Kad ste skloni debljanju adolescencija i mladost mogu biti prilično frustrirajuće razdoblje života.
Jer mogli biste pojesti vola sve skupa s papcima, a ne smijete.
Moja najbolja prijateljica još od prvog dana srednje škole i ja uz nju, izgledale smo kao da sam joj ja otela sve prošle, sadašnje i buduće srednjoškolske užine i smazala ih sama. Međutim, ona je bila ta koja je mogla jesti bez posljedica, ja sam mogla samo zavidjeti na tome. Običavale smo naizmjence spavati jedna kod druge nakon vikend izlazaka. Ona bi kad bismo došle kući slatko provalila u hladnjak, ja sam, uglavnom i samo držala ljestve. :)
Jer mogli biste pojesti vola sve skupa s papcima, a ne smijete.
Moja najbolja prijateljica još od prvog dana srednje škole i ja uz nju, izgledale smo kao da sam joj ja otela sve prošle, sadašnje i buduće srednjoškolske užine i smazala ih sama. Međutim, ona je bila ta koja je mogla jesti bez posljedica, ja sam mogla samo zavidjeti na tome. Običavale smo naizmjence spavati jedna kod druge nakon vikend izlazaka. Ona bi kad bismo došle kući slatko provalila u hladnjak, ja sam, uglavnom i samo držala ljestve. :)
Zajedničko ljetovanje nakon mature i upisa na fakultete, osim nezaboravne turneje po obali (Šibenik, Split, Dubrovnik, Pula), obilježilo je i neprestano uvjeravanje što ćemo, s ograničenim budžetom koji smo imale, jesti.
Ja sam preklinjala da bude barem komadić mesa, makar hrenovke i barem nekakva salata, majušni paradajzić, a povrće i voće su ljeti uvijek bili skupa kategorija, ona je od toga ostajala gladna, a stajalo je daleko više nego da smo se odlučile za hrgu kakvih ugljikohidrata.
Pritom njenoj liniji ništa od navedenog nije škodilo, ja sam imala osjećaj da mi se i svaka pojedena rajčica negdje lijepi. :D
No, svemu usprkos, bile smo mlade i lijepe i bila su to sretna vremena. :)
Kad se pred koju godinu, nakon što je u životu rodila dvoje djece, prvi put susrela sa činjenicom da počinje dobivati na težini, da se pojavio celulit i da mora korigirati prehranu, našla se u čudu i zaključila da je to strašno.
Koliko se sjećam ni tada, a mislim da ni dan danas, ni ona nije pretjerani ljubitelj kelja, ali znam da je oduvijek voljela tjesteninu na sve načine. I sad razmišljam, da smo to ljeto možda imale malo više interesa za kuhanje, barem u stančiću u Dubrovniku u kojem smo odsjele, bi li nas kelj carbonara obje zadovoljila? :D
Sudeći po tome da je, uz neznatno negodovanje, jede čak i Timna, pretpostavljam da vjerojatno bi.
Ako se odlučite za ovo jelo, birajte izrazito mladi kelj, vrlo kratko sve termički obradite i dobit ćete ukusno i brzo jelo, a kelj doživjeti na sasvim neočekivani način.
Kelj carbonara
Sastojci:
- srednje velika glavica mladog kelja
- 100 g mesnate slanine
- 150 ml vrhnja za šlag
- 2 žumanjka
- sol papar
- špageti
- po želji parmezan
Priprema:
Stavite kuhati špagete. Kelj narezan na tanke rezance kratko blanširajte i ocijedite. Slaninu narezanu na kockice stavite u dublju tavu da se otopi, pa na tako dobivenu masnoću ubacite blanširani kelj. Kratko promiješajte, dodajte vrhnje za šlag, posolite i popaprite, a zatim na sve prebacite kuhane špagete, ravno iz vode u kojoj su se kuhali. Sad sve zajedno promiješajte, pričekajte da se dobro ugrije, a onda maknite s vatre i dodajte umućene žumanjke, pa miješajte da tjestenina postane kremasta. Poslužite uz ribani parmezan po želji.
Ja sam preklinjala da bude barem komadić mesa, makar hrenovke i barem nekakva salata, majušni paradajzić, a povrće i voće su ljeti uvijek bili skupa kategorija, ona je od toga ostajala gladna, a stajalo je daleko više nego da smo se odlučile za hrgu kakvih ugljikohidrata.
Pritom njenoj liniji ništa od navedenog nije škodilo, ja sam imala osjećaj da mi se i svaka pojedena rajčica negdje lijepi. :D
No, svemu usprkos, bile smo mlade i lijepe i bila su to sretna vremena. :)
"Ja sam gladna.", rekla je. "Ništa ne jedem i svejedno ......"
I vjerojatno se ja tu baš nisam pokazala pretjerano suosjećajnom, ali ja to živim čitav život. Ja ne znam kako izgleda jesti, bez većeg ili manjeg osjećaja krivnje i osjećaja da se sve što si stavio u usta nekud zalijepilo, ono što želiš.
Sudeći po tome da je, uz neznatno negodovanje, jede čak i Timna, pretpostavljam da vjerojatno bi.
Ako se odlučite za ovo jelo, birajte izrazito mladi kelj, vrlo kratko sve termički obradite i dobit ćete ukusno i brzo jelo, a kelj doživjeti na sasvim neočekivani način.
Kelj carbonara
Sastojci:
- srednje velika glavica mladog kelja
- 100 g mesnate slanine
- 150 ml vrhnja za šlag
- 2 žumanjka
- sol papar
- špageti
- po želji parmezan
Priprema:
Stavite kuhati špagete. Kelj narezan na tanke rezance kratko blanširajte i ocijedite. Slaninu narezanu na kockice stavite u dublju tavu da se otopi, pa na tako dobivenu masnoću ubacite blanširani kelj. Kratko promiješajte, dodajte vrhnje za šlag, posolite i popaprite, a zatim na sve prebacite kuhane špagete, ravno iz vode u kojoj su se kuhali. Sad sve zajedno promiješajte, pričekajte da se dobro ugrije, a onda maknite s vatre i dodajte umućene žumanjke, pa miješajte da tjestenina postane kremasta. Poslužite uz ribani parmezan po želji.
Moja zivotnna prica:-). Doduse nije bas da mi se sve lijepi nego mogu bas mnogo da pojedem tako da se citav zivot manje ili vise pazim ali je moja filozofija malo drugacija. Sest dana u nedelji pazim sta jedem a onda se za vikend fino najedem i tako u krug. E sad desi se nekad i da poklekenem kad nije vrijeme pa se to poslije par godina odrazi nekim kg viska ali za sam uspijevala da se drzim u granicama normale.
OdgovoriIzbrišiMoja kuma za razliku od mene mogla je da jede koliko hoce i da sasvim fino izgleda ali poslije dva porodjaja pocelo i kod nje da se prima drugacije tako da sad kuka na kilazu:-) i na hormone kao hormoni su krivi za debljinu.
Znam kako ti je... :)
OdgovoriIzbrišii ja isto... kaj je najgore sad mi se bliži neko okupljanje Osnovne škole...i opet ću bit najdeblja... pazila il ne pazila to salo se ne da...
OdgovoriIzbriši