Jedna od češće citiranih izjava Julie Child, protekli je Uskrs i kod mene došla do punog izražaja. Bila sam opet u gostima, a danas vodim i vas.
Ne skrivam pritom ni zadovoljstvo što me, kao ljubiteljicu crnih vina dopao upravo Dingač 50°, odlično, nagrađivano vino, koje se još bolje uklopilo u jelo kako sam ga sam zamislila.
Sastojci:
- 1 svinjska pisanica (file, lungić)
- maslac i maslinovo ulje
- 10-ak glavica ljutike ili šalota
- žlica šećera
- sol, papar
- par grančica timijana
- čajna žličica koncentrata rajčice
- 70 ml crnog vina
- 70 ml temeljca
File radi lakšeg baratanja podijelite na dva ili tri dijela pa tako dobivene komade pecite na ugrijanoj mješavini maslinova ulja i maslaca.
Dodajte i par grančica timijana. Izvana meso treba dobiti zlatno smeđu koricu,
a iznutra ostati nježno ružičasto. Gotovo meso izvadite na topli tanjur, lagano
posolite i ostavite da odstoji, iz tave odstranite grančice timijana pa na
masnoći preostaloj od pečenja otopite šećer. Dodajte lučice, provaljajte u otopljenom
šećeru, dodajte žličicu koncentrata rajčice i podlijte vinom, a zatim i
temeljcem. Dotjerajte okus, posolite i popaprite i ostavite još kraće vrijeme
da kuha dok se umak zgusne.
Poslužite uz rižu prženu na maslacu i pospite listićima
svježeg timijana.
Krasan recept!
OdgovoriIzbriši