Već se godinama spremam napraviti ga, ali kao i mnogo toga drugog, nikako siroti ne dolazi na red. Chutney je mješavina nasjeckanog voća i povrća koje se kuha u octu sa šećerom i začinima, a razlikuju se po količini voća, začinjenosti i kombinacijama voća i povrća.
Kako mi je nakon kuhanja želea ostalo nešto šljiva, a našla se i koja paprika viška, vođena nekim osnovnim receptima za chutney i dodajući začine za koje mi se činilo da odgovaraju kombinaciji, dobila sam neobičan, ali vrlo ukusan slatko-kiselo ljuti dodatak ozbiljnim jelima, poput pečenog mesa, a provjereno odlično se slaže i sa sirom.
Sastojci:
- 1kg crvenih paprika
- 800g šljiva
- 400g luka
- 500 ml vinskog octa
- 400g svjetlog smeđeg šećera
- žlica mljevenog đumbira
- pola žlice ili već prema ukusu mljevenog čilija
- pola žlice usitnjenih sjemenki korijandera
Priprema:
Paprike očistite i narežite na kockice, šljivama odstranite koštice i spustite ih u posudu kao polovice, luk narežite na rezance. Dodajte ocat. Koristite posudu koja ne oksidira.
Kad koristite krupnije začine, dobro je zamotati ih u gazu i svezati uzicom, tako da samo vise u vrećici i da ih kasnije možete izvući. Ja sam se odlučila za mljevene začine i stavila sam ih direktno u smjesu.
Kuhajte povrće s octom i začinima dvadesetak minuta da tekućina ispari, a povrće i voće omekša. Smanjite vatru, pa dodajte šećer i nastavite kuhati dok se smjesa zgusne. Budite oprezni i miješajte, jer ima tendenciju zagorijevanja čim mu okrenete leđa.
Chutney je gotov kad se na dnu lonca nakon što po njemu povučete kuhaču ne pojavljuje više trag tekućine, odnosno octa.
Chutney punite u sterilizirane vruće staklenke, još vruće zatvorire poklopcem i okrenite naopako. Ostavite da se potpuno ohladi.
Služite uz mesna pečenja i sireve.
- žlica mljevenog đumbira
- pola žlice ili već prema ukusu mljevenog čilija
- pola žlice usitnjenih sjemenki korijandera
Priprema:
Paprike očistite i narežite na kockice, šljivama odstranite koštice i spustite ih u posudu kao polovice, luk narežite na rezance. Dodajte ocat. Koristite posudu koja ne oksidira.
Kad koristite krupnije začine, dobro je zamotati ih u gazu i svezati uzicom, tako da samo vise u vrećici i da ih kasnije možete izvući. Ja sam se odlučila za mljevene začine i stavila sam ih direktno u smjesu.
Kuhajte povrće s octom i začinima dvadesetak minuta da tekućina ispari, a povrće i voće omekša. Smanjite vatru, pa dodajte šećer i nastavite kuhati dok se smjesa zgusne. Budite oprezni i miješajte, jer ima tendenciju zagorijevanja čim mu okrenete leđa.
Chutney je gotov kad se na dnu lonca nakon što po njemu povučete kuhaču ne pojavljuje više trag tekućine, odnosno octa.
Chutney punite u sterilizirane vruće staklenke, još vruće zatvorire poklopcem i okrenite naopako. Ostavite da se potpuno ohladi.
Služite uz mesna pečenja i sireve.
Upropasti me, taman sam mislila da sam završila poglavlje zimnica :-)
OdgovoriIzbrišiMora da je odličan! Kako ne radim zimnicu, mogu u njemu uživati samo ovako, preko tvojih divnih fotki.
OdgovoriIzbrišiSupeerrrr!
OdgovoriIzbrišiKrasno izgleda, baš si me zaintrigirala.
OdgovoriIzbrišiovo je fantastično!
OdgovoriIzbrišiMljac, chutney obožavam, nisam nikad probala dodat korijander, baš me zanima, a imam i paprika i šljiva :)
OdgovoriIzbrišiPravim ! Napekla sam se džemova od šljiva, ali naći će se još koja i ovaj chutney neću propustiti. Odlično zvuči i super izgleda !
OdgovoriIzbrišiOvo je jako dobro! Ja sam, doduse pravila pre par godina neku malu kolicinu catnija sa sljivama ali mi taj recept nije bas legao jer su mi sljive bile losije... Ovaj belezim za dogodine:)
OdgovoriIzbriši