvadili iz pećnice premažite pestom, dodajte obilato natrgane mozzarele i kriške limuna i vratite u pećnicu na idućih 5 minuta ili dok se mozzarella otopi.
Kad izvadite pospite mrvicama hrskave slanine.
Recept šaljem Ingrid, s bloga Prekratak dan, kao ulaznicu za ovomjesečnu Kuvarigricu Ajme, koliko nas je! s temom samoniklo jestivo bilje.
Ovo je ozbiljna pizza za ozbiljne pizzojedce da se bas tako izrazim. Crijemusu, kako je zovemo u mome kraju, moja mama redovno bere s'proljeca i meni je cak u Ameriku donosila. LJubimo je neizmjerno puno (i mamu i crijemusu :-)
OdgovoriIzbrišiFantasticna kombinacija.Prosto bi šovek poželeo da može odlomiti parče!
OdgovoriIzbrišiTadeja, krasan recept!
OdgovoriIzbrišiJoš ga nisam probala, iako mi uredno raste u vrtu...Pizza je super
OdgovoriIzbrišiKako je ovo sve lijepo kod tebe, ne mogu se nagledati. Recept je odlican, zanimljiv i nov za mene :)
OdgovoriIzbrišiKoja genijalna kombinacija, svaka čast! A i fotke me oduševljavaju :)
OdgovoriIzbrišiPizza izgleda fantastično, najedeš se gledajući ! Kod mene će na žalost tako i ostati jer zbog alergije na češnjak niti njegovog srodnika srijemuša ne smijem niti primirisati. Ali da bih u ovu pizzu zagrizla, bi !
OdgovoriIzbrišiHvala svima! :)
OdgovoriIzbriši