Ne znam primjećujem li samo ja taj fenomen ili je riječ o raširenijoj pojavi, ali moj godišnji odmor se uskočio.
Sve nade položene u dane godišnjeg odmora, kad ću napraviti sva ona čuda stvari koja inače ne stižem, kako godišnji odmor odmiče, padaju u vodu.
Obzirom na moju kroničnu neispavanost, nije ni to za odbaciti. :)
Uglavnom ja sam vam za ovaj četvrtak, dobro naspavana, ispekla pitu od ovčje skute sa smokvama, prelivenima umakom od meda i prošeka.
Sastojci:
(kalup za pitu promjera 23cm)
(kalup za pitu promjera 23cm)
Tijesto:
- 200g glatkog brašna
- 70g maslaca
- 30g šećera u prahu
- malo soli
- malo soli
- 1 jaje
Nadjev:
- 2 žumanjka
- 1 žlica šećera + 2 vanili šećera + sjemenke vanilije ili aroma ili ekstrakt vanilije
- 150 ml vrhnja za šlag
- 250g skute (ovčje ili bilo koje druge)
- 10-tak svježih zrelih smokava
- 2 žlice meda
- 30ml prošeka ili nekog drugog desertnog vina
- 2 žumanjka
- 1 žlica šećera + 2 vanili šećera + sjemenke vanilije ili aroma ili ekstrakt vanilije
- 150 ml vrhnja za šlag
- 250g skute (ovčje ili bilo koje druge)
- 10-tak svježih zrelih smokava
- 2 žlice meda
- 30ml prošeka ili nekog drugog desertnog vina
Priprema:
Od sastojaka za tijesto zamijesite prhko tijesto, utisnite u kalup za pitu i ostavite u hladnjaku najmanje pola sata.
Pećnicu ugrijte na 200°C.
Istucite žumanjke sa šećerima i vanilijom, dodajte vrhnje za šlag i umiješajte kratko,samo toliko da se jednolično spoji. Zatim ručno, lopaticom spojite smjesu od jaja sa skutom, da dobijete glatku smjesu, ali oprezno da ne postane potpuno tekuća.
Ulijte u pripremljen kalup i pecite 20-25 minuta na 200°C, dok se na površini nadjeva uhvati tanka korica. Dok se pita peče, pripremite smokve i umak. Smokve preplovite ili ako su veće narežite na ploške i nakon 20 minuta pečenja izvadite pitu i poslažite ih nježno po površini, pa vratite na idućih 10-tak minuta.
Toplu pitu prelijte mješavinom meda i prošeka.
Odlična je i topla, sobne temeprature, ali potpuni užitak će vam pružiti ako joj dozvolite da se potpuno ohladi u hladnjaku.
Od sastojaka za tijesto zamijesite prhko tijesto, utisnite u kalup za pitu i ostavite u hladnjaku najmanje pola sata.
Pećnicu ugrijte na 200°C.
Istucite žumanjke sa šećerima i vanilijom, dodajte vrhnje za šlag i umiješajte kratko,samo toliko da se jednolično spoji. Zatim ručno, lopaticom spojite smjesu od jaja sa skutom, da dobijete glatku smjesu, ali oprezno da ne postane potpuno tekuća.
Ulijte u pripremljen kalup i pecite 20-25 minuta na 200°C, dok se na površini nadjeva uhvati tanka korica. Dok se pita peče, pripremite smokve i umak. Smokve preplovite ili ako su veće narežite na ploške i nakon 20 minuta pečenja izvadite pitu i poslažite ih nježno po površini, pa vratite na idućih 10-tak minuta.
Toplu pitu prelijte mješavinom meda i prošeka.
Odlična je i topla, sobne temeprature, ali potpuni užitak će vam pružiti ako joj dozvolite da se potpuno ohladi u hladnjaku.
Oduševljena sam ovom pitom, prelepa je!!!
OdgovoriIzbrišiUf, ovo zvuči jako dobro!
OdgovoriIzbrišifantastična je ova pita
OdgovoriIzbrišiJa imam jedno verovatno glupo pitanje, ali šta je skuta?
OdgovoriIzbrišiJa to zamišljam kao neki plašt, ali ovcin:) Nešto mi govori da nije baš to :)
Hvala djevojke! :)
OdgovoriIzbriši@Lidija, nije glupo pitanje, asocijacija jest malo smiješna, teško da bih s ovčjim plaštem ispekla kolač! :)
Najjednostavnije će biti ako ti kažem da je skuta naš naziv za sir poznatiji kao ricotta. Radi se o istoj vrsti mekih,albuminskih sireva, blagog, neutralnog okusa. Može biti ovčja, kozja ili kravlja, proces proizvodnje se donekle razlikuje od zemlje do zemlje i po regijama, ali načelno je sličan. Skuta odnosno ricotta se proizvodi uglavnom u priobalnim područjima, sadrži nizak postotak mliječne masti i ugljikohidrata što je čini pogodnom za dijetalnu prehranu.
To ujedno znači da ako ne možeš pronaći skutu, posluži se ricottom. :)
Vidim nisam jedina koja misli kako će na godišnjemm obaviti sve ono kaj inače ne stignem... Naravno da ne stignem sve to ni na godišnjem :)
OdgovoriIzbrišiPita ti je prekrasna!
Hvala puno na lepom i detaljnom ogovoru :) Divan recept
OdgovoriIzbrišiovo je fantazija!!
OdgovoriIzbrišiFantastična pita! Jako mi se sviđa kako si iskombinirala med i prošek, probati ću je prvom prilikom! :-) I fotografije i styling su prekrasni!
OdgovoriIzbrišiOvo tako dobro izgleda a pogotovo s dodatkom meda i prošeka i još i skuta .Od sveg toga doma imam samo smokve ali i to je nešto.
OdgovoriIzbrišiI love all kinds of pies! Need to try this one!
OdgovoriIzbrišiIsprobavanje pite sam najavila, a isto sam i napravila i to ne jednom :), dva puta se našla u pećnici i na stolu i još će koji put. Savršena je ! ne pamtim kada mi se nešto ovako "na prvu" svidjelo, lagana, ukusna, kombinacija je baš odlična. Moja izmjena je što sam umjesto prošeka stavila vermut, sve ostalo kako ide po receptu. Moram reći da mi tvoja prekrasno izgleda, ja je nisam baš tako majstorski "uredila", ali da smo uživali, jesmo :). Hvala ti na receptu !
OdgovoriIzbrišiHvala tebi Branka puno, na isprobavanju, a oboma na pohvalama! Drago mi je da ste uživali, a u vašim ocjenama sad uživam ja! :)
OdgovoriIzbriši