Nekom više, nekom manje, ali ako nam ih život već sam ne udjeljuje, nema razloga da ih ne pribavimo sami.
A da bi nam ovog ljeta u Zagrebu bili što slađi, pobrinuo se portal DOBRA VIBRA organizacijom manifestacije "Slatki gušti" od 01.-15.07.2012.
Okupili su najslađe slastičarnice grada Zagreba koje svoje "slatke gušte" do 15.07.2012. nude uz vrlo popularne cijene, pripremili za vas projekcije "slatkih filmova".
Ja baš nisam materijal za MISS, pa tako niti za Miss Cupcake, ali uvjerena sam da se ona nalazi negdje među vama.
Stoga, posjetite stranicu, pridružite im se na fejsu, registrirajte se, a oni najhrabriji i najvještiji, okušajte svoju slatku sreću i prijavite se za "MISS CUPCAKE".
Prijave se primaju do 13.07.2012. na stranici portala Dobra vibra, a objava pobjednika je 15.07.2012. na portalu i na facebook stranici Dobre vibre.
Neću vam ovom prilikom lagati i početi pisati hvalospjeve cupcakesima, kad to nisam činila dosad.
Jer istina je, ja nisam ljubitelj cupcakesa, zbog uobičajenih frostinga i fondanta koji na njih idu.
I obično je njihova ljepota, a znaju biti mala umjetnička djela, obrnuto proporcionalna njihovom okusu.
A toj ljepoti i ja teško odolijevam i imam nemali broj fotografija cupcakesa spremljenih po folderima.
Tim prije mi se ovaj natječaj čini izazovom. Napraviti ukusan cupcake koji plijeni i svojim izgledom.
Takvog ću vrlo rado reproducirati.
A da ne bude sve mrtvo slovo na papiru, umjesto mojih uobičajenih baksuzluka, kojih nije da i dalje nema, odlučila sam i ja proširiti malo dobre vibre i napravila sam svoje prve cupcakese na ovom blogu. Bez frostinga od maslaca i bez fondana, ne veličanstvene, ali idealne za ove vruće ljetne dane i ustvrditi ću neskromno, neuredno ljupke. :)
A za njih ćete trebati .......
Sastojci:
(12 komada)
Za muffine:
- 2 jaja
- 120g šećera
- vanili šećer
- 120g brašna
- 1 čajna žličica praška za pecivo
- 50ml ulja
- 75ml vode
- 2 žlice arome vanilije
- korica jednog limuna
Za kremu od nektarina:
- 5 nektarina
- 2 žumanjka
- 120g šećera
- vanili šećer
- sok jednog i pol limuna
- 50g gustina
- 120g maslaca
- 2 žlice votke s aromom breskve, rakije od breskve ili samo čajna žličica arome breskve
Priprema:
Jaja pjenasto umutite s obje vrste šećera i koricom limuna, dodajte tekućine, zatim brašno pomiješano s praškom za pecivo i aromu vanilije.
Ulijte u kalupe za muffine obložene košaricama do 2/3 visine i pecite 30 minuta u pećnici prethodno zagrijanoj na 180°C.
Muffine ohladite.
1-2 nektarine tanko ogulite nožem ali pokušajte da vam kora ostane u komadu. Provucite je kroz sok limuna i spremite u hladnjak.
Preostale nektarine operite, narežite na manje komade i izmiksajte u multipraktiku do kaše.
Odmah umiješajte limunov sok i stavite kuhati na laganu vatru.
Žumanjke istucite sa šećerom, dodajte gustin i dobro izmiksajte da ne ostanu grudice.
Kad se kaša od bresaka ugrije, umiješajte smjesu jaja, pa kuhajte da zgusne. Uklonite s vatre i ohladite na sobnu temepraturu, a onda i u hladnjaku.
Kad se krema ohladi, izmiksajte pjenasto maslac, pa mu žlicu po žlicu dodajte kremu od nektarina, Na kraju umiješajte i votku, rakiju ili aromu po želji.
Ponovo ohladite, pa napunite špricu za ukrašavanje i kremu nanesite na muffine. Ukrasite ih ružicama od kore nektarina koju ste spremili u hladnjak.
I GUŠTAJTE! :)
Socne slatke nektarine...pravo ljeto!
OdgovoriIzbrišiMmmmmmmmm ... tko bi mogao odoljeti ovakvom slatkišu?
OdgovoriIzbrišiHvala ti na infu o Slaktim guštima, idem odmah škicnuti.
Uživajte u zasluženom odmoru od škole.
Lijep pozdrav :))
I ja se sva oblizujem i jezikom paluckam od zazubica.Šteta ( što je i dobro za mene ) da nisam u blizini Slatkih gušta.
OdgovoriIzbrišiJa sam isto od onih koja ne voli kolače te vrste, rijetko ih pravim, osim kad se ne nose na poklon (kao one zadnje s trešnjama). Makar sam vidjela na netu puno originalnih kreacija, ali me prvo zaustavi onaj papir u kojem su utrpani, nikad ne znaš šta je u njemu, uglavnom golo tijesto, a gore da bi stajala konstrukcija, goli šećer, sve u svemu goli .... Nego već me dugo progoni skulpture od kolača da se vidi od čega su napravljeni, i baš spremam jedan. Objavim ga uskoro.
OdgovoriIzbrišiOva tvoja kremica od nektarina mi se jako sviđa, već imam u glavi za što bi ju mogla upotrebiti.
Kakorkoli da je, poletje prinese nekaj sproščenosti, tako v naše misli, kot v telo. In tudi tale slaščiča se mi zdi sveža in taka fina. Bi z veseljem eno. Samo moram šenekoga najti, da mi jih naredi :)))) Lepo bodi.
OdgovoriIzbrišiNet je prepun slika prelijepih cupcakes, ali ni mene nikako baš ne privlače okusom. Jedanput sam ih pravila po receptu Marthe Stewart i dobila nešto tako odvratno okusom da je bilo nejestivo. Ipak mislim da imaju potencijala ako se ne držiš strogo američkih recepata već ih jednostavno zamisliš kao male ukusne tortice. Baš kao što su ove tvoje, voćne i sigurno preukusne
OdgovoriIzbrišiJa uopće nisam ljubitelj cupcakes-a. Ne znam zašto? Možda što mi se to čini malo kolača za ove moje dečke i puno truda samo radi izgleda. Nisam ih još nikada pravila i nisam sigurna da ću. Ali, nikada ne reci nikada.
OdgovoriIzbrišiSretno Timni! A ova krema mi je jako privlačna, djeluje pravo osvježavajuće!
Sve čestitke na upisu u muzičku školu(moja potajna i neostvarena želja kad su moja deca u pitanju)!
OdgovoriIzbrišiČini mi se da ćeš razumeti,ali nisi me nagovorila na cupcakes,jer moji ukućani nikada nisu izrazili želju za njim i pored svih primamljivih fotografija istog koje srećemo na svakom koraku.Najveći deo kolača bi verovatno pripao meni(da se ne baci:)...a od sutra sam na dijeti;)..S druge strane,tvoja verzija cupcakesa je toliko simpatična i primamljiva,jer za razliku od mnogih drugih slikanih,liči na nešto jestivo.Ruža na vrhu mi je hit.
..."Ja baš nisam materijal za MISS"....hahaha, ulepša mi dan! Ako mene pitaš - miss personality, može? Ja od tvojih zanimljivih priča ni ne stignem do recepata!
OdgovoriIzbrišiDugo vremena sam se odupirala cupcakesima i izbjegavala ih. Kad sam napravila prve (baš onako propisne sa frostingom od krem sira), ustanovila sam da je biskvit odličan, ali zato krema ne šljaka. Mislim, odlična je ona za izvesti bilo kakvu kreaciju, ali nije ukusna. Zato rađe koristim ganache za dekoraciju, a biskvit ispunim čokoladom ili voćnim umakom.
OdgovoriIzbrišiVoćna krema je isto ukusna varijanta, mogu misliti kako je fina ova s nektarinama, pogotovo dobro raslađena. Ružica je preslatka.
čestitke Timni!!!
OdgovoriIzbrišiJako su šarmantni ovi cupcakesići, izgledaju baš jestivo, nimalo umjetno, osvježavajuće i totalno mame
Divno ljetno voce u cupcakes, prekrasno. Moje cestitke Timni. Uzivajte u dugom toplom ljetu :)
OdgovoriIzbrišiE ovo ja nazivam pravom stvari koja mi je super jestiva,e ne one nakićene grozote za koje sam mislila da ih samo ja ne volim:)..Divna izvedba, a tvoje slike volim i volim:)
OdgovoriIzbrišiDajem apsolutnu prednost ovakvim prirodnim kremama.
OdgovoriIzbrišiČestitke Timni!! A cupcakesi u tvojoj izvedbi su baš po mom ukusu, ne previše nakićeni, prirodni, koji mame da se gricnu što prije :)
OdgovoriIzbrišiStavrno su divni, nimalo umjetni! I čestitke Timni!!
OdgovoriIzbrišiHvala! Prije svega u Timnino ime, a onda se i ja zahvaljujem!
OdgovoriIzbrišiCupcakesi su, usprkos svim peripetijama začuđujuće ukusni i čak djelomično osvježavajući zbog izrazito limunskog teka muffina i voćne kreme, stoga slobodno iskušajte, pogotovo ako vas hladnjaci služe! :)
Potrudila si se i to je nešto jako ih rijetko radim pa skoro i nikad.
OdgovoriIzbrišiČestitam Timni na upisu u srednju glazbenu ! Drago mi je da ste sada zadovoljno odahnule i da kreću ljetni gušti i odmor. Cupcakes su ti odlični, meni je posebno dobro što je ovdje u kombinaciji nektarina koju jako volim a ne koristim je baš jako često u kolačima, pogotovo ne ovakve vrste.
OdgovoriIzbrišiČestitam Timni!!!
OdgovoriIzbrišiKapkejksu si strava, rado bih jedan sada zagrizla:)
I kako vam zavidim na tim manifestacijama što se održavaju...
Ja bih tako bila srećna kad bi se u Novom Sadu, za početak, otvorila prava poslastičarna poput Amelie ili Cookie factory...