četvrtak, 17. travnja 2014.

:: Čalabrcanje Četvrkom: Šunka u kruhu koji se ne mijesi ::

Uskršnji klasik. Šunka u kruhu.


Uvjerena sam da čak i vegetarijancima, veganima i rawfoodašima srce brže zakuca pri pogledu na šunkicu obujmljenu kruhom. :D


Ja sam se ove godine odlučila na mali eksperiment kad je recept za šunku u kruhu u pitanju, a potražite ga na portalu Volim meso

Naime, fascinirana sam rustikalnom koricom koja se kod takvog kruha dobije, a ništa manje činjenicom da osim prije spavanja smućkati smjesu, ne moram napraviti gotovo ništa. To me dočeka nakon povratka s posla i zapravo svaki dan imamo drugačiji domaći kruh, jer ga kombiniram kako s različitim vrstama brašna, tako i sa orasima, lješnjacima, bademima i sl., poput nedavno objavljenog kruha koji se ne mijesi, kojem sam dodala medvjeđi luk


Najčešće primjedbe koje ljudi imaju na šunku u kruhu, je da im je šunka dobro ispala i da je ukusna, ali da kruh baš i nije jestiv, da već po izlasku iz pećnice izađe presušen ili se brzo suši. 


Kako je tijesto za kruh koji se ne mijesi jako vlažno,mekano i gotovo tekuće, što zbog činjenice da nema miješenja tijesta, nego se to događa samo od sebe, uslijed polagane fermentacije, što zbog samog načina pečenja, jer se kruh peče na visokoj temperaturi u poklopljenoj posudi, to mu dodatno čuva vlagu do trenutka kad se hruskava korica već formirala, pa dovršavanje u otvorenoj posudi više ne može naštetiti unutrašnjosti kruha, nego samo dodatno zapeče koricu i ispari suvišnu vlagu, zaključila sam da bi to možda bio način da se dobije šunka u kruhu, a da i kruh bude mekan i jestiv i ne prepečen. 


Dobijemo nešto poput kruha iz krušne peći, koliko je to u standardnim kućnim uvjetima uopće moguće. Pritom nakon hlađenja tijesto ostaje priljubljeno uz šunku, pa je i dalje štiti od isušivanja, za razliku od klasičnih šunki u kruhu, kod kojih se obično odvoji. 


Dodatno sam ga začinila medom i maslacem i eksperimentom sam prilično zadovoljna. Ne treba ga pokušavati napraviti s prevelikim komadima šunke, jer nije praktično za rukovanje i vjerojatnost da ne biste uspjeli obući veliki komad šunke u takvu vrstu tijesta je velika, ali sa šunkom do 1,5 kg, svakako vrijedi isprobati. 


Broj komentara: 5:

  1. Sve ti je divno,bez "ulizivanja" ti ovo kazem i da znas da gurmani uvijek pronadu dobar blog !!

    OdgovoriIzbriši
  2. Ovo izgleda jako ukusno iako sam jedne godine pekla ali s dizanim tijestom i nije mi ovako ukusno izgledalo kao i kod tebe.

    OdgovoriIzbriši
  3. Sviđa mi se ideja.
    E da na novoj sam adresu
    http://www.thursdaycooking.com.hr/
    Pozdrav
    Petra

    OdgovoriIzbriši
  4. Hvala vam djevojke! :)
    @Mirjana, hvala. Puno znači kad dolazi od tebe, jer kod tebe se ima što naučiti i vidjeti i fino papati!

    OdgovoriIzbriši