četvrtak, 19. rujna 2013.

:: Čalabrcanje Četvrtkom: Pepino rižoto ::

Nedavno sam iz znatiželje kupila voćku za koju nisam imala ni najblažu predodžbu što od nje očekivati. 


Deklarirana pod imenom pepino, na polici s voćem, to je bilo uglavnom sve što je o sebi govorila i kad sam došla kući krenula sam tražiti što to uopće jest.

Porijeklom iz Perua, globalizacijom i promjenama klime pepino se proširio i u druge dijelove svijeta s toplom klimom. Pripada rodu papaje, okusom bi trebao podsjećati na mješavinu krastavca i lubenice, međutim, meni je pri kušanju povukao na zrelu dinju. 

Ime pepino koje su mu dali Španjolci i  koje je i kod nas u upotrebi, prevedeno bi glasilo krastavac za salatu, dok je engleski melon shrub doslovno prevedeno, grm dinje. Očito se niti oni nisu mogli dogovoriti kome na što vuče :) 

Sve na njemu je jestivo, uključivo sjemenke, sadrži vitamine A,C i kalcij. I sirov i svjež, vrlo je ukusan, a odlično podnaša i laganu i brzu termičku obradu. 
Ne znam vam zapravo objasniti zašto sam, čak i prije negoli sam ga probala, odlučila od njega napraviti rižoto, ali jesam. I kad sam već krenula raditi i rezati ga, konačno sam ga stavila u usta. Imao je tek zrele, mirisne dinje. Bio bi odličan dodatak platama s pršutom i kakvim intenzivnim sirom. 

Budući se odlično uklopio u kombinaciju koja slijedi, a moji kušači takvim rižotom bili oduševljeni, odgovorno tvrdim da ga možete zamijeniti nama poznatijom i pristupačnijom, običnom dinjom. 

Ali i kruškom. Jer tjedan dana kasnije, sve sam ponovila, ali u nedostatku pepina ili obične dinje, upotrijebila sam krušku, a rezulat je bio jednako ukusan. 


Sastojci:

- 2-3 zrela pepina ili pola omanje dinje ili 4-5 krušaka
- 500g odkoštenih pilećih zabataka ili svinjskog filea
- maslac i maslinovo ulje
- 50 g mesnate slanine narezane na kockice
- ukiseljeni pupoljci maslačka ili ukiseljene kapare
- sol, papar
- muškatni oraščić, 
- žličica usitnjenih sjemenki korijandera
- riža
- pileći ili povrtni temeljac
- vrhnje za šlag
- naribani parmezan ili sir ribanac

Priprema: 

Filee pilećih zabataka ili svinjski file narežite na manje komade. Pepino prerežite, odstanite eventualne koštice, pa i njeg narežite na manje komade

U posudi ugrijte mješavinu maslaca i maslinovog ulja pa ispržite kockice mesa do zlatnožute boje. Dodajte na kockice narezanu slaninu da se ispeče do blage hrskavosti. Sve izvadite, a na preostaloj masnoći, toliko da pokupi karamelizirane sokove mesa prepržite na kockice narezan pepino i ukiseljene pupoljke maslačka. I njih izvadite i dodajte mesu, sve pokrijte i držite na toplom. 

Na masnoći koja je ostala ( po potrebi dodajte još) prepržite rižu, posolite, popaprite, dodajte muškatnog oraščića i u mužaru usitnjene sjemenke korijandera.
Kuhajte, dolijevajući manje količine temeljca i povremeno miješajući, dok riža omekša, ali još uvijek ostane al dente. 

Pred kraj dodajte sir i vrhnje za šlag. Promiješajte, umiješajte u rižu meso i pepino sačuvane sa strane i poslužite. 

Po želji pospite s još ribanog parmezana i ukiseljenim maslačkom ili kaparama.  


Broj komentara: 5: