Što ne znači da vi nećete dobiti od mene prvi jesenji receptić. Nisam baš marljiva po pitanju zimnice, ne zato što ne volim, nego zato što kao i obično i kao i sve, baš i ne stižem, a kad je se i ako, ipak uhvatim, u pravilu je riječ o slanoj.
Danas je riječ o ukiseljenim patlidžanima, koje posebno volim, možda čak i više nego pripremljene na bilo koji drugi uobičajeni način.
Mjere u receptu su dane za dva srednje velika patlidžana, dovoljno da vam za pripremu ne uzme previše vremena, a da ipak isprobate, ako dosad niste. A ako vam se svidi, onda malo množite. :)
Sastojci:
- 2 srednje velika patlidžana
- sol
- 300 ml bijelog octa
- 600 ml vode
- žličica šećera
- zeleni papar, češnjak
- svježi bosiljak
- maslinovo ulje
Priprema:
Patlidžane operite, odstranite peteljke i narežite na ploške debljine 0,5-0,7 cm, pa dobro osolite i ostavite najmanje pola sata, a smijete i duže, da otpuste tekućinu i odgorče, ako je potrebno.
Lagano ih stisnite da izađe što više tekućine, pa poslažite na lim obložen pek papirom i pecite/sušite u pećnici po 15-tak minuta s obje strane na 140° C, da se dodatno isuše i dobiju lagano smeđu boju.
Za to vrijeme pripremite mješavinu vode i octa, dodajte sol i papar i stavite da zakuha. Stavljajte ploške patlidžane u uzavrelu mješavinu, po 5-7 komada odjednom, nemojte posudu pretrpati, pa pričekajte da ponovo zakuha, kuhajte minutu i izvadite ih da se ocijede. Ponavljajte dok ne potrošite sve patlidžane.
Prohlađene dodatno stisnite između dva kuhinjska ubrusa da izađe višak tekućine i slažite ih u oprane i sterilizirane tople staklenke, a svaki red posipajte češnjakom i listovima bosiljka, bilo sitno sjeckanim, bilo u ploškama i zalijevajte maslinovi uljem. Pritisnite svaki red žličicom ili prstima da izađe eventualno zaostali zrak. Teglice čvrsto zatvorite i konzumirajte nakon mjesec dana.
Odličan su zalogaj u kombinaciji sa sirom.
e, ovo je za mene ...i odgovara mi mjera....taman je...
OdgovoriIzbrišiizvrsno
Kod tebe uvijek nešto zanimljivo! Jako mi se sviđaju, volim sve što odstoji u maslinovom ulju, pogotovo artičoke.:)
OdgovoriIzbrišiOvo fino izgleda mada tesko da ce skoro pored paprika doci na red ali ostaje tagirano pa ce biti vremena. I ja smrcam mada se jos drzim i nosim japanke i sorcic a za vikend planiram i odlazak na plazu pa ko prezivi pricace :-)
OdgovoriIzbrišiPravi recept! S obzirom da su iz zamrzivača žilavi ove ću probati.
OdgovoriIzbrišiNesto potpuno novo za mene, mogu ti reci da si me zainteresovala, fotke su ti vrlo njami!:)))
OdgovoriIzbrišiMi ih obožavamo ovako, sott'olio. Ali su mi još draže kad su narezane na tanke štapiće
OdgovoriIzbrišiNisam baš ljubitelj patliđana ali ovako pripremljeni baš mame.
OdgovoriIzbrišiBaš dva čekaju na kiseljenje, prekrasne slike
OdgovoriIzbrišinapravila sam jučer 4 manje tegle prema ovom receptu, označila na kalendaru mjesec dana i sad čekam...
OdgovoriIzbrišipozdrav!