Nikako se uhvatiti pravih jesenjih recepata i radnji, a dok čekam inspiraciju, poslužiti će i ljetne zalihe.
Stoga, danas srdele u pećnici uvaljane u mješavinu badema i sezama s umakom od rajčica i bosiljka.
Sastojci:
- 500g očišćenih srdela
- 200 g mljevenih badema
- 1-2 žlice sezama
- sol, ulje
- 1 jaje
Za umak:
- 500g svježih rajčica
- sol. papar, ulje, žličica šećera
- svježi bosiljak
- češnjak
Marinada:
- 2-3 srednje velike glavice
luka narezane na kolutove
- 2-3 češnja češnjaka
narezanog na listiće
- 200 ml vinskog octa
- 400 ml vode
- maslinovo ulje
- papar u zrnu
- sol
- ½ male žličica šećera
- 1 lovorov list i začinsko bolje prema ukusu
Priprema:
Srdele očistite od utrobe i glave, dobro prosušite, kratko provucite kroz istučeno jaje, pa uvaljajte u mješavinu mljevenih badema i sezama. Slažite u lim prekriven papirom za pečenje, lagano poprskajte uljem i pecite na 180-200° C 20-tak minuta. Negdje na polovici srdele okrenite.
Za to vrijeme napravite umak od rajčice. Očistite ih,istisnite suvišnu tekućinu i sjemenke, pa ih spustite na ugrijano maslinovo ulje. Dodajte protisnuti češnjak, sol, papar i šećer i kuhajte da se umak zgusne. Na samom kraju dodajte i svježi bosiljak.
Ako vam je srdela ostalo, marinirajte ih.
Na maslinovom ulju zažutite kolutove luka, dodajte i češnjak, li nemojte dopustiti da zagori. Pomiješajte vinski ocat s vodom, pa ulijte na luk i češnjak. Dodajte začine, pričekajte da zakuha, pa kuhajte kraće vrijeme. Slažite red ribica, red luka iz marinade, a zatim sve prelijte još toplom marinadom i ostavite 24 sata na hladnom da ribice upiju marinadu.
Izvrsno.moram probati.i fotke su mrak.
OdgovoriIzbrišiIjaoo kakva kombinacija! Ima mama jedno pakovanje srdela u zamrzivaču koje uporno 'oće da baci jer ih oni ne jedu, a ja joj ne dam. Mislim da konačno imam recept za njih :)
OdgovoriIzbrišiSavršeno, čim nađem srdele pravim!
OdgovoriIzbrišivolim, volim :) ovu "sitnu" ribu nisam još uvaljala u bademe, klasično ih pošemo, sviđa mi se jako ova varijanta
OdgovoriIzbrišiPredivno. Voljela bih probati. Fotografije su fantasticne :)
OdgovoriIzbrišiVerujem da su sardine i badem interesantna kombinacija. Zvuči ukusno, a i izgleda. Fotografije su fenomenalne :) Pozdrav!
OdgovoriIzbrišisuper recept, nisam još naišla na ovu kombinaciju, sutra na ribarnicu :)
OdgovoriIzbrišia fotografije su ooodlične!
Uuuupa ovo ide u rernu. Odlično! Ja ih samo provučem kroz brašno i pržim ali za to prženje ode litar ulja. Beležim!
OdgovoriIzbrišiHvala djevojke! :)
OdgovoriIzbrišiVodite računa o tome da su srdele ovako pripremljene, pećene u pećnici, a ne pržene u ulju, prilično posne, tako da svakako uz njih dodajte kakav umak, ne mora obavezno biti od rajčice. A ako ih se odlučite marinirati i marinada smije imati vše ulja, nego što bi imala ona u koju stavljate pržene srdele.
@Jelena i ja inače kad ih pržim, samo u brašno i u ulje, ovdje sam dodala jaje da mi se bademi lakše love i ne padaju i da mi jaje malo obloži ribu i spriječi pretjerano isušivanje.
OdgovoriIzbrišisavršeno!! a ovo zadnje je kao srdele in savor, sve si perfektno iskombinirala, i ne preostaje mi nego probati i jedan i drugi recept. ;))
OdgovoriIzbrišisviđa mi se kombinacija badema i sezama u hrskavom kaputiću!
OdgovoriIzbrišia vrlo slično ovoj marinadi mi doma radimo sardele na savor!
Joj kako je ovo dobro!
OdgovoriIzbrišiOvo je predobro! Inače dosta volim srdele baš u pećnici pečene, samo na malo drukčiji način. Isprobat će se :)
OdgovoriIzbrišiNe volim srdele iz pećnice, onako na golo, ovako umočene su vjerojatno bolje...
OdgovoriIzbrišinajviše mrzim čistiti i pržiti ribu...a ovo se baš sviđa jer se peče u pećnici.... a tek umak! i narinirane!...samo bih uzdisala
OdgovoriIzbrišiOve srdelice mi super izgledaju i ovako pripremljene su za mene novost , idu definitivno na isprobavanje !
OdgovoriIzbrišiVolim srdelice, Bojan će biti sretan kad ih spojim sa sezamom!! :)
OdgovoriIzbriši