I junetinu baš volim i često je jedemo, ali biftek nije nešto za čime žudim, pogotovo ne za onima koji su još živi. :) Znam da će se sad ljubitelji dobrog rare bifteka uhvatiti za glavu i zakolutati očima, ali o ukusima se ne raspravlja. Ne volim ja ni tatarski biftek ni mnogo što drugo, što nije dvaput umrlo, prije nego ga ja konzumiram. :)
A i pravi biftek je prilično skupa namirnica i u kombinaciji s tartufima, čini pravo malo bogatstvo u tanjuru. Doskočiti tome možete ako odaberete "lažni biftek" dio buta koji se naziva i bijela pečenica, dva do tri puta jeftiniji od pravog bifteka, a uz malo truda, dati će isto tako ukusne rezultate.
Recept potražite na VOLIM MESO, a mi ćemo se baciti na izradu domaćih fuža s aromom tartufa.
Sastojci:
- 350g glatkog brašna
- 2 cijela jaja i 1 žumanjak
- 1.5 žličica soli
- 50 ml mlakog mlijeka
- 1,5 žlica ulja s aromom tartufa
Priprema:
Prosijte brašno, pomiješajte sa solju, pa napravite udubinu u koju dodajte jaja i žumanjak, pa uz postepeno dodavanje mlijeka i po potrebi mlake vode umijesite glatko tijesto. Možete si olakštai i učiniti to i multipraktikom. Tijesto mijesite 5-7 minuta. Ne smije se lijepiti, ako se lijepi dodajte manju količinu brašna, ali ne smije biti ni pretvrdo, jer će vam se brzo sušiti i nećete ga moći valjati.
Podijelite ga na tri četiri lopte koje pokrijte krpom ili zatvorite u vrećicu za zamrzavanje da vam se ne suši, dok vi jednu po jednu loptu valjate. Ako imate mašinu za valjanje i rezanje tijesta učinite to njome, jer ćete si uvelike skratiti i olakšati posao, a pri tom dobiti jednoliko razvaljano tijesto, što je vrlo bitno za kasnije formiranje fuža.
Izvaljane plahte tijesta slažite jednu na drugu, a između obilato posipajte brašnom da vam se ne slijepe. Poravnajte ih, odstranite neravne rubove (taj dio tijesta možete skuhati zasebno) i narežite na kvadrate otprilike 5 x 5 cm.
Sad svaki tako dobiveni kvadratić, po dijagonali omotajte oko drške kuhače, lagano pritisnite da se slijepe i povucite sa kuhače.
Ostavite da se lagano prosuše, pa ih skuhajte u osoljenoj vodi.
S dodatkom maslinova ulja s aromom tartufa u tijestu, biti će ukusni i samo dodatno nakapani uljem, tek sa pokojim naribanim tartufom, ali do punog sjaja svog okusa dolaze ipak u društvu mesa. :)
fuzhi.. i to domaci.. svaka ti cast! ovo moram isprobati.. iako po prirodi nisam nesto strpljiva, pretpostavljam da ima posla oko njih.. =)))
OdgovoriIzbrišiOdličan recept, a ja sam u rare skupini. Sušilo za tjesteninu mi je mrak.
OdgovoriIzbrišiDomaca testenina je super, isprobano :) iz ovog posta u raznim varijantama...
OdgovoriIzbriši