četvrtak, 17. listopada 2013.

:: Čalabrcanje Četvrtkom: Jesenji crumble/drobljenac ::

Baš sam solidno usporena ovih dana. 


Imam po dobrom starom običaju, hrpu toga započetog i na pola pripremljenog, ali nikako dovršiti i dovesti u stanje koje bi tu objavu omogućilo.
Uglavnom se ponašam k'o dijete koje nikako napisati domaću zadaću, sve bih radila, ponajviše skakutala po netu, samo ne sredila postove. 

U to ime jedan jesenji crumble. Doslovno prevedeno drobljenac. Kolač za dane kad ste lijeni napraviti pravu pitu. Iako, moj muž tvrdi da mu je bolji od klasične pite. I jest, dobar je, ali pita je pita. 
Pogotovo jedna posebna Pita. :) Koja će zasad ostati tajna. Smijem se već dva dana, nasmijati ću i vas, ali kad ispečem :) 

Večeras, a nadam se da ću još uspjeti uloviti četvrtak, čalabrcamo jesenji drobljenac. 


Sastojci: 

- 300g glatkog brašna
- 200g maslaca
- 50g kristal šećera
- žlica-dvije cimeta
- 200g krupno sjeckanih oraha, lješnjaka, badema
- 2-3 vrećice vanili šećera + 50g običnog ili po želji smeđeg šećera
- 2 kruške
- 2 jabuke
- 1kg šljiva
- 1 banana

Priprema:

Pećnicu zagrijte na 180°C. Voće operite, kruške i jabuke ogulite i narežite na kockice, šljive prepolovite,  bananu narežite na ploške i poslažite na dno posude veličine otrpilike 25x20 cm. Pospite sve vanili i običnim ili po želji smeđim šećerom. 

Brašnu dodajte na kockice narezan hladan maslac, pa maslac utrljajte u brašno, da dobijete mrvice, tijesto nalik tarani. Dodajte cimet, kristal šećer i sjeckane orahe i sve pomiješajte i protresite. 

Dobivenu smjesu rasporedite po voću. Pecite otprilike 45 minuta ili dok površina ne dobije zlatnu boju, a sokovi voća počnu izbijati na površinu. Poslužite mlako, ali jako je dobro i kad se ohladi. 

A najbolji kad ga više nema. :) 


Broj komentara: 6:

  1. Najbolji crumble je onaj kojeg (više) nema. :D Odlično!

    OdgovoriIzbriši
  2. Taman sam nasjeckala brdo jabuka za pitu, sjednem 5 minuta popit kafu uz komp, i eto uper ideje! Izgleda mrak, nadam se da će i moj bit tako dobar :)

    OdgovoriIzbriši
  3. ja se slažem, ništa manje dobar od pite :) obožavam crumble, u kojim god kombinacijama

    OdgovoriIzbriši
  4. Ovo izgleda i zvuči savršeno, pravi jesenski drobljenac, a nemam pojma zašto se nikad ne sjetim napraviti ga.. :)

    OdgovoriIzbriši
  5. "Kruška, jabuka, šljiva, mene voli iva..." :))
    Odličan crumble! Najviše volim baš ovak kad su šljive u kombinaciji, pa kad puste onaj svoj sok, i još orašasti plodovi uhuhuhu, divno! (ne trebam ni reći da se slažem s mišljenjem tvoje muške polovice :) )

    OdgovoriIzbriši
  6. Ja obozavam crumble! Nazalost, pripremam ga sporadicno jer niko od mojih ne voli da rucka ovo pre-predobro slatko jelo... Ovaj tvoj je divan i smazan, sto je najbitnije:))

    OdgovoriIzbriši