četvrtak, 5. rujna 2013.

:: Čalabrcanje Četvrkom: Srdele u bademima i sezamu ::

Vrijeme je da se i ja polako vratim u kolotečinu.


Nikako se uhvatiti pravih jesenjih recepata i radnji, a dok čekam inspiraciju, poslužiti će i ljetne zalihe. 

Stoga, danas srdele u pećnici uvaljane u mješavinu badema i sezama s umakom od rajčica i bosiljka. 


Sastojci: 

- 500g očišćenih srdela
- 200 g mljevenih badema
- 1-2 žlice sezama
- sol, ulje
- 1 jaje

Za umak:

- 500g svježih rajčica
- sol. papar, ulje, žličica šećera
- svježi bosiljak
- češnjak

Marinada: 

- 2-3 srednje velike glavice luka narezane na kolutove
- 2-3 češnja češnjaka narezanog na listiće
- 200 ml vinskog octa
- 400 ml vode
- maslinovo ulje
- papar u zrnu
- sol
- ½ male žličica šećera
- 1 lovorov list i začinsko bolje prema ukusu



Priprema: 

Srdele očistite od utrobe i glave, dobro prosušite, kratko provucite kroz istučeno jaje, pa uvaljajte u mješavinu mljevenih badema i sezama. Slažite u lim prekriven papirom za pečenje, lagano poprskajte uljem i pecite na 180-200° C 20-tak minuta. Negdje na polovici srdele okrenite. 

Za to vrijeme napravite umak od rajčice. Očistite ih,istisnite suvišnu tekućinu i sjemenke, pa ih spustite na ugrijano maslinovo ulje. Dodajte protisnuti češnjak, sol, papar i šećer i kuhajte da se umak zgusne. Na samom kraju dodajte i svježi bosiljak.  


Ako vam je srdela ostalo, marinirajte ih. 
Na maslinovom ulju zažutite kolutove luka, dodajte i češnjak, li nemojte dopustiti da zagori. Pomiješajte vinski ocat s vodom, pa ulijte na luk i češnjak. Dodajte začine, pričekajte da zakuha, pa kuhajte kraće vrijeme. Slažite red ribica, red luka iz marinade, a zatim sve prelijte još toplom marinadom i ostavite 24  sata na hladnom da ribice upiju marinadu.  



Broj komentara: 18:

  1. Ijaoo kakva kombinacija! Ima mama jedno pakovanje srdela u zamrzivaču koje uporno 'oće da baci jer ih oni ne jedu, a ja joj ne dam. Mislim da konačno imam recept za njih :)

    OdgovoriIzbriši
  2. Savršeno, čim nađem srdele pravim!

    OdgovoriIzbriši
  3. volim, volim :) ovu "sitnu" ribu nisam još uvaljala u bademe, klasično ih pošemo, sviđa mi se jako ova varijanta

    OdgovoriIzbriši
  4. Predivno. Voljela bih probati. Fotografije su fantasticne :)

    OdgovoriIzbriši
  5. Verujem da su sardine i badem interesantna kombinacija. Zvuči ukusno, a i izgleda. Fotografije su fenomenalne :) Pozdrav!

    OdgovoriIzbriši
  6. super recept, nisam još naišla na ovu kombinaciju, sutra na ribarnicu :)
    a fotografije su ooodlične!

    OdgovoriIzbriši
  7. Uuuupa ovo ide u rernu. Odlično! Ja ih samo provučem kroz brašno i pržim ali za to prženje ode litar ulja. Beležim!

    OdgovoriIzbriši
  8. Hvala djevojke! :)
    Vodite računa o tome da su srdele ovako pripremljene, pećene u pećnici, a ne pržene u ulju, prilično posne, tako da svakako uz njih dodajte kakav umak, ne mora obavezno biti od rajčice. A ako ih se odlučite marinirati i marinada smije imati vše ulja, nego što bi imala ona u koju stavljate pržene srdele.

    OdgovoriIzbriši
  9. @Jelena i ja inače kad ih pržim, samo u brašno i u ulje, ovdje sam dodala jaje da mi se bademi lakše love i ne padaju i da mi jaje malo obloži ribu i spriječi pretjerano isušivanje.

    OdgovoriIzbriši
  10. savršeno!! a ovo zadnje je kao srdele in savor, sve si perfektno iskombinirala, i ne preostaje mi nego probati i jedan i drugi recept. ;))

    OdgovoriIzbriši
  11. sviđa mi se kombinacija badema i sezama u hrskavom kaputiću!
    a vrlo slično ovoj marinadi mi doma radimo sardele na savor!

    OdgovoriIzbriši
  12. Ovo je predobro! Inače dosta volim srdele baš u pećnici pečene, samo na malo drukčiji način. Isprobat će se :)

    OdgovoriIzbriši
  13. Ne volim srdele iz pećnice, onako na golo, ovako umočene su vjerojatno bolje...

    OdgovoriIzbriši
  14. najviše mrzim čistiti i pržiti ribu...a ovo se baš sviđa jer se peče u pećnici.... a tek umak! i narinirane!...samo bih uzdisala

    OdgovoriIzbriši
  15. Ove srdelice mi super izgledaju i ovako pripremljene su za mene novost , idu definitivno na isprobavanje !

    OdgovoriIzbriši
  16. Volim srdelice, Bojan će biti sretan kad ih spojim sa sezamom!! :)

    OdgovoriIzbriši