srijeda, 18. prosinca 2013.

:: Slikovnica Srijedom: Jestivi čokoladni adventski vijenac ::

Pretpostavljam da ste na svojem adventskom vijencu upalili već i treću svjećicu, ali još uvijek nije kasno napraviti još jednog.


Pogotovo ako ga možete i pojesti. :)
Jestivi čokoladni adventski vijenac mogli ste vidjeti u prošlogodišnjem broju magazina Do!ts, kojeg, ako vam je promakao, još uvijek možete nabaviti na ovim lokacijama.

A za vaš jestivi adventski vijenac ćete trebati: 

- 60 zdravih, dobro opranih i posušenih debljih listova različitih oblika ( budite sigurno da birate listove biljaka koje nisu štetne)
- nekoliko poprženih badema i lješnjaka
- košarice i kalupe za mini muffine, fitilj iz konzumne svijeće
- po 150g bijele, mliječne i tamne čokolade


Čokolade otopite na pari, pa kistom premažite listove s gornje strane. U čokoladu umočite i nekoliko badema i lješnjaka. Slažite ih na papir za pečenje, pa na tacnu i ostavite u zamrzivaču da se čokolada stegne.


U četiri kalupa za mini muffine pomoću čačkalice objesite fitilj za svijeću, pa ih napunite rastopljenom čokoladom, ohladite i njih. 


Vijenac:
( kalup u obliku vijenca promjera 20-23 cm)

- 6 jaja
- 150g šećera
- 60g poprženih sitno sjeckanih lješnjaka
- 40g brašna
- 20 g kakaa
- 60g maslaca
- malo soli
- 1 prašak za pecivo

Na pari tucite žumanjke sa šećerom da se počnu zgušnjavati. Uklonite ih s vatre i miješajte dalje sve dok se na površini počnu pojavljivati tragovi miješanja. Dodajte otopljeni maslac, pa ručno umiješajte mješavinu suhih sastojaka ( brašno, kakao, sol, prašak za pecivo).
Izlijte u dobro namašćen kalup u obliku vijenca i pecite 15-tak minuta na 180°C.


Krema:

- 300g tamne čokolade
- 400ml vrhnja za šlag
- 2 žlice šećera u prahu
- 2 žlice ruma

Čokoladu naribajte ili je jako sitno nasjeckajte pa na pari otopite u vrhnju za šlag, neprestano miješajući, dok ne postane gusta, jednolična smjesa.
Ohladite je na sobnu temperaturu, a zatim najmanje dva sata, a najbolje preko noći, u hladnjaku.
Hladnu kremu miksajte uz dodatak šećera u prahu i ruma, da postane pjenasta, ali pazite da ne pretjerate i dobijete čokoladni maslac. 


Kremom omažite ohlađeni vijenac, stavite svječice, a zatim vrlo oprezno krenite skidati čokoladne listiće s vaših listova i slažite ih po vijencu prema želji.


Vrlo kratko, u trenutku serviranja, uspijet ćete upaliti i svjećice na vijencu, ali se zbog hladnoće i vlage vijenca kojeg, nakon što ste ga napravili morate, naravno, držati u hladnjaku, brzo gase. 


Broj komentara: 12:

  1. Wow, kaj takega pa se nisem videla. Navdusena sem nad idejo in izvedbo. Svetovno :)

    OdgovoriIzbriši
  2. Fantastično!!! Ima čak i sveće od čokolade... :) Svaka čast! Ja volim praviti čokoladne listiće i znam da tu treba strpljenja... :)

    OdgovoriIzbriši
  3. Bez riječi sam! Ovo je zbilja divno i savršeno. Mogu li se usuditi ....? Imam li vremena? Huuuuuuuuu, ma bašđ je posebno. Prava si majstorica.

    OdgovoriIzbriši
  4. Savršanstvo kao i uvek!
    Ti tamo ja ovde imamo potpuno iste šustikle :-) Mislila sam da je upotremim za neku slatkinju ali ih retko pravim :-(

    OdgovoriIzbriši
  5. Koje ludilo:) Ovo otkida koliko je dobro! Svaka čast!!!

    OdgovoriIzbriši
  6. woow, tadeja, genijalno! Svaka čast na trudu, predivno izgleda

    OdgovoriIzbriši
  7. Ovo je za izložbu! Prvo samo dugo, dugo gledati i diviti se, pa tek onda degustirati. Svaka čast!

    OdgovoriIzbriši
  8. Ovo je divno, nisam nikad ni vidjela ništa slično. Svaka čast na trudu!

    OdgovoriIzbriši
  9. Od kad si ovo postavila, svracam po ne znam koji put. Mislila sam i da sam ostavila komentar...
    Predivan je vencic, od cokolade definitivno bolje nije moglo.
    Srecni praznici Tadeja :*

    OdgovoriIzbriši
  10. Puno vam svima hvala na komentarima i komplimentima! :)

    OdgovoriIzbriši