Ako vam ne posluži ove godine, zabilježite za iduću i nećete požaliti.
A ja neću puno filozofirati. Ovo mi je bila najbolje hladetina koju sam dosad u životu napravila, a muž izjavio da nikad nije jeo bolju.
Razlog se vjerojatno krije u priličnoj količini mesa koju sam ovaj put upotrijebila. Naime kad sam onomad radila feijoadu, našlo su te koječega, pa sam dio odlučila upotrijebiti za hladetinu. Bilo je tu i kožica i nogica i povrća, ali meso joj je dalo punoću i mogućnost da je se jede gotovo bez kruha.
A za dobru mesnatu hladetinu ćete trebati:
Sastojci:
- svinjske nogice i kožice
- svježa svinjska rebarca ili vratinu s kostima (ne masno)
- juneći mišić, potkoljenicu
- mrkvu
- celer
- peršin, korijen i list
- glavica luka
- 2-3 češnja češnjaka
- sol
- papar u zrnu
- po želji, tvrdo kuhana jaja
Priprema:
Meso stavite kuhati zajedno s povrćem i začinima u količini vode koja ga tek nešto prekriva. Kuhajte dok sve ne omekša, povremeno provjeravajući, pa po potrebi izvadite meso ili kožice koje su već kuhane.
Ostavite da se malo prohladi, a zatim očistite meso s kostiju i narežite, zajedno s nogicama i kožicama i slažite, naizmjenično s narezanim ploškama povrća (ja ostavljam samo mrkvu) povrćem i po želji na ploške ili kriške narezanim kuhanim jajima, najbolje u staklene prozirne posude. Zalijte juhom u kojoj se kuhalo, procijeđenom od luka, češnjaka i zrna papra. Ostavite hladiti na sobnu temperaturu, a zatim dobro ohladite u hladnjaku.
Ja osobno volim hladetinu narezati na kockice i začiniti češnjakom i octom kao salatu, ali ovako bogata mesom, ukusna je i sama za sebe.
Obožavam pihtije, mada ih spremam samo dva puta godišnje za slavu i Novu godinu, tvoje izgledaju baš čarobno, verujem i da su preukusne, sad bi gricnula ovu celu činijicu :)
OdgovoriIzbrišiOva holesterolska bomba je ludilo vredno isprobavanja :-) Mmmmm!
OdgovoriIzbrišinikada ju nisam voljela, ali moram priznati da je ovo najljepša hladetina koju sam vidjela :)
OdgovoriIzbrišiHladetinu obično zaobilazim, nikada se nisam mogla načuditi kako su je moji doma voljeli i često jeli, ali kada sam ovu vidjela pomislila sam da bih je mogla probati :). Jako lijepo izgleda, kako Tamara kaže zbilja je najljepša hladetina koju sam i ja vidjela.
OdgovoriIzbrišiDivna je i volimo. Radila sam ove zime, isto s puno mesa, ali to jedu samo moj muž i tata. Ja jedem bez mesa, a djeca ne jedu nikako.
OdgovoriIzbrišiJako je volim ali samo ako je ukusna , moj pokojni tata ju je radio s takvim guštom i zaista je bila jako fina ali ga onda nisam previše slušala što treba za jednu dobru hladetinu i sad mi je naravno žao a tvoja izgleda mrak.
OdgovoriIzbrišiPojedem kad je dobro spremljena, ova super izgleda. Nisam je nikad radila
OdgovoriIzbrišiSavršeno izgleda!
OdgovoriIzbriši