četvrtak, 6. ožujka 2014.

:: Čalabrcanje Četvrtkom: Hladetina ::

Dok se još zima ne da otjerati i dok ja ne zaboravim da sam hladetinu uopće napravila. :)


Dio vas je vjerojatno već ozbiljno ozbiljno započeo korizmu i post, ali za one koji se baš previše strogo ne drže toga, recept bi mogao još uvijek poslužiti, jer iako priroda pokazuje znakove buđenja, zima još uvijek nije okrenula leđa.
Ako vam ne posluži ove godine, zabilježite za iduću i nećete požaliti. 
A ja neću puno filozofirati. Ovo mi je bila najbolje hladetina koju sam dosad u životu napravila, a muž izjavio da nikad nije jeo bolju. 


Razlog se vjerojatno krije u priličnoj količini mesa koju sam ovaj put upotrijebila. Naime kad sam onomad radila feijoadu, našlo su te koječega, pa sam dio odlučila upotrijebiti za hladetinu. Bilo je tu i kožica i nogica i povrća, ali meso joj je dalo punoću i mogućnost da je se jede gotovo bez kruha. 


A za dobru mesnatu hladetinu ćete trebati:

Sastojci:

- svinjske nogice i kožice
- svježa svinjska rebarca ili vratinu s kostima (ne masno)
- juneći mišić, potkoljenicu
- mrkvu
- celer
- peršin, korijen i list
- glavica luka
- 2-3 češnja češnjaka
- sol
- papar u zrnu
- po želji, tvrdo kuhana jaja

Priprema:

Meso stavite kuhati zajedno s povrćem i začinima u količini vode koja ga tek nešto prekriva. Kuhajte dok sve ne omekša, povremeno provjeravajući, pa po potrebi izvadite meso ili kožice koje su već kuhane. 
Ostavite da se malo prohladi, a zatim očistite meso s kostiju i narežite, zajedno s nogicama i kožicama i slažite, naizmjenično s narezanim ploškama povrća (ja ostavljam samo mrkvu) povrćem i po želji na ploške ili kriške narezanim kuhanim jajima, najbolje u staklene prozirne posude. Zalijte juhom u kojoj se kuhalo, procijeđenom od luka, češnjaka i zrna papra. Ostavite hladiti na sobnu temperaturu, a zatim dobro ohladite u hladnjaku. 

Ja osobno volim hladetinu narezati na kockice i začiniti češnjakom i octom kao salatu, ali ovako bogata mesom, ukusna je i sama za sebe. 


Broj komentara: 8:

  1. Obožavam pihtije, mada ih spremam samo dva puta godišnje za slavu i Novu godinu, tvoje izgledaju baš čarobno, verujem i da su preukusne, sad bi gricnula ovu celu činijicu :)

    OdgovoriIzbriši
  2. Ova holesterolska bomba je ludilo vredno isprobavanja :-) Mmmmm!

    OdgovoriIzbriši
  3. nikada ju nisam voljela, ali moram priznati da je ovo najljepša hladetina koju sam vidjela :)

    OdgovoriIzbriši
  4. Hladetinu obično zaobilazim, nikada se nisam mogla načuditi kako su je moji doma voljeli i često jeli, ali kada sam ovu vidjela pomislila sam da bih je mogla probati :). Jako lijepo izgleda, kako Tamara kaže zbilja je najljepša hladetina koju sam i ja vidjela.

    OdgovoriIzbriši
  5. Divna je i volimo. Radila sam ove zime, isto s puno mesa, ali to jedu samo moj muž i tata. Ja jedem bez mesa, a djeca ne jedu nikako.

    OdgovoriIzbriši
  6. Jako je volim ali samo ako je ukusna , moj pokojni tata ju je radio s takvim guštom i zaista je bila jako fina ali ga onda nisam previše slušala što treba za jednu dobru hladetinu i sad mi je naravno žao a tvoja izgleda mrak.

    OdgovoriIzbriši
  7. Pojedem kad je dobro spremljena, ova super izgleda. Nisam je nikad radila

    OdgovoriIzbriši