Jestivi čokoladni adventski vijenac mogli ste vidjeti u prošlogodišnjem broju magazina Do!ts, kojeg, ako vam je promakao, još uvijek možete nabaviti na ovim lokacijama.
A za vaš jestivi adventski vijenac ćete trebati:
- 60 zdravih, dobro opranih
i posušenih debljih listova različitih oblika ( budite sigurno da birate
listove biljaka koje nisu štetne)
- nekoliko poprženih badema
i lješnjaka
- košarice i kalupe za mini
muffine, fitilj iz konzumne svijeće
- po 150g bijele, mliječne i
tamne čokolade
Čokolade otopite na pari, pa
kistom premažite listove s gornje strane. U čokoladu umočite i nekoliko badema
i lješnjaka. Slažite ih na papir za pečenje, pa na tacnu i ostavite u
zamrzivaču da se čokolada stegne.
U četiri kalupa za mini muffine pomoću čačkalice objesite fitilj za svijeću, pa ih napunite rastopljenom čokoladom, ohladite i njih.
Vijenac:
(
kalup u obliku vijenca promjera 20-23 cm)
- 6 jaja
- 150g šećera
- 60g poprženih sitno
sjeckanih lješnjaka
- 40g brašna
- 20 g kakaa
- 60g maslaca
- malo soli
- 1 prašak za pecivo
Na pari tucite žumanjke sa
šećerom da se počnu zgušnjavati. Uklonite ih s vatre i miješajte dalje sve dok
se na površini počnu pojavljivati tragovi miješanja. Dodajte otopljeni maslac,
pa ručno umiješajte mješavinu suhih sastojaka ( brašno, kakao, sol, prašak za
pecivo).
Izlijte u dobro namašćen
kalup u obliku vijenca i pecite 15-tak minuta na 180°C.
Krema:
- 300g tamne čokolade
- 400ml vrhnja za šlag
- 2 žlice šećera u prahu
- 2 žlice ruma
Čokoladu naribajte ili je
jako sitno nasjeckajte pa na pari otopite u vrhnju za šlag, neprestano
miješajući, dok ne postane gusta, jednolična smjesa.
Ohladite je na sobnu
temperaturu, a zatim najmanje dva sata, a najbolje preko noći, u hladnjaku.
Hladnu kremu miksajte uz
dodatak šećera u prahu i ruma, da postane pjenasta, ali pazite da ne
pretjerate i dobijete čokoladni maslac.
Kremom omažite ohlađeni
vijenac, stavite svječice, a zatim vrlo oprezno krenite skidati čokoladne listiće s
vaših listova i slažite ih po vijencu prema želji.
Vrlo kratko, u trenutku
serviranja, uspijet ćete upaliti i svjećice na vijencu, ali se zbog hladnoće i
vlage vijenca kojeg, nakon što ste ga napravili morate, naravno, držati u
hladnjaku, brzo gase.
Wow, kaj takega pa se nisem videla. Navdusena sem nad idejo in izvedbo. Svetovno :)
OdgovoriIzbrišiFantastično!!! Ima čak i sveće od čokolade... :) Svaka čast! Ja volim praviti čokoladne listiće i znam da tu treba strpljenja... :)
OdgovoriIzbrišiwoow
OdgovoriIzbrišibez riječi
Genijalka naša :) :)
OdgovoriIzbrišiBez riječi sam! Ovo je zbilja divno i savršeno. Mogu li se usuditi ....? Imam li vremena? Huuuuuuuuu, ma bašđ je posebno. Prava si majstorica.
OdgovoriIzbrišiSavršanstvo kao i uvek!
OdgovoriIzbrišiTi tamo ja ovde imamo potpuno iste šustikle :-) Mislila sam da je upotremim za neku slatkinju ali ih retko pravim :-(
Koje ludilo:) Ovo otkida koliko je dobro! Svaka čast!!!
OdgovoriIzbrišiwoow, tadeja, genijalno! Svaka čast na trudu, predivno izgleda
OdgovoriIzbrišiOvo je za izložbu! Prvo samo dugo, dugo gledati i diviti se, pa tek onda degustirati. Svaka čast!
OdgovoriIzbrišiOvo je divno, nisam nikad ni vidjela ništa slično. Svaka čast na trudu!
OdgovoriIzbrišiOd kad si ovo postavila, svracam po ne znam koji put. Mislila sam i da sam ostavila komentar...
OdgovoriIzbrišiPredivan je vencic, od cokolade definitivno bolje nije moglo.
Srecni praznici Tadeja :*
Puno vam svima hvala na komentarima i komplimentima! :)
OdgovoriIzbriši