četvrtak, 3. listopada 2013.

:: Čalabrcanje Četvrtkom: Žele od soka crvenih paprika ::

Izgleda da ćete kod mene u listopadu čalabrcati samo zimnicu :)


Vjerovali ili ne, moja se zimnica uslijed razno raznih razloga smanjila, a da je ja pošteno nisam uspjela ni probati, tako da ja za vikend planiram neke stvari ponoviti, a prije svega ajvar.

A kad ga ponovim uslijedit će i recepti za ajvar i pinđur.

Do onda dijelim recept za žele od soka crvenih paprika, koji je mene oduševio, ne samo bojom, jer tako živo crveno narančasta doista podigne dojam uz što god je servirate, nego i okusom.


Slatko-pikantan, žele je savršen prilog mesu i sirevima. 

Sastojci: 

- 5-6 većih crvenih rog paprika
- 2-3 čili ili druge ljute papričice
- 2-3 češnja čašnjaka
- šaka listova svježeg bosiljka
- malo soli (ja sam stavila cvijet soli) 
- 500ml jabučnog oca
- 1 paketić Želina
- +/- 500 g kristal šećera, ovisno o količini soka koji dobijete i omjeru slatko-kiselo-ljuto koji želite 

Priprema:

Paprike sitno narežite, isto napravite i sa papričicima, ali odstranite sjemenke ili barem nemojte staviti sve, jer će biti preljuto, dodajte protisnuti češnjak,zalijte jabučnim octom i nakon što zakuha, kuhajte idućih petnaestak minuta. Istresite u plastično sito ili gazu i ostavite da se cijedi idućih petnaestak minuta. 

Izmjerite količinu dobivene tekućine, pa prema dobivenom odredite potrebnu količinu Želina prema uputstvu na vrećici. Na 500-700 ml tekućine, biti će dovoljno pola vrećice želina, drugu polovicu ostavite sa strane. 
Žele možete dobiti i samim dodavanjem šećera i dugotrajnim kuhanjem, ali budući Želin sadrži pektin, tvar odgovornu za stiskanje, koristeći njega, postižete kraće vrijeme kuhanja, zadržavanje ljepše boje želea i dodavanje osjetno manje količine šećera. 

Soku paprika umiješajte Želin kojem ste dodali dvije žlice šećera i ostavite da ponovo zakuha. Dodajte šećer i kuhajte dok se počne zgušnjavati. Dodajte na vrhu žličice cvijeta soli i bosiljak. Kuhajte miješajući i povremeno skidajući pjenu. Pred kraj odstranite bosiljak. Ako koristite Želin, žele će nakon nekoliko minuta kuhanja biti gotov iako se neće odmah potpuno stvrdnjavati. Učinit će to nakon što se ohladi. 

Ulijte ga u tople, sterilizirane staklenke, dobro zatvorite, okrenite naopako i ostavite da se ohladi. 


Paprikama koje su vam ostale nakon cijeđenja dodajte 100 ml ocijeđenog soka (oduzmite prije nego što krenete mjeriti količinu dobivenog soka za žele od soka) pa zakuhajte i njih nakon što ste im dodali preostalu polovicu Želina i dvije žlice šećera. Dodajte i bosiljak. Kad zakuha dodajte šećer +/- 250 gr. Povremeno skidajte pjenu i kuhajte nekoliko minuta da se zgussne, dodajte cvijet soli i odstranite bosiljak. Postupite isto kao i sa želeom od soka, ulijte u tople staklenke, zatvorite i okrenite naopako da se tako ohlade. 


Broj komentara: 8:

  1. Baš posebno i divno. Kako nisam neka od zimnice, mogu se samo ovako diviti i uzdisati.

    OdgovoriIzbriši
  2. Ma nedodaj više ako boga znaš na kraju sam snaga :-)

    OdgovoriIzbriši
  3. Tadeja, nikad nisam probala a nisam ni čula da postoji žele od paprika. Pažljivo sam pročitala i tu i tamo mogu zamisliti ukus, ali ovo bi stvarno trebalo probati. Verujem ti na reč da je super uz meso, jer ti spremaš baš fina mesna jela..

    OdgovoriIzbriši
  4. Nemam ništa protiv da ovaj mjesec čalabrcamo samo tvoju zimnicu jer ovakva zimnica je nešto što bi se moglo i mjesecima čalabrcati. Super mi je, baš super ovaj žele , koja odlična ideja i kombinacija, a kako tek dobro izgleda ! Ja nisam baš od slanih zimnica, ali žele moram isprobati, stoga sutra prvo na plac,a zatim........ :)

    OdgovoriIzbriši
  5. Zvuči jako primamljivo... i sada me navodiš na greh.

    OdgovoriIzbriši
  6. ovo je jedna od najgenijalnijih i najoriginalnijih ideja koje sam u poslednje vreme videla... !! Ja ga bas vidim uz neki dobar sir i naravno dobra hleb i naravno dobru casu vina !

    OdgovoriIzbriši
  7. e pa ovo mi nikad ne bi palo na pamet :) prvi put čujem, a znam unaprijed i bez probavanja da je fenomenalno, ovo bi mi se jako dopalo. svaka čast na zimnici!

    OdgovoriIzbriši