Ali neću danas kukati, imam za to čitavu godinu pred sobom. :)
Htjela sam o nečem drugom.
Kako godine prolaze, mi starimo, a djeca rastu, znaš da neke stvari prije ili kasnije moraš očekivati. Svejedno, meni su došle nekako prebrzo. Naime, Novu smo, muž i ja dočekali sami. Timna je čekala s društvom, ostala tamo i spavati, pojavila se tek na Novu popodne.
A ja sam nakon što sam na Staru stavila odojka u pećnicu, po dobrom starom običaju, u zadnji čas odlučila ipak napraviti nešto što će osim kao papica, poslužiti i kao novogodišnja čestitka na blogu.
Što je opet rezultiralo time da sam sve, naravno, radila u zadnji čas i nakon kasne večere, koju smo muž i ja proveli sami, instalirala svoju foto rasvjetu, a ponoć me zatekla na lojtricama i sa fotoaparatom u rukama, dok je muž iza mene cupkao sa šampanjcem.
Ako je suditi po onome da će ti godina biti onakva kako je dočekaš, kod mene se stvari neće bitno promijeniti.
I dalje ću sve raditi u zadnji čas, kuburiti sa rasvjetom i hranom koja se naočigled topi i mužem koji cupka iza mene. Ali, koliko god doček bio nekonvencionalan, Novu sam ipak dočekala u crvenim gaćicama. Kažu da nose sreću. Pa neka ih, za svaki slučaj! :)
Za kraj ovog posta i početak godine, poklanjam vam recept za šampanj-čokoladnu torticu. Vrlo je jednostavna, mekani slatki spužvasti biskvit kojeg posebnim čini dodatak šampanjca, obučen u gorkasti čokoladni ganache s kiselkastim voćem po vrhu, kojeg možete, a i ne morate "lediti".
Čini je savršenom kao metaforu svega što vam želim u godini koja je upravo došla. Slatkoće, mekoće, gorčine, kiselosti i mrvičak ekstravagancije što bi sve zajedno trebalo učiniti da 2013. bude ne samo jestiv nego gotovo savršen zalogaj.
Stoga još jednom, želim vam, želim nam svima sve najbolje što iz godine koja nas čeka uspijemo izvući!
Čokoladna šampanj tortica
Sastojci:
(kalup promjera 16-18 cm)
Biskvit
- 125g glatkog brašna
- 170g šećera
- 1/2 jušne žlice praška za pecivo
- malo soli
- 100 ml šampanjca
- 3 žlice ulja
- 4 jaja
- 1 žlica ekstrakta vanilije
Čokoladni ganache
- 300 ml vrhnja za šlag
- 300 g tamne čokolade ( sa što većim udjelom kakaa)
I još kiselkasto, bobičasto voće po želji ribizli, kupine, maline, jagode, višnje, koje po želji učinite ledenim, na način da ih umočite u lagano istučeni bjelanjak, dobro ocijedite, pa uvaljate u kristal šećer.
Ako ste kao ja, oprezni sa sirovim bjelancima, poslažite samo svježe bobičasto voće, pa ga pospite šećerom u prahu.
Priprema:
Prvo napravite ganache. Ugrijte vrhnje za šlag, pa u njega dodajte nasjeckanu čokoladu. Miješajte dok se ne pretvori u sjajnu glatku smjesu, koju ostavite na sobnoj temperaturi da se ohladi i stisne.
Za biskvit, pomiješajte sve suhe sastojke u jednu posudu (brašno, šećer, prašak za pecivo i sol). Bilo bi dobro kad biste sve stavili u multipraktik i pustili 30-tak sekundi na najjačoj brzini da usitni kristal šećer. čime ćete postići da vam se kasnije šećer lakše rastopi.
U drugoj zdjeli pomiješajte šampanjac, žumanjke, ulje i ekstrakt vanilije. Bjelanjke istucite u čvrsti snijeg.
Tekućim sastojcima dodajte suhe sastojke, žlicu po žlicu i miješajte na najnižoj brzini dok se sve ne spoji u glatku smjesu, a zatim ručno umiješajte istučene bjelanjke.
Pecite oko 50 minuta na 160-180° C. Ostavite da se ohladi, pa premažite ganachom i ukrasite voćem.
Znova si me nasmejala s svojim postom in sem si prav predstavljala kako še vse delaš tik pred novim letom :) Tortica zgleda čudovito, kot tudi fotografije. Hvala za lepe želje in tudi jaz tebi želim, da bi si iz prihajajočega leta naredila kar najlpšega kar se da in da bi ti prineslo kar največ lepih, dišečih in kuharskih dni.
OdgovoriIzbrišiOooo potpuno sam zaboravila na crvene gačice :)!! Sve lepo i dobro želim tebi i tvojim dragim. Tortica izgleda fenomenalno. Poželjela sam jedan komadič :).
OdgovoriIzbrišiSrečno!
Zelim ti sve najbolje u 2013. i hvala za lijepo druzenje i inspiraciju u prosloj godini. Torta izgleda vise nego fantasticno.
OdgovoriIzbrišiSlažem se sa svim okusima i neizvjesnostima što nas i dalje, kako smo već navikli, očekuju. Uz sve navedeno, ja bih još samo nadodala da sve bude probavljivo.
OdgovoriIzbrišiSve najbolje u novoj godini Tadeja ( jer ti želim cijelu narednu godinu kao najbolju, a ne samo praznik Novu godinu)!
Fraza koju mi muz najcesce ponavlja je "Zar bas nikad ne mozes nista pripremiti unaprijed, uvijek sve u zadnji cas". Ali bolje i u pet do dvanaest nego nikada.
OdgovoriIzbrišiZelim ti da nova godina bude bolja od prethodne, ili ako vec ne moze neka barem ne bude gora :))
Komadic tortice bih rado probala
Sve najljepše draga Tadeja tebi i tvojoj obitelji u Novoj godini,hvala za divne postove,koji me uvijek iznova oduševe,neka tako bude i dalje:)
OdgovoriIzbrišimmm.. receptić stavljam u mapicu moram probat! :) mi smo novu prestali čekat u 22h kad je završila ledena doba.. izgleda, da če i ova onda biti pospana. :P
OdgovoriIzbrišisve najljepše i najsladje i u novoj! *
Upravo jednostavne stvari znaju biti savršene, baš kao što je i ova tvoja torta, koja zgleda fantastično, a sigurna sam da je i okusom takva.
OdgovoriIzbrišiTebi i tvojima želim sve najljepše i svako dobro!
Srećna vam Nova 2013. godina. Sve najlepše tebi i tvojoj porodici od srca želim. :*
OdgovoriIzbrišiHappy New Year 2013!
OdgovoriIzbrišiWishing you good health,
happiness, and success in the coming year and always, Diana
Draga moja tebi i tvojima želim svako dobro u Novoj godini...
OdgovoriIzbrišiJa vidim da je provod bio šašav i inspirativan, sa sve crvenim detaljima :)
OdgovoriIzbrišiTortica je preslatka, i baš je u tvom stilu. Mora li penušavo vino, ili će i obično belo obaviti posao?
Sve najbolje :*
Nasmijala sam se, sve najbolje u novoj! i ja uvijek imam neki crveni detaljcic. i uvijek se sredim bez obzira da li sam doma ili ne i nasljokam i namirisem. Tortica je super a slike mrak!
OdgovoriIzbrišiEh, draga Tadeja, ne mogu ti opisati koliko volim i sa kolikim uživanjem čitam svaku tvoju reč napisanu na ovom blogu. U prethodnoj godini si me nasmejala više puta nego neki ljudi koji su mi fizički blizu, ali nemaju taj duh, tu moć da sroče rečenicu koja će izmamiti osmeh, bez obzira da li se radi o kampanjskom učenju ili crvenim gaćicama! Želim ti sve najlepše u Novoj godini, neka bude baš onakva kako si je zamislila, a ja ću sa velikim nestrpljenjem čekati svaki tvoj novi post i, unapred dobro znam, uživati u svakoj reči koja sklizne ovde sa tvoje tastature! Uzdravlje!
OdgovoriIzbrišiNeka bude sretna 2013. :-)
OdgovoriIzbrišiInaće u prvom radnom danu ove godine kupila sam dva mala kalupa za torte; nema smisla da pečem velike, ne stignemo pojesti, a ove male, ne samo da su mi tako lijepe, nego ih brže potrošimo jer su manje, pa nema bacanja i ne dosade nam.
I ja sam bila u crvenom vešu ;-)
Draga Tadeja,
OdgovoriIzbrišiSvima sve najbolje u Novoj 2013-toj. Neka svima nama ne bude gora od 2012-te, što je u ovim sivim godinama svekolike krize moja prva pomisao.
Moja novogodišnja odluka je pisati pomalo na blogu i pokušati zanemariti činjenicu da sam jednim klikom na telefonu obrisala sve slike i uništila sav trud uložen kroz tih par godinica koliko sam ga pisala.
Selma
tortica je predivna! zaista svaka cast! =)
OdgovoriIzbrišisve najbolje tebi i tvojoj porodici u novoj godini!
Este pastel de chocolate tiene un aspecto delicioso! la fotografía, perfecta!
OdgovoriIzbrišiJUEGO DE SABORES
Sretna Nova Godina! Divna čestitka:)
OdgovoriIzbrišiAko je po tortici sa šampanjecem, ja bih rekla da stvarno obećava dobru godinu:)
Sretnu Novu Godinu i svako dobro želim tebi i tvojima !
OdgovoriIzbrišiI dijelim nadu da će ova 2013.-ta biti bolja od one koju smo ostavili za nama. "Nešto crveno" za doček nisam niti ja zaboravila, neka se nađe :), ali ovakvu torticu nisam imala. Prekrasna mi je , posebna je u svakom pogledu,a osim što mi se recept jako sviđa isto tako mi se sviđa i mali kalup koji čim prije idem nabaviti.
Njami :) Hvala, također...
OdgovoriIzbrišiSve super izgleda ... sve najbolje ...
OdgovoriIzbrišiCalivita
Meni malo duže treba da vidim postove drugih blogera, kasnim sa svime :) Sudeci prema textu ti me valjda razumijes haha Torta mi je baš po guštu, jednostavna, a opet bogata cokoladom i vocem, divotica! Još šampanjac, trebalo bi isprobati! Lijepo si sve napisala i baš me dirnulo :) Sretna ti bila Nova godina, malo sa zakasnjenjem, puna smijeha i nezaboravnih trenutaka :)
OdgovoriIzbrišiMoji komentari na blogu Cooks and bakes, bili su upućeni vlasnici tog bloga, no, vidjela sam da mi i ti imaš, nešto za reći. Odgovorila sam na tvoj komentar prije par dana na spomenutom blogu, ali vlasnica bloga očito nije dozvolila objavljivanje komentara. Kako si mi imala potrebu nešto reći, ne želim ni ja tebi ostati dužna.
OdgovoriIzbrišiImaš pravo, priznajem: meni fali puno više od muža, djece i jaja. Fale mi novci. Pokušavam, shvatiti gdje ja to stalno griješim: ubijala sam se studirajući, plaćala sam studiranje, danas crnčim, i ne mogu ni samu sebe uzdržavati (a kad vidim koliko drugi imaju novaca - dolazim do zaključka da je problem u meni). Tvoja rečenica « Puno nas živi sa malo i premećemo i krpamo i odvajamo za hobby-e koliko i kad možemo…» je jednostavno čista uvreda za sve ljude poput mene. Ako ti, i takvi ko ti – žive «sa malo», onda ja živim «sa ništa». A što se ove tvoje riječi hobby tiče, očito želiš dokazati kako si ti bolja, bogatija, pametnija, elokventnija od mene, pa samo ti tako piši i dalje, a glupa seljančura poput mene će i dalje pisati hobi, hobiji, hobije.
Govorim ti iz iskustva: netko tko ne može poplaćati ni sve režije svojom plaćom, ne razmišlja o «skrpavanju kune, dinara, marke…» za hobije (ili kako bi ti gospodski rekla «hobby-e»). Ne namjeravam ubuduće nastaviti ovu našu prepisku, jer previše interneta bi otišlo na to (mjesečno trošim 1 GB, ako potrošim više moram to i platiti; da mi Internet ne treba za posao, ne bih ga nikad bila ni uvodila).
Nevjerojatno je kako je na blogovima popularna tvrdnja da se ne može kuhati u jeftinom suđu i da se ne mogu koristiti jeftine namirnice, a onda se jelo još mora i ovjekovječiti pomoću fensi fotoaparata, a u jednom postu je i po 10 slika jednog te istog jela slikanog iz svih mogućih ćoškova. Zanimljivo je koliko načina gastro blogerice nalaze da svima na nos nabiju koliko novaca imaju: od skupocjenog suđa (ili tona i tona jeftinog – ako je i jeftino – al kad vidim koliko ga imaju, ooooo, pa i to je trebalo poplaćati!), raznoraznih kućanskih aparata, preko kojekavih krpa, stolnjaka, figurica, ukrasa (i svega što na slici nema što tražiti), do skupih i nesvakodnevnih namirnica, pa fensi fotoaparata,… Jel nam to sve nabijate na nos iz objesti ili čega?
Gledam te recepte i mislim, zar se sve to ne može napraviti na neki nepretenciozni način? Prije je takav pretenciozni način pristupa objavljivanju recepata bio svojstven časopisima, i ja sam takve časopise izbjegavala. No sada se taj «stil žurnalskih recepata» masovno proširio na blogove. Većini je to valjda pozitivno, vidim da su svi puni riječi hvale za slike, prezentaciju itd., a ja si mislim, gdje su one stare lijepe kuharice s receptima, sasvim malo teksta, slika, kakva-takva, ili čak nikakva (u starim kuharima). Prije su žene učile iz takvih kuharica, nije im trebalo 10 slika jela iz svih ćoškova (s 50 asesoara na 1 slici: krpe, stolnjaci, salvete, 5 vrsta žlica, nekakvi kamenčići u boji, raznobojne špage, vrpce, mašne,…), a tek tekst: po 10 000 znakova u jednom receptu. A što su današnje generacije tako glupe da im treba hrpetina teksta i slika da bi nešto skuhale??? Ne znam, ja tako ne mislim. No, oni koji danas čitaju blogove, ionako većinom ne kuhaju, nego provode vrijeme listajući blogove da bi zadovoljili svoju potrebu za uživanjem u estetici.
OdgovoriIzbrišiKad vi koji imate novaca na svojim (gastro)blogovima svima nabijate na nos koliko novaca imate – to je u redu, jel da? (ak nama ostalima smeta, nek ne gledamo blog). A ako se netko tko nema novaca usudi ostaviti na vašem blogu komentar koji vam se ne sviđa, onda ga vi gastro blogerice popljujete. Jer vi imate novaca pa si uzimate za pravo da pljujete po drugima i pravite se važne sa svime što imate. A oni ko ja, mi neka se ni ne javljamo, neka šutimo i trpimo, nemamo novaca, pa nemamo ni prava pisati komentare (osim ako se radi o ulizivačkim komentarima).
Ne znam kako to na tvom blogu ide, hoće li komentar prvo biti upućen tebi na odobravanje objavljivanja pa ga nećeš objaviti, ali će biti automatski objavljen, pa ćeš ga ti brže bolje obrisati, no nije ni bitno. Ne sumnjam u tvoje daljnje uspješno bloganje, kako vidim, posljednjih par godina gastro-blogerski život cvjeta, novi blogovi se javljaju valjda svaki tjedan - očito se na Balkanu dobro živi.
Da, anonimna, ti imaš ozbiljan problem!
OdgovoriIzbrišiIznad tebe su komentare ostavile 23 osobe, a da im dosad nisam išta odgovorila, jer imam perioda u kojima upadam u stanja u kojima mi se ne da općiti s vanjskim svijetom, iako mi je svaka od tih osoba na svoj način draga, neke od njih baš posebno drage, a dobar dio poznajem i osobno. I njima nisam odgovorila, ali sad odgovaram tebi koja nisi zaslužila ni da se osvrnem na to što si nadrobila, a kamoli da ti odgovaram.
Kod Maje sam ti odgovorila zato što si se isti dan kad si to učinila kod nje, pobljuvala, da ne upotrijebim jedan drugi glagol koji opisuje fiziološku radnju i kod mene,
a kako ti je Maja već odgovorila, iskoristila sam to da ne započinjem raspravu i u svom dvorištu.
No, ti se ne daš. Nešto hoćeš, netko ti je za nešto kriv i kao krivce si detektirala nas. Ili nas pronašla kao boks vreće za amortizaciju svojih frustracija.
Mogu razumjeti stanje nezadovoljstva i nemoći u kojem se nalaziš. Ponavljam nerijetko se i sama tako osjećam, ali onda sjednem i na SVOM blogu nešto skuham, ofarbam ili napravim, poslikam to SVOJIM aparatom i stavim SVOJE krpice i tanjure i žlice, daske koje sam sama pobrusila i pobojala. Nisam ukrala, nije mi poklonjeno, osim par sitnica koje ljudi poklone znajući čime se bavim i za što mi treba. Ali jednako tako ne mislim tebi polagati račune o tome što sam i kako stekla u svojih 46 godina života i 25 godina staža i u svom 20-godišnjem braku. I napišem post koji odaje nezadovoljstvo vremenom i načinom na koji živimo i svim nepravdama kojih sam itekako svjesna ili ukazuje na konkretan problem ili opisuje moj konkretan problem, ali sam isto tako pošteno rekla da za aktivnije i smislenije bavljenje politikom ili ičim sličnim nemam ambicija ni snage. Radije tu energiju koja preostane uložim u svoje slobodno vrijeme, na način koji više godi mom psihofizičkom zdravlju. I ne znam zapravo kako se ispravno piše riječ hobby u hrvatskom jeziku, ja sam napisala kako sam napisala, apsolutno ne razmišljajući o njoj, a kamoli o tome da li ću time tebi nabiti još koji kompleks manje vrijednosti. I da, držim se natprosječno pismenom, ako ti i to smeta, nemam lijeka.
I sviđalo se to tebi ili ne, vjerovala ili ne, naše fotografije hrane imaju element iluzionizma, ne kad je hrana u pitanju, ona je doista takva kakvom je vidiš, nije skuhana u fancy loncima, osim možda ako ih se i kad uspijemo dočepati, ali smo bavljenjem ovim hobijem ili hobby-em, kako ti drago, neke više, neke manje, razvile vještinu učiniti kadar i fotografiju ljepšom ili jednostavnije rečeno, naučile fotografirati hranu, pritom ne obavezno koristeći fancy aparate, jer moj nije takav, ali da, produciramo se onda s tim fotografijama po blogovima, jer je u sve to uloženo puno truda i želje za učenjem nečeg novog, a to su naši blogovi, hrana skuhana našim rukama i fotke koje smo mi napravile i barem tu možemo i imamo pravo učiniti svijet ljepšim. Ne vidim zašto bi i na koji način loša fotografija hrane bila autentičnija od dobre fotografije te iste hrane i što konkretno zamjeraš pedantno napisanim i objašnjenim receptima. Ne znam niti znaš li i koliko kuhati, nije važno, ti si jednostavno osoba koja je nezadovoljna svojim životom, vjerojatno s pravom, ali si promašila adresu za svoje pritužbe i komentare.
Mi nismo uzrok tvojih problema, koliko god ih razumijemo ili suosjećamo s tobom. Naše nepostojanje ili pretvaranje naših blogova u estetski manje privlačne sadržaje, neće riješiti niti jedan tvoj problem, osim možda umanjiti zavist, jer i ona prosijava iz svega što si napisala.
Potraži pomoć ili si samopomogni. Ako imaš potrebu aktivno rješavati problem osiromašenja države i građana, pozdravljam, ali uključi se aktivno tamo gdje se time nešto može postići. Food blogovi to mogu biti, na način da se u postovima uz recept dotakneš i drugih tema i apeliraš na svijest čitatelja ili pokušaš stvoriti određena mišljenja, ali hodanje od bloga do bloga, anonimno pljuvanje kompletne food blog zajednice i pojedinaca, prelazi mjeru i zdravog razuma i dobrog ukusa.
OdgovoriIzbrišiKao što vidiš, komentari su ti prošli, bez moderiranja i oni prije i ovi sad, ali ubuduće neće. Jednako kao što te blokirala Maja, učiniti ću to i ja.
Ne zato što tvoji komentari ne sadržavaju pohvale, jer svaki komentar, pa i onaj koji sadrži kritiku na sadržaj, blog općenito ili mene osobno sam uvijek propustila, ali rekla si što si imala, primili smo na znanje, sa svakim slijedećim komentarom ćeš i dalje samo gomilati bedastoće i pljuvati nas, prozivati da ne radimo ništa, samo se pravimo važne novcem i svime što posjedujemo.
Deprimira me pogrešan slijed misli i zaključivanja kojem si sklona i umaraš me, jer mi je jasno da ti se ne da dopovedati, negdje je čip izgorio i ti sve pogrešno postavljaš, a obzirom na moju nježnu životnu dob i životne okolnosti, moram biti odgovorna i otkloniti svaki potencijalni uzrok depresije i loših stanja.
Čuvaj se i makni se od kompjutera i uhvati nekog posla. Ne znam gdje nađeš toliko vremena pljuckati po drugima, dok se ubijaš od posla s kojim ne možeš platiti ni režije. A i kad smo kod onog jednog GB, kad ga već tako teško plaćaš, potroši ga drugačije.
A svima drugima veliki pozdrav i najljepša hvala na komentarima i dobrim željama, trebati će nam svima!
OdgovoriIzbrišiSvaku od vas mi je iznimno drago vidjeti na blogu, posjetiti i primiti vaš posjet, ali ovaj sam se put posebno razveselila Selmi i vila lili, jer ih dugo nije bilo i nadam se da ću obje u ovoj godini viđati češće kako su i obećale! :)
A i ja se nadam uskoro pojaviti i konkretnije. :)