Ohhh, od kuda da počnem? Vjerovali vi meni ili ne, ja ove keksiće radim, mmmm, otprilike, cirka, oko 3 godine. :D
Tako bijaše i sa citrusnim raspuknutićima. Radila sam ja njih proteklih godina u nekim varijantama, uvijek od limuna, s više ili manje uspjeha, pokušavajući dokučiti recept koji im odgovara, ali uglavnom oko Nove godine i Božića, navrat-nanos i u strci, kako to kod mene obično biva i nisu uspijevali dobiti dovoljno pažnje i biti poslikani u svim etapama nastajanja, a ja odustajala od objave.
Ali kao što trčeći opis mene (nas) i bloga, koji vidite desno, kaže, spore smo, kasnimo, ali vrijedi nas dočekati!
No prije nego što krenete raditi kekse, morati ćete napraviti kremu od korica i soka citrusa za koji se odlučite. Ja sam ih željela u tri boje i okusa, a dobila sam domaće naranče i limune s Visa, kojima sam kao treću pridružila limetu. Takvi citrusni savršeno simboliziraju oproštaj sa zimom i prehladama i virozama, koju jednu sam upravo uspješno savladala, a pastelno nježni kakvi jesu, divno se slažu s nijansama ranog proljeća.
(za 18 keksića)
- 120 g kreme od korica naranče, crvene naranče, mandarina, limuna, limete, grejpa, bilo kojeg citrusnog voća po želji i ukusu
- 30 g maslaca
- 50 g šećera
- 1 jaje
- čajna žličica ekstrakta vanilije
- prehrambena boja po želji
- malo soli
- 1/4 čajne žličice praška za pecivo
- 120 g glatkog brašna
- dodatni kristal i šećer u prahu za valjanje keksića
- 200 g korica citrusa
- 300 ml soka citrusa za koji ste se odlučili i 200ml vode (soku naranče ili mandarine, možete dodati i sok jednog limuna, jer su osjetno slađe, pa da vam u konačnici kolačići ne bi bili preslatki)
- 250 g kristal šećera
Priprema kreme:
Nasjeckane korice citrusa ubacite u kipuću vodu i prokuhajte minutu-dvije, pa ih prebacite u hladnu vodu. Vodu i sok citrusa zakuhajte sa 250gr šećera, a kad se šećer otopi ubacite korice, pričekajte da zakuha, pa smanjite, poklopite i kuhajte na laganoj vatri oko sat, sat i pol, povremeno mijeašajući, dok se sirup zgusne. Ostavite da se ohladi, a onda sve zajedno usitnite u multipraktiku da dobijete kremastu smjesu. Tekstura mora podsjećati na gustu otopljenu čokoladu.
Kremu ako želite možete dodatno protisnuti kroz cjedilo, da se do kraja oslobodite svih zaostalih komadića korica. Ja sam keksiće pekla u dvije verzije svaki okus, jednom sa kremom protisnutom kroz cjedilo, drugi put bez i osim što pod zubom osjetite sitne komadiće korice, bitne razlike nema, tako da to ostavljam vama na izbor.
Kremu od citrusa koju niste potrošili, spremite u staklenke, dobro zatvorite i koristite kao namaz za palačinke ili kolače.
Tako napravljenu kremu od mandarina, koristila sam i za aromatične biscotte s bademima.
Priprema keksića:
Istucite pjenasto jaje sa šećerom. Maslac omekšan na sobnu temperaturu pomiješajte s kremom citrusa, pa dodajte smjesi jaja. Dodajte I ekstrakt vanilije. Uovom trenutku, po želji, ako želite intenzivniju boju keksića, dodajte kap ili dvije ili količinu u veličini pripadače, ako je riječ o bojama u prahu, prehrambene boje. Brašno pomiješajte sa solju i praškom za pecivo, pa spojite sa smjesom jaja i kreme. Ovu zadnju fazu sam radila i umješavajući ručno brašno i mikserom i možda se nijansu boljim pokazalo kad je umiješano mikserom.
Tako dobiveno tijesto zatvorite u plastičnu posudu i ostavite u hladnjaku nekoliko sati.
Pećnicu ugrijte na 170°-180°C. Lagano nauljenim rukama zahvaćajte smjesu tijesta veličine oraha, formirajte lopticu koju uvaljajte prvo u kristal šećer, a zatim obilno u šećer u prahu.
Slažite na lim pokrivenim papirom za pečenje, na razmacima od 3-5cm. Ako vam se dogodilo da su se uslijed vanjske temperature keksići počeli topiti i oblik iz kugle prelazi u više spljošteni oblik, stavite ih na 10-15 minuta zajedno s limom u hladnjak, da se ponovo ohlade, ako treba ponovo ih brzo i nježno prstima skupite u oblik kugle i samo gornju stranu kratko umočite u šećer u prahu, pa stavite peći. Pecite 10-12 minuta ili dok lagano porastu i dobiju vidljive raspukline.
Ali, nemojte se uznenaditi, niti očajavati, jer nakon što se ohlade, raspukline se vidljivo skupe. Zašto, nisam uspjela dokučiti. :( Najbolje se raspucava i najraspucanija ostaje naranča.
Ovako napravljeni keksi imaju intenzivan tek po voću od kojeg su napravljeni, naranči, limunu i limeti. Naranča je najslađa, limun su moji ocijenili najboljim, meni je možda najdraža limeta. Kao da jedete tonik bitter lemon. :)
Najbolji su isti dan, ali možete ih spremiti i za kasnije, odvojene papirom za pečenje u posudi koja nije do kraja zatvorena, da mogu disati i da se šećer ne slijepi.
divno izgledaju! i stvarno nema do domacih, neprskanih citrusa =))
OdgovoriIzbrišiFantasticno zgleda.
OdgovoriIzbrišiJao, ovo je savršenstvo za mene! Predivni, od boje pa vjerujem do savršenog okusa. Sigurno ću ih raditi! :)
OdgovoriIzbrišiJako zanimljivo...a što se vremena tiče i kod mene isti problem
OdgovoriIzbrišiHvala vam! :)
OdgovoriIzbriši