subota, 1. rujna 2012.

:: Rižoto s matarom i piletinom ili neke stvari sjednu na svoje mjesto, kad najmanje očekuješ :) ::

Dok ja dalje kitam, farbam, brusim i majstorijam, a slažem vam usput i koliko mi ruke i prsti koju užasno trnu dozvoljavaju, tutorijal postove, ostavljam vam nešto za gricnuti.



Iako sam mislila to ovaj put obaviti bez previše riječi i bez bonus priče, jer je kod mene još uvijek sve na hojladri, ne znam gdje mi je dupe, gdje glava od svinjca u kojem se još uvijek nalazimo, a vrijeme nemilice curi, dobiti ćete ipak i malo zanimacije. :) 

Nekidan sam dobila mail koji mi prije svega puno znači, jer je povratna informacija da ovaj blog i ono što radim ima smisla, da ga čitate i da postoji publika koja ga voli i koja cijeni što i kako radim.  



Mail je osim toga sadržavao i dodatnu informaciju, doduše pomalo zakašnjelu, ali izvukla mi je osmijeh od uha do uha. 

Ne zluradi osmijeh likovanja, osmijeh smirenog zadovoljstva da je nešto što ste napravili, zbog čega ste bili podvrgnuti popriličnom pljuvanju anonimusa, a doista ne samo i zbog sebe, uložili u to i vrijeme i energiju i emocije, dobilo potvrdu na sasvim neočekivanom  i prilično minornom mjestu, ali osjećaj da prije ili poslije, čudnim putevima, sve sjedne na svoje mjesto. 
Da sam mogla ja pisati scenario, ne bih ga tako napisala. :)  

Moj podnaslov kod objave recepta za tart bio je trenutak istine. 
Ponekad se stvarno uplašim da imam neke vidovnjačke sposobnosti, jer tart je priskrbio još jedan trenutak istine. :) 

Neću vas voditi za ručicu i prepričavati vam. 

Dajem vam pet hint linkova, a oni koje zanima, neka se malo igraju. :) 

5.  Odnijela je pobjedu! :)   (očito su probale, ali nisu javile ) 



Ako ste mi nakon igranja ogladnile, majušan rižoto, 
Ovakav rižoto jedan je od Timninih favorita za brzi obrok, a za njega će vam trebati: 

Sastojci: 

- šaka svježeg ili smrznutog matara ( ja matar, onaj koji ne ukiselim, zamrznem, na način da ga operem, dobro posušim i takvog spremim u najlon vrećicu. Kad mi zatreba, odlomim dio koji mislim koristiti i sitno nasjeckam još polusmrznuto i stavim na tavu.
Dovoljno mu je sasvim malo termičke obrade, tek toliko da povene. )
- pileći file izrezan na kockice
- 100 gr mesnate slanine narezane na tanke štapiće
-  grančica cherry rajčica narezanih na četvrtine ili polovice
- mješavina suncokretova i maslinova ulje
- sol, papar
- 150ml bijelog vina + pileći temeljac ili odgovarajuća količina mlake vode
- po želji parmezan



Priprema: 

Na ugrijanoj tavi prepržite slaninu da pusti svu masnoću i postane hrskava. Izvadite je, pa ovisno o količini piletine koju imate dodajte mješavinu suncokretova i maslinova ulja.
Ispržite hrskavo i kockice piletine, posolite i popaprite, pa i njih izvadite i sve držite na toplom.
Prepržite i nasjeckani matar, samo toliko da povene, dodajte cherry rajčice i pržite samo toliko da puste lagano sok i omekšaju, pa sve zajedno dodajte mesu i slanini.

Na masnoći koja vam je ostala, prepržite rižu, začinite solju i paprom po ukusu, podlijte vinom i kuhajte, uz povremeno dodavanje pilećeg temeljca iili mlake vode, uz stalno miješanje, dok se riža skuha al dente. Umiješajte po želji parmezan i dodajte meso, slaninu, rajčice i matar, koje ste držali na toplom.

Sve zajedno lagano promiješajte, servirajte uz svježu zelenu salatu i čašu fino rashlađenog bijelog vina.


Recept je ulaznica za igricu "Ajme, koliko nas je...! za travanj 2014. s temom samoniko jestivo bilje, domaćice Ingrid, s bloga Prekratak dan.

Broj komentara: 18:

  1. Koji divan rizoto i koje divne slike :)

    OdgovoriIzbriši
  2. krasan post, motar nisam nikada probala iako ga viđam na obali....

    OdgovoriIzbriši
  3. Prekrasne fotke, baš nekako posebno zrače. Matar nisam nikad probala.

    OdgovoriIzbriši
  4. Tadeja, ma trebala si da anazoveš post Ko se tuđim perjem kiti.... Sram ih bilo! Za one koji nisu upućeni u celu problematiku reč je o ukradenom Tadejinom receptu od strane osobe, ili ti osoba sa blogom koji je HRT dao kao primer blogerske scene Hrvatske. Ne znam šta je tu selo na svoje mesto, ako me razumeš, jer su dotične odnele pobedu i ko zna šta su dobile.

    OdgovoriIzbriši
  5. Čuj, svaka rit dođe na šekret, pa se ne opterećuj. Tko zna koliko je naših recepata i postova ukradeno, a da pojma nemamo! Nema veze, blogam zbog vlastite zabave i ne dozvoljavam da mi se inače svakodnevne gadosti našeg mentaliteta uvuku i ovdje.
    Taj (ta) matar mi je još uvijek nepoznanica, a piletinu ne volim, rižoto obožavam, pa sad ti mene zadovolji:))

    OdgovoriIzbriši
  6. Što reći na priču oko preuzimanja recepta i svega što slijedi, neki ljudi jednostavno tako funkcioniraju, i nema tu pomoći. Nasmiji se i kreni dalje !
    Još jednom svaka čast za radove koje obavljate sami i jedva čekam da nam pokažeš finalne rezultate.
    Rižoto mi je super, motar sam do ovog ljeta stalno donosila iz Dbk-a, ovaj put je izostao, ali kada ga opet nabavim znam gdje i kako ću ga smjestiti. Slike su mi posebno lijepe, svježe i vedre !

    OdgovoriIzbriši
  7. Rižoto je krasan, fino sočan i taman takav treba bit. Tvoj blog je predivan, izuzetno cijenim to što radiš i kako radiš, možeš samo bit ponosna i baš kak si i sama napisala-osmijeh od uha do uha!

    OdgovoriIzbriši
  8. Blogerice Tadeja,

    već bi bilo vrijeme da vas vaša opsjednutost blogericama Jekom i Majom, Jedozovnim duom, koju pokazujete već godinu dana, konačno zabrine.
    Zar doista mislite da bi se osoba gastronomskog kapaciteta Maje, alias Gipsyqueen, tako nisko spustila da nakon vaše sramotne lanjske kampanje, s vašeg bloga, uzima recept ? Da li bi to nakon vaše prošlogodišnje harange učinio itko normalan ? Koliki je stupanj vaše narcisoidnosti da vam se iz ova dva različita recepta tako nešto priviđa?
    Makar unaprijed znajući da nećete imati hrabrosti ovo objaviti krenuo sam vam napisati ovaj komentar u sarkastično-ironično-ciničnom tonu, no shvatio sam da vi niti to ne zaslužujete.

    OdgovoriIzbriši
  9. Dobro jutro gospodine Pellaprat.
    I kad smo već kod narcisoidnosti, odabir vašeg nicka pokazuje veće simptome iste, nego moje prepoznavanje osobnog recepta kod drugih.
    I da, ne da mislim da mi je ukrala recept, nego je to očito, a to misle i drugi blogeri, jer nisam sama došla do tog saznanja, ne pratim osobno vaš forum. Podatak je star više od pola godine, bila bi to opsjednutost s počekom :)
    A komentar objavim svaki, uvijek, pogotovo ne brišem ove pljuvačke. Ionako više govore o vama, nego o meni.

    OdgovoriIzbriši
  10. Djevojke, dobro jutro i hvala!
    Jele, nisu ništa dobile, to je gastro forum.hr., interno natjecanje, poput naših igrica i nije poanta u tome.
    Poanta je u tome da je očito u mjerama prepravljala moj recept za tu pitu i to mi je sjelo kao trenutak istine i podatak o njihovom kako gospodin Pellaprat kaže "gastronomskom kapacitetu".
    Sve rekoše one i gospodin Pellaprat.

    OdgovoriIzbriši
  11. A gle, ženske su isprobale tvoj recept. Bogu fala, pa zato te recepte i objavljujemo na svojim blogovima, ne? Čak su ga same i poslikale, znači nije da su ukrale fotku. Ima i puno gorih kombinacija od ove, ruku na srce. Pusti si mira. Nemaju svi 'gastronomski kapacitet' za pobjeđivat na natječajima, što su one i dokazale, ali zato imaju tebe i tvoj blog. Snašle su se ;) Šalu na stranu, ovaj rižoto i ja spremam slično i to je recept koji sam pokupila još svoje mame. Bio mi je jedno od omiljenih jela.

    OdgovoriIzbriši
  12. Haha, oprosti, ali ne mogu a da se ne nasmijem žalosnim ljudima. Žalosnim, jer vidim da i ti kao i mnoge od nas imaš svoje anonimuse. Komentare koje sam prije brisala sada redovito objavljujem na njihovu sramotu jer me niti malo ne vrijeđaju. Ah, znaš i sama onu da se za dobrim konjem prašina diže :)
    Nemam riječi o ukradenom receptu. Skužila sam čim si počela pisat o tome. Točka.
    Slažem se sa svime što si napisala, pogotovo u komentarima. Na njihovu dušu.
    Nije mi jasno samo to kako netko ne može cijeniti tuđi uspjeh ili tuđu sreću i umjesto da mu to bude poticaj da bude bolji, da dokaže da i on može, da se malo potrudi, on te vrijeđa jer misli da ćeš se povući u svoj mali kutić i tamo ostat. Ali mi nismo stvoreni za male kutiće nego za velika vrata :)
    Btw, radila sam ukiseljeni motar (kod nas je motar) po tvom receptu, jedna mi je staklenka još u frižideru (poluprazna), druga je otišla za Francusku :) Radila sam ga i skuhanog s malo krumpira na lešo, mrvicu maslinovog ulja i octa. Sad ću probat i rižoto jer mi je motar zakon :)

    OdgovoriIzbriši
  13. Rižoto odlično izgleda i fotke su krasne.
    Što se krađa tiče, ne podržavam to. Ako se odlučim isprobati nečiji recept i objaviti ga sa svojim fotkama - pitala bi da li se taj bloger s tim slaže itd. Baš je žalosno što dolazi do krađa fotki, recepata itd. Iako s druge strane, ovo je i kompliment jer možeš znati da vrijediš i da mnogi ne mogu napraviti nešto tako fino bez tebe i tvog recepta!

    OdgovoriIzbriši
  14. Rižoto jaaako lijepo izgleda!! Motar sam prvi puta probala ovo ljeto, a od tebe sam saznala da ga sljedece lijepo mogu nabrati pa sama kiseliti, hvala :)) A do tada koristim motar kupljen u konzumu by Nona, ne znam dal si probala, imaju i pekmezice, tapenade, kapare... pa dok ne pripremim svoj sljedece godine dobar je i ovaj :D Sto se tice crne dekadentne pite koju tek sada vidim prvi put jer sam ipak nova u ovom blog svijetu je: AJME! predobro izgleda :)) Sigurno cu ju isprobati, jer doma imam puno makoljubaca :) Pozdrav!

    OdgovoriIzbriši
  15. Moja mama kiseli motar, a smijali su joj se Pelješčani jer da je to 'spiza koju jedu samo koze'. Ovaj me tvoj rižot taaako strašno privlači, da mi sline cure...:)))

    OdgovoriIzbriši

  16. Simplemente deliciosa muy bien elaborada ,abrazos y abrazos.

    OdgovoriIzbriši
  17. Obozavam rizoto,ovaj tako dobrooo izgleda,krenula mi voda na usta :)
    http://taanjicabb.blogspot.com/

    OdgovoriIzbriši
  18. Rizoto nam je najdrazi i uvijek rado citam nove recepte kao ovaj i iznenadim ukucane novim ukusima!

    OdgovoriIzbriši