četvrtak, 10. travnja 2014.

:: Čalabrcanje Četvrtkom: Kruh koji se ne mijesi, s orasima i medvjeđim lukom ::

Trkom, dok ne procvate do kraja! :)


Medvjeđem je luku polako kraj. Mede su se probudile, luk cvate, proljeće će vjerojatno još koji put zacmizdriti, ali polako i sigurno dolaze nam sunčaniji i topliji dani.

Prije nego što postane prevruće za igre s pećnicom, ispecite još koji put kruh, a ako ulovite koji pušlek medvjeđeg luka, pokušajte napraaviti ovaj. Vrlo je aromatičani odlično se slaže sa svježim kravljim sirom i vrhnjem.

Sastojci: 

Tijesto: 
- 200 g krušnog brašna
- 150 g integralnog brašna
- 100 g mljevenih oraha
- žlica soli
- 1/4 čajne žličice suhog kvasca
- 200 ml vode

Nadjev od medvjeđeg luka i kravljeg sira i oraha: 

- 70 g mljevenih oraha
- vezica (poput vezice peršina, ne više) medvjeđeg luka
- malo soli, papra i žlica ulja
- velika žlica svježeg kravljeg sira
- velika žlica kiselog vrhnja ili milerama


Priprema:


Pomiješajte suhe sastojke, napravite udubinu u koju ulijete vodu, pa sve zajedno pomiješajte u vlažnu smjesu. Ne trebate mijesiti, dovoljno je da vas se sastojci spoje. Tijesto ne smije biti suho, ali ni tekuće, pa po potrebi dodajte manje količine vode ili još mrvu brašna. Tako pripremljeno tijesto ostvavite pokriveno u posudi od 12 pa sve do 24 sata. 

Pećnicu ugrijte na maksimum, zajedno s posudom s poklopcem u kojoj ćete peći kruh i pripremite nadjev. Pomiješajte orahe i medvjeđi luk i zajedno ih usitnite u multipraktiku s par kapi ulja. Dodajte kravlji sir i vrhnje da dobijete glatku smjesu. Začinite po ukusu. 

Tijesto izvadite iz posude na obilato pobrašnjenu površinu i lagano ga kuhačom rastegnite u oblik četverokuta. Pobrašnite i površinu tijesta, pa ga premažite s nešto više od polovine nadjeva. Preklopite desnu trećinu četverokuta tijesta preko sredine. Premažite je jednom trećinom preostalog nadjeva. Zatim preklopite i lijevu stranu preko premazane, pa premažite i nju, drugom trećinom preostalog nadjeva. Zatim preklopite gornju, ponovite premažite ostatkom nadjeva, pa sve dovršite preklapanjem donje strane tijesta. To sve možete raditi kuhačom i nemojte brinuti što vam je tijesto vlažno, mekano i bježi, takvo treba biti. Pobrašnite ga po potrebi u malim količinima, samo toliko da možete njime rukovati.

Izvadite ugrijanu posudu i otklopite, oprezno prebacite kruh, pa odmah opet zatvorite i pecite 35-40 minuta na maksimumu. Zatim ga ptklopite, smanjite temperaturu na 200-220 i pecite još idućih 10-15 minuta.
Kad lupnete po kruhu, morate dobiti  zvonki zvuk kao znak da je pečen. 


Recept šaljem Ingrid, s bloga Prekratak dan, kao ulaznicu za ovomjesečnu Kuvarigricu Ajme, koliko nas je! s temom samoniklo jestivo bilje. 

4 komentara:

  1. Kad sam glasala za njega osetila sam da je slasan i mirisan ali ipak nisam pretpostavila da je ovako dobar!

    OdgovoriIzbriši
  2. Savršeno izgleda.
    Imala sam nekih problema sa domenom pa sam sada na novoj adresi:
    http://www.thursdaycooking.com.hr/
    Pozdrav

    OdgovoriIzbriši
  3. Ne znam kakav je okus jer još nisam jela ovu deliciju, ali fotografije su tako očaravajuće da već nekoliko minuta gledam u taj kruh :-)

    OdgovoriIzbriši
  4. Božansko <3!! Stvarno se mi sviđa :)!

    OdgovoriIzbriši