Vjerujem da ste već i sami otkrili, ali za slučaj da vam je promaklo, Zagreb je od danas pa idućih 5 dana izuzetno sladak grad.
Osim u slatkim zalogajima, uživati možete i u bogatom dodatnom programu. Održat će se radionica
pripreme zdravih kolača, radionica Kako
su se sladili naši stari, Bake &
Blog Day, Pancake Day, a Majčin dan proslavit će se uz iznenađenja za one
najmlađe!
Svoje kulinarske vještine moći će pokazati i sami posjetitelji i pritom osvojiti brojne vrijedne nagrade koje omogućuju Electrolux, Podravka i Emmezeta.
Sva slatka događanja pratiti će bogat glazbeni program na zrinjevačkom
paviljonu, a nastupiti će poznati jazz
glazbenici i plesni ansambli.
Posjetitelji će moći uživati i u brojnim
degustacijama, popustima i pogodnostima koje im pripremaju sudionici
festivala, a svi ste pozvani uključiti se u nagradni natječaj na Facebook
stranici www.facebook.com/dobravibra.hr, jer očekuju vas brojne vrijedne
nagrade.
Program
festivala:
08. svibnja 2013.
17:30h radionica I slatko može biti zdravo sa
Petrom Plantak
18:30h izbor za NAJ kolač Slatkih gušta
19:00h jazz večer na paviljonu
09. svibnja 2013.
17:30h radionica Kako su se sladili naši
stari s Brankom Ognjenovićem
19:00h jazz večer na paviljonu
10. svibnja 2013.
17:30h Pancake Day by Coolinarika
Natjecanje u bacanju palačinki -
Palačinkometar
11. svibnja 2013.
10:00h Sugar & Shake
12:00h radionica za djecu (Majčin dan)
19:00h
jazz večer na paviljonu
12. svibnja 2013.
10:00h Bake&Blog Day
20:00h plesna večer
i događanja na Zrinjevcu možete pratiti na www.dobravibra.hr i www.facebook.com/dobravibra.hr
Ako pažljivije pogledate program, uočiti će te da se u nedjelju 12. svibnja od 10h nadalje održava Bake & Blog day, što prevedeno znači da vam u nedjelju kolače pripremaju blogerice.
Znate da kod mene stvari rijetko prolaze bez belaja, moglo bi biti interesantno :)
Kad sam razmišljala što peći, prva misao je, obzirom na proljeće, bila voće, ali je onda prevagnula ljubav prema čokoladi, vrhnju i špeku i odluka je pala na čoko-karamel mousse tortice sa špek ružicama.
Sjetila sam se da sam pred dvije godine radila nešto slično i da, iako je na prvi pogled djelovalo čudno, na kraju rezultat bio više nego ukusan, pa sam na tragu toga osmislila i ove tortice.
Stoga dođite i držite fige da sve dobro prođe! :)
Dakle, ako prije nego li kolač koji slijedi, odlučite napraviti sami, poželite probati kakvog je okusa i vidjeti kako ga ja radim, vidimo se u nedjelju! :)
Sastojci:
Biskvit:
(10 malih teglica + 3 kalupa promjera 10 cm ili jedan promjera16-18cm)
- 100g brašna
- 30g tamnog kakaa
- 100g šećera
- 100g maslaca
- 100ml mlijeka
- malo soli
- pola čajne žličice praška za pecivo
- ekstrakt ili aroma vanilije
- 1 veće jaje
Čokoladni karamel mousse:
- 100g šećera
- 30g maslaca
- 70ml vrhnja za šlag
- 30-50g tamne čokolade
- 250ml vrhnja za šlag
Karamel za ukrase:
- 50g šećera
- 1 žlica vode
- par kapi limuna
- ulje
Čokolada za ukras:
- 50g tamne čokolade
- žlica ulja
Špek ružice:
- nekoliko šnita mesnate slanine i čačkalice
Priprema:
Kalupe i staklenke lagano premažite maslacem i po potrebi obložite papirom za pečenje. Pećnicu ugrijte na 180°C
Tucite šećer sa maslacem sobne temeprature dok zapjeni, pa dodajte jaje i aromu ili ekstrakt vanilije. Brašno pomiješajte sa kakaom, solju i praškom za pecivo. Naizmjence dodajte mješavinu brašna i mlijeko, mješajući na najmanjom brzini, tako da počnete i završite sa brašnom. Rasporedite u teglice i/ili kalupe i pecite 15-tak minuta na 180°C
Dok se biskvit hladi pripremite karamel. Na srednje jakoj vatri u posudu sa debljim dnom stavite šećer i pričekajte da se počne topiti. Vrtite posudu oprezno da se sav šećer rastopi i počne dobivati zlatnu boju. Kad ste zadovoljni bojom karamela, maknite sa vatre i oprezno umiješajte maslac narezan na kockice, dio po dio. Vraite na vatru, neprestano mijeašjući da se karamel ponovo zgusne. U ovoj fazi će biti najsličniji rastopljenim karamel bombonima. Opet maknite s vatre i vrlo oprezno dodajte i 70 ml vrhnja, neprestano miješajući.
Pri svakom ovom dodavanju reakcije će biti burne, stoga korisitie rukavice i rukujte vrlo oprezno posudom i sadržajem, jer karamel može ozbiljno opeći.
Kad se i vrhnje spojilo s karamelom vratite kratko na vatru, neprestano miješajući dok ne dobijete gustinu kojom ste zadovoljni. Vodite računa o tome da će se karamel i stajanjem zgusnuti. U topli karamel umiješajte tamnu čokoladu i ostavite na stranu da se ohladi.
Kad su i biskvit i karamel postigli sobnu temeperaturu, istucite preostalih 250ml vrhnja u čvrsti šlag, pa oprezno umiješajte kramel i dobiveni mousse rasporedite u teglice. Stavite u hladnjak.
Za karamel ukrase otopite šećer kojem ste dodali žlicu vode i par kapi limuna u posudi s debelim dnom, dok dobijete zlatno žuti karamel. Odmaknite s vatre i pričekajte da se počne gusnuti. Šeflju ( zaimaču) ili nešto slično dobro nauljite, pa u tankom mlazu preko nje ili u nju "crtajte" šare, prateći okrugli ili bilo koji drugi oblik koji želite dobiti. pričekajte kratko da se ohladi, pa skinite ukras. Ponovite radnju. A ko se karamel u međuvremenu stisnuo, kratko ga opet otopite i nastavite raditi ukrase.
Za čokoladu za ukrašavanje. otopite je na pari i primješajte žlicu ulja, Pričekajte da se ohladi, pa u tankom mlazu žlicom ili vilicom napravite ukrase.
Špek ružice napravite na način da tanko rezane šnite slanine motate ukrug i spojite čačkalicom, pa stavite na žicu ili rešetku. Pecite ih 15-tak minuta na 180-200°C da postanu hrskave. Kad se malo prohlade skinite ih sa čačkalica.
Ohlađeni kolač izvadite iz kalupa, našarajte čokoladom i ukrasite po želji špek ružicama umočenim u čokoladu i karamelom.
Ljepo i vjerujem da i okusno!
OdgovoriIzbrišiizmedju slatkog i slanog obicno glasam za slano ali kada je krem ili mousse od karamela u pitanju ne mogu da odolim ! I rizik je da ga pojedem kutlacom direktno iz serpe !! Kao da u mirisu ima necega sto direktno na hormone utice...ne znam, ali tako je !
OdgovoriIzbrišiSuper !
volim špek i obožavam čokoladu
OdgovoriIzbrišial nisam dovoljno hrabra da sama isprobam ovu kombinaciju
A ja baš ovu nedjelju od svih nisam u Zagrebu, šmrc.
OdgovoriIzbrišiDobru zabavu Vam želim!
Sretno cure, zelim vam dobar provod i puuuno uspelih kolacica, cekamo detaljan izvestaj i brdo slicica iz prve ruke!:)))
OdgovoriIzbrišisretno, svaka čast na ustrajnosti a i tebi na ovoj ideji...
OdgovoriIzbrišijoj Tadeja, ja jedva čekam ovo probati, fantazija!
OdgovoriIzbrišiTole zgleda božansko. Držim pesti za nedeljo.
OdgovoriIzbrišiOdlično izgledaju. Već duže vreme se oštrim da probam ovakvu kombinaciju. Nadam se da se danas lepo providete. Čekam detaljni izveštaj :)
OdgovoriIzbriši