četvrtak, 1. svibnja 2014.

:: kuVarijacije - Pita sa šparogama ::

I'm back. Vratila sam se u kuVarigrice. :D


Kad sam danas konačno krenula pisati post i pogledala kad sam zadnji put sudjelovala u kuVarijacijama, nisam mogla vjerovati. Prošle su pune tri godine, a meni se čini kao jučer i kao da sam samo malo izbivala.
Neću obećavati brda i doline, jer samu sebe prevarim, ali nadam se ovaj put ostati i opstati :D

U ovom krugu, tema kuVarijacija bila je Tamarina - What's for dessert - Pita sa šparogama.  


Kako i pite i šparoge svi volimo, bio je ovo lak i ukusan zadatak! 
A kako sam pitu radila oko Uskrsa, a mi smo ipak žešći mesojedi, uz pancetu koja se spominje u receptu, ja sam stavila i malo šunke, a našle su se tu i slatke papričice, koje je Tamara isto tako spomenula da se pojavljuju u receptu kojeg je ona modificirala, tako sam si i ja dopustila te male izmjene, ali u bitnom nisam odstupila od Tamarinog recepta


Sastojci: 

Tijesto:

- 200 g glatkog brašna
- 100 g hladnog maslaca narezanog na kockice
- 1/2 žličice soli
- 3 žlice hladne vode


Nadjev: 

- 200 g očišćenih divljih šparuga
- 2 glavice ljutike
- 100 g pancete izrezane na manje komade

- 100 g kuhane šunke- 100 g kuhanog kukuruza
- 100 g slatkih paprika- 2 jaja
- 200 ml slatkog vrhnja
- 100 g milerama
- 50 g svježe ribanog parmezana
- sol i papar po ukusu



Priprema:

Utrljajte maslac u brašno da dobijete grube mrvice. Dodajte sol i vodu pa zamijesite tijesto. Utisnite ga u kalup za pitu, nabockajte vilicom i stavite na 15 minuta u hladnjak. Pećnicu ugrijte na maksimum. Nakon što pitu stavite peći, smanjite na 200°C i pecite 15-tak minuta. 

Za nadjev na maslacu propirjajte sitno sjeckanu ljutiku, pancetu i šunku, dodajte po želji i paprike nasjeckane na rezance. Na kraju umiješajte i kukuruz. 
U posebnoj posudi istucite jaja, dodajte slatko vrhnje, mileram i ribani parmezan. Posolite i popaprite po ukusu. 
Na osnovu od polupečenog tijesta poslažite šparoge natrgane na manje komade, mješavinu pržene pancete i kukuruza, pa sve zalijte smjesom od jaja. 
Vratite u pećnicu i pecite idućih 20-25 minuta dok nadjev dobije lijepu zlatno žutu boju i očvrsne. 

Hvala Tamari na odličnom ručku, do idućeg puta! :) 

Broj komentara: 6:

  1. Mi smo isto žešći mesojedi pa ovakve pite poslužujem kao prilog uz meso. Eventualno se pokoji komadić koji ostane nakon ručka pojede kasnije sam.
    Drago mi je da vam se pita svidjela, divno ti je ispala, a i papričice su se sigurno odlično uklopile. I drago mi je da se se vratila u blogerske igrice!

    OdgovoriIzbriši
  2. Bila si vrijedna ovaj mjesec, super izgleda!

    OdgovoriIzbriši
  3. Savrsena ti je pitica. Jako volim sparoge, pa bi rado na parcence ako je ista ostalo :)

    OdgovoriIzbriši
  4. Kada sam vidjela tvoje izdanje pite razveselila sam se što ona znači povratak u igrice jer će sada biti još ovakvih izdanja isprobanih recepata, kod tebe se uvijek zadivim i oduševim, a isto tako sam već na prvi pogled na pitu ogladnila. Izgleda super, dodatak paprike i šunkice je sigurno i više nego dobro došao i podigao okus.

    OdgovoriIzbriši
  5. Hvala svima! Tamara, bila je odlična! :D

    OdgovoriIzbriši