utorak, 13. svibnja 2014.

:: U gostima Utorkom: Svinjska pisanica/lungić u umaku od crnog vina ::

I love cooking with wine, sometimes I even put it in the food.

Jedna od češće citiranih izjava Julie Child, protekli je Uskrs i kod mene došla do punog izražaja. Bila sam opet u gostima, a danas vodim i vas.

Badel 1862 pripremio je za protekli Uskrs promotivnu knjižicu s receptima u kojima su korištena pića i vina iz njihovog asortimana, a priliku pripremiti recepte za tu mini kuharicu, dobili smo Nevena - Ebba's Cuisine, Darko - Darkova web kuharica i ja.


Ne skrivam pritom ni zadovoljstvo što me, kao ljubiteljicu crnih vina dopao upravo Dingač 50°, odlično, nagrađivano vino, koje se još bolje uklopilo u jelo kako sam ga sam zamislila.



Za sve one koji nisu imali priliku dobiti knjižicu, slijedi recept.

Sastojci: 

1 svinjska pisanica (file, lungić)
maslac i maslinovo ulje
10-ak glavica ljutike ili šalota
žlica šećera
sol, papar
par grančica timijana
čajna žličica koncentrata rajčice
70 ml  crnog vina
70 ml temeljca


Priprema: 

File radi lakšeg baratanja podijelite na dva ili tri dijela pa tako dobivene komade pecite na ugrijanoj mješavini maslinova ulja i maslaca. Dodajte i par grančica timijana. Izvana meso treba dobiti zlatno smeđu koricu, a iznutra ostati nježno ružičasto. Gotovo meso izvadite na topli tanjur, lagano posolite i ostavite da odstoji, iz tave odstranite grančice timijana pa na masnoći preostaloj od pečenja otopite šećer. Dodajte lučice, provaljajte u otopljenom šećeru, dodajte žličicu koncentrata rajčice i podlijte vinom, a zatim i temeljcem. Dotjerajte okus, posolite i popaprite i ostavite još kraće vrijeme da kuha dok se umak zgusne.

Poslužite uz rižu prženu na maslacu i pospite listićima svježeg timijana. 

1 komentar: