petak, 14. veljače 2014.

:: Priče Petkom: Čokoladne praline s ljubavnim posljedicama (Čokoladne posljedice) ::

Petak bi trebao biti dan za priče.


A običnu ljubavnu priču sam vam već ispričala.

I uz sve što dugogodišnji zajednički život, sa svim pripadajućim, uključujući i one manje sjajne momente, donese, priča se još uvijek drži. :) 


Ne znam kako ste proveli današnje Valentinovo, ali nadam se da se u onom bitnom, ne razlikuje od većine datuma u godini i da je, ako ste ga obilježili, samo podcrtalo sve ono lijepo što u vašim vezama i odnosima živite. 

Recept koji danas dijelim s vama, prvi je put objavljen u drugom broju magazina DO!TS, radnog naziva, koji mu je kasnije i ostao, Čokoladne posljedice. 
Jedan od rijetkih, ako ne i jedini moj recept koji sadrži gotove sastojke. Uz ostale recepte u tom broju, imao je zadatak pomoći onom dijelu muške publike koja se slabije snalazi u kuhinji, pripremiti večeru za Valentinovo, na obostrano zadovoljstvo i s ugodnim posljedicama. :) 

Budući zagovaram valentinovske i njima slične ispade, tijekom čitave godine i recept koji slijedi, slobodno pripremite i u paru, neovisno o danu i datumu u godini. 

A objava recepta u magazinu DO!TS, imala je za posljedicu činjenicu da je to dosad najviše puta pogledan, pipnut i skinut broj DO!TS-a.
Dobro, nije baš zbog čokoladnih posljedica :), nego zbog svega oku i umu ugodnog, a prstićima zanimljivog, što se u njemu krije, pa ako vam je dosad promaklo, svakako to ispravite.


Sastojci:

- 70-100 g petit beure keksa
- 50g čokolade sa što većim udjelom kakaa ( 60-75%)
- 100 ml vrhnja za šlag
- vanili šećer
- 100 ml rakije ili likera od ruža (slobodno zamijenite višnjevačom ili čak i rumom)
- 1 velika žlica maslaca ( na maslacu imate oznake gdje odrezati količinu koja odgovara 25g, vama treba polovica te količine)
- dvije tri žlice vrlo tamnog kakao praha, malo šećera u prahu
- 1 tamno crvena ruža


Priprema: 

Bilo bi poželjno kuglice napraviti dan ranije, iako uz malo organizacije i pokoji shortcut uspjeti će te i za sat, dva.

Ružu nježno operite pod tankim mlazom vode i ostavite je okrenutu naopako da se ocijedi i posuši.
Običnim ili štapnim mikserom, a odlično će poslužiti i demonstracija snage mišića vašeg najdražeg stvorenja, koje će to učiniti vilicom, usitnite kekse što više možete. Radije krenite sa manjom količinimo keksa (70g) pa kasnije po potrebi dodajte, nego da vam smjesa bude presuha i da morate dodavati još tekućih sastojaka. 
Čokoladu sitno nasjeckajte. Prelijte je vrhnjem za šlag, dodajte vanili šećer i maslac, stavite sve na vrlo laganu vatru i neprestano miješajte dok se ne otopi. 

Ako se ipak na ovo muškarci odluče bez ženske supervizije, bilo bi dobro da za vrijeme dok se čokolada otapa ne odete pogledati rezultate sportskih kladionica ili utakmica, jer ne bude dobro završilo.

Ulijte alkohol koji ste odabrali i sve još vruće prelijte preko usitnjenih keksa.

Dobro izmiksajte mikserom ili izmiješajte vilicom. Keksi bi trebali potpuno omekšati i upiti tekućinu, a vi dobiti glatku smjesu. U ovom trenutku ćete po potrebi dodati još keksa ako vam se smjesa učini prerijetka, ali dodajte jedan po jedan i miješajte, da ne dobijete presuhu smjesu.

Ostavite dva-tri sata u hladnjaku ili 15-tak minuta do pola sata u zamrzivaču.
Vrlo hladnim rukama grabite količinu koja odgovara omanjem orahu, formirajte kuglice i odmah ih valjajte u tamni kakao prah.

Prije posluživanja, oprezno skinite latice sa ruže i na svaku položite jednu kuglicu. Dodajte za ukras i list ruže, ako ga imate, lagano poprašite šećerom u prahu i  servirajte.


Trebali biste dobiti oko 15-tak kuglica, ali nemojte, pogotovo ako ste se odlučili za kakav jači alkohol baš sve pojesti odjednom, posljedice bi mogle biti ponešto drugačije od očekivanih i željenih. :) 


Broj komentara: 8: