srijeda, 4. srpnja 2012.

:: Šećer s lavandom ili nemrem disat' :) ::

Nemrem disat' ! :)




Klima na poslu ne može savladati ove vrućine. Do podneva, jer gledamo na jug, još nekako, od podneva nikako.
Kod kuće smo od paljenja klime u startu odustali ove godine, budući je riječ o potkrovnom stanu i betonskom krovu, koji je čitav dan, barem jednom svojom stranom izložen suncu. Zaključili smo da je svaki pokušaj hlađenja utopija i da će nas više ohladiti račun za struju, nego klima, pa su sad u stanu, poput vjetrenjača, strateški raspoređeni ventilatori, koji barem pomiču zrak. 

Fali mi samo Don Quihot u jurišu na njih, ali bojim se da mu proboj ne bi uspio. Na putu mu stoji gomila stvari koju sam naivno i nadobudno izvukla u pokušaju da sve pregledam i riješim se barem jednog dijela svega što smo kroz ove godine navukli i što nas guši.


Zvuči kao svojevrsni "feng shui".
Je, dotle je doguralo! 
Utječem se i istočnjačkim filozofijama i mudrostima. :)
Ali taj mi posao odbacivanja starih stvari na ovaj ili onaj način, psihofizički teško pada. 


A ni mačak tri dana nije izašao ispod kuhinjskog stola i s keramičkih pločica. 
E sad, ja bih rekla, hladi m..., al' ih siroti, nema. :(
I lažem vas, je, otišao je par puta do vode i nešto gricnuti,  pa zalegao natrag. 
Ona, mačka, tu i tamo se pomakne u svojevrsnom protestu, ali ne mogu joj pomoći. 


Ni njoj, ni sebi. 

I dok su kod kuće cijeđenje znoja, uskakanje pod tuš, pa natrag, još i izvediv modus opstanka na ovim temperaturama, na poslu je to daleko teže.
Od svega je zapravo najteže sjediti kraj kompjutera. Ta stvar ne da grije, nego upravo peče!
Do mjere da se unervozim. 

I neki dan mi je, iako priznajem da mi je mrvičak preintenzivna i dugo sam se opirala ikakvom miješanju lavande i hrane, bavljenje njome doista, zahvaljujući valjda umirujućim svojstvima koja joj pripisuju, donijelo umirenje, usprkos vrućinama. 

Dobila sam je pred koji tjedan s Visa i prvotno je bila kao i svih ovih godina zamišljena samo kao u običan stručak svezani buketić i posljednja crta obrane protiv moljaca, ali sam ipak pokleknula i odlučila proširiti njenu upotrebu i na moju kuhinju i atelje. 


Jer štošta sam vam s lavandom i oko lavande pripremila. 

Za početak, šećer s lavandom. 

Sastojci: 

- 240g kristal šećera
- 2 jušne žlice sjemenki lavande
- komadić gaze
- čista i suha staklenka s hermetičkim poklopcem



Priprema: 

Kako vam za aromatizirani šećer treba nešto što je granulacijom između standardnog kristal šećera i šećera u prahu, jer to omogućuje brže i djelotvornije otapanje u hrani u koju ga imate namjeru dodavati, a bez ostavljanja taloga, u svrhu dobivanja takvog šećera, svoj ćete uobičajeni kristal šećer, nekoliko minuta mljeti u multipraktiku da ga usitnite. 
Ne do mjere da se pretvori u prah, samo toliko da se kristali usitne. Nemojte nakon te radnje odmah otvarati multipraktik, ostavite nekoliko minuta da se šećerna prašina koja se podigla slegne, da se meni ne bi štucalo. :) 

U komadić gaze stavite 2 jušne žlice sjemenki lavande, zavežite u čvor , stavite na dno i prekrijte šećerom. Staklenku ćete držati 3-4 tjedna na tamnom i mračnom mjestu i svako toliko je protresati. 
Nakon toga ćete izvaditi smotuljak s gazom i vaš aromatizirani lavanda šećer je spreman za upotrebu. 
Stavljajte ga u mjeri u kojoj biste nečemu dodali i vanili šećer, u čaj, kekse, kreme, igrajte se. 

O tome što ja imam namjeru dalje s njim činiti, idući put. :) 


Broj komentara: 26:

  1. Suosjecam s tobom jer sam devet godina zivjela na zadnjem katu zgrade s ravnim krovom.
    Nisam nikad probala ovako pripremljen secer, ali mi se cini da bi moglo biti jako ugodno za nepce.

    OdgovoriIzbriši
  2. Fotke su prekrasne! Ne znam da li bih se usudila napraviti jelo s lavandom, ali ovako aromatizirani šećer bi svakako bio prvi korak u eksperimentiranju.

    OdgovoriIzbriši
  3. Miris i boja lavande su mi neodoljivi!
    O vrucinama znam sve - ovdje to zna TRAJATIIII...

    OdgovoriIzbriši
  4. Caj od lavande... :)! Secer nisam probala, zgodna ideja. Pozdrav, draga T., iz Bdx-a u kojem me u 6 probudila grmljavina.

    OdgovoriIzbriši
  5. Nisam nikad koristila lavandu u jelima, ali mi se jako dopada secer i nesto je sto bih zeljela isprobati. Fotografije su fantasticne, boje i detalji, prekrasno.

    OdgovoriIzbriši
  6. prekrasne fotke predivne, mirisne lavande.
    radila sam već kekse s lavandom i ipak mi je bio prejak miris...

    OdgovoriIzbriši
  7. baš sam neki dan nabrala lavande i stavila cvijetove u šećer. čekam da se dobro aromatizira pa ću napraviti neke keksiće ili mousse.

    moje mačke isto umiru od vrućine, srećom mi smo na trećem katu pa klima pomogne. iako, od 11 do 8 nam sunce udara izravno jer smo južna strana, ali zato već ujutro u 10 zatvorimo sve grilje na južnoj strani i stakla da ne ulazi vrućina. za sad se koliko toliko uspješno borimo...

    ovo ljeto ne radim, pa mi je i s te strane malo lakše. mogu češće otići na kupanje, a jednako često mogu kupati i mačke da im bude lakše.

    OdgovoriIzbriši
  8. Zgodna ideja. Ja nemam klimu ni na poslu, ni u kući. U kući se, u boravku, temp popenje do 28, ne više i to je neka razumna razlika čak da i imam klimu. Na katu je druga priča, puno je toplije, noću sve otvorimo da se ipak prohladi. Već sam ranije odlučila da ne želim raditi za plin i struju, ali sada već ozbiljno razmišljamo o jednoj klimi za kat.

    OdgovoriIzbriši
  9. Glede na to, da te vroče dni preživljam bolj kot ne v kleti hiše, to je v moji ustvarjalnici, moram reči, da z lahkoto prenašam vročino. ;)) Kakor hitro pa moram kam ven ali biti v drugih delih hiše, pa se takoj čuti vročina. Verjamem, da vam pod streho sploh ni lahko in od take vročine je človek res kot cota, ki jo odvržeš. Enostavno nisi sposoben delati ničesar. Meni se še jest ne da, kaj šele kuhat. Prija ta tvoja objava s sivkinim sladkorjem in obožujem tvoje fotografije.

    OdgovoriIzbriši
  10. Dala bi ja vama svima terapiju pokraj mojih peći, pa bi vam vaši stanovi odmah bili rashlađeni. Kad peć za staklo dovrši proces taljenja na 887 stupnjevaC okolo gdje se muvam nije manje od 60 st. Zbog opće vručine peći se sporo hlade pa sve dulje traje, no strast je strast. Naravno da klima uređaji rade.
    Lavanda, divota. Privlači me po svojoj boji, mirisu, u vazi i u polju. Uživam u pogledu u Svetoj Jani, nepregledna divota i na kontinentu.
    Ovaj šečerić ću si napravit.

    OdgovoriIzbriši
  11. fotografije predivne, kuvamo se svi :-) a lavanda ce kod mene samo u ormar

    OdgovoriIzbriši
  12. Ja sam htjela i zidove obojiti u boji lavande ne bih li se osjećala svježije ;))Miris lavande ne volim u deterdžentima i deodorantima za prostorije, ali svežnjić suhe lavande mi se sviđa, a već sam i neke recepte spremala s njom (muffine i kekse), jedino nikako da napravim šećer koji je u biti najjednostavniji. Baš sam razmišljala ovih dana da napravim sladoled s medom i lavandom (imam i divan med od divlje lavande sa Sardinije), ali bojim se da ga moji neće htjeti ni okusiti morat ću ga sama poslije utamaniti

    OdgovoriIzbriši
  13. super je ovaj šećer, jedva čekam nastavak :)
    drži se!

    OdgovoriIzbriši
  14. Ova toplotna situacija kod tebe kao da sam sama pisala. :) Isto sam pripremila stvari za bacanje,
    al nemrem se pokrenut.
    Šećer s lavandom dobra ideja. Slike su predivne, kao i uvijek!

    OdgovoriIzbriši
  15. Ovaj šećer sa lavandom pravim već po tradiciji nekoliko godina za redom,pun arome,tako dobro paše u finim keksićima, i kao dodatak raznim slasticama:)
    A što se vrućine tiče ovo mi je prestrašno,jedino me spašava izlazak u vrt navečer,ali komarci su tu da nam ne bi bilo dosadno vani dok se rashlađujemo:)

    OdgovoriIzbriši
  16. Da te utesim, mi smo isto na poslednjem spratu sa ravnim krovom, polovina stana je okrenuta ka jugu, a druga polovina gleda na zapad, tako da ti je sve jasno... dok klima radi jos nekako i podnosljivo, ali svako leto je sve toooplije.:) Lavandu nisam koristila u kuhinji, nekada davno sam pravila vrecice za orman, ali sada je vise ne nalazim na pijaci, rekli su mi da se raspitam u apoteci pa mozda uspem da nabavim osusenu... jedva cekam da vidim sta si to jos fino pravila.:)) pozz za T&T tim!:))

    OdgovoriIzbriši
  17. O yeah,lavanda na sto načina!Pikam :))

    OdgovoriIzbriši
  18. Suosjećam s tobom. Ovdje je jednako vruće ako ne i gore. U hladu +40°C a na suncu je bilo i +51°C. Lavandu imam i na balkonu, čak. Volim njen miris ali je nisam nikada koristila u kuhinji. Veselim se tvojim novim postovima!

    OdgovoriIzbriši
  19. Nama je na poslu krepala klima :( a doma je ni nemamo pa se isto tako spašavamo ventilatorima i zamračenim prostorijama :D eh to ljeto :) Čula sam za ovakav šećer, nebi bilo loše isprobati :) Nemam Višku lavandu ali pomoći će i ona domaća što nam raste u vrtu :)

    OdgovoriIzbriši
  20. Prvo moram reći da su mi ove fotke posebno dobre i lijepe i vraćam se na njih već nekoliko puta.
    Lavandu volim, miris, okus u keksima i marmeladama gdje sam je stavljala, i baš sam sretna što si se odlučila koristiti je i što ćeš nas počastiti sa još kojim receptom sa i od lavande. Znam da će biti dobro i sa nestrpljenjem čekam a za početak pripremam teglicu sa šećerom.
    O vrućini neću, na poslu se lijepo rashladim, osim ako klima ne zakaže što se ovo ljeto zna dogoditi, a vani i doma krene zagrijavanje. Ma izdržati ćemo mi to ! :)

    OdgovoriIzbriši
  21. Ni ja nemrem disti, ne samo da mi je vruće nego sam se i prehladila. Odmah ću isprobati napraviti šećer, idem za vikend u vikendicu a tamo imam nešpricanu lavandu koj je sad u najlijepšem cvatu.

    OdgovoriIzbriši
  22. ovaj šećer i lavanda zamirišali su mi jutros, bez pretjerivanja... još kad sam čula da je s Visa ... ajmeeeeee

    OdgovoriIzbriši
  23. Uh nama nitko ne moze da ugodi..ja kukam na vrucinu,a jos u kuhinji radim ,dok zimi,sto je sada trenutno,smrzavaju nam se prsti na rukama i nogama..a cak nije ni -C,no odvikli smo se zime i hladnoce,ako volis,pakuju kufere pa pravaj australija !!
    Lavanda je bila zastitni znak slavonskih ormana,da rubine mirisu..ja je nisam upotrebljavala u kuhinji,ali obozavam njen miris !!

    OdgovoriIzbriši
  24. Hvala djevojke! :)
    I je, baš je tako, kad je hladno nije nam dobro, kad je vruće nije dobro ;) drago mi je da vam se lavanda šećer sviđa i nadam se da će uskoro nastavak :)

    OdgovoriIzbriši
  25. Kakva dobra ideja!
    Divno, baš ću da napravim!
    Danas je kod nas znatno bolja temperatura, verujem i kod vas.
    Sećam se tih dana da su naše kuce potpuno obamrle od vrućine bazale po kući tražeći najhladnije mesto...
    Danas su već u standardnom elementu tj.divljaju:)

    OdgovoriIzbriši
  26. Dobra ideja! To ču i ja napraviti. Hvala!

    OdgovoriIzbriši