Još tamo od goveđeg repa sa crnim grahom u umaku od čokolade i svinjskih odrezaka s farofom, spremam se napraviti feijoadu.
Feijoada (fažolada) nacionalno je, brazilsko jelo. Izvorno je navodno bila jelo brazilskih robova, kojima su bili dostupni samo lošiji komadi svinjskog i goveđeg mesa a oni ga kuhali sa crnim grahom. Danas je feijoada dostigla kultni status među ljubiteljima kombinacije graha i mesa, nazivaju je gulašem za dušu i crnim platnom po kojem slikate svojim izborom mesa, a kombinacije su nebrojene.
Više o feijoadi, kao i recept, pronađite na VOLIM MESO, a mi ćemo se pozabaviti prilozima koji feijoadu čine kompletnom.
Kad je servirana u kompletu, svojim bi bojama morala oponašati boje brazilske zastave,
CRNO/PLAVO - grah i meso.
BIJELO - riža.
ZELENO - raštika ili neko drugo zelenje, blitva, špinat.
ŽUTO - naranča.
Riža se prži poput one iz prethodnog posta, ali bez povrća.
Raštiku ili neko drugo zelenje, narežite na tanke rezance, ali samo zelene dijelove, dok bijele odstranite, kratko blanširajte, a zatim uz dodatak češnjaka pirjajte na maslinovu ulju i dobro začinite solju i paprom. Nemojte dopustiti da se potpuno raskuha, trebalo bi ostati malo al dente.
Međutim, neizostavan dodatak feijoadi koji je u našim uvjetima vrlo teško replicirati, trebala bi biti farofa.
Feijoada se tradicionalno i gotovo obavezno posipa farofom. Moj prvi i dosad jedini pokušaj da s tapioca brašnom koje je nama dostupno, napravim farofu, nije bio previše uspješan.
Farofa se radi od
manioca/tapioca brašna, brašna korijena cassave, međutim kod nas je moguće
pronaći samo tapioca škrob, vrlo fine teksture, baš poput kukuruznog škroba-gustina, a za farofu je potrebno osjetno
grublje mljeveno brašno, koje više podsjeća na krupicu.
Takvo
se onda prži, dodaju mu se začini i povrće i posipa se po feijoadi.
Kako ni ovaj put nisam uspjela na vrijeme preko interneta naručiti manioca flour od kojeg se radi farofa, odlučila sam svojoj feijoadi pridružiti nešto primjenjeno, a ovaj put su to kruščići-lepinjice od tapioca brašna.
Količina u receptu bila je dovoljna za dvije lepinje promjera 16 cm, a prilagodila sam ovaj recept.
Međutim, sudeći po izgledu i teksturi kruščića na slici i tu je očito riječ o tom grubljem tapioca brašnu, a ne o ovom koje je nama dostupno i moje lepinje su ispale daleko delikatnije, svilenkastije, nešto između deblje palačinke i fine lepinje, donekle žilave, ali vrlo ukusne i pomalo slatkastog teka, koji i sam vrlo podsjeća na tek klasične palačinke, što obzirom na sastojke i nije previše iznenađujuće.
Tapioca kruščići/lepinjice
Sastojci:
- 240g tapioca brašna
- 2 žlice glatkog brašna
- 1 čajna žličica praška za pecivo
- 1 čajna žličica šećera
- 1 čajna žličica soli
- velika žlica maslinovog ulja
- 80-100 ml mlijeka
- velika žlica soka limete ili limuna
- 1 jaje
Priprema:
Pomiješajte suhe sastojke, pa im dodajte jaje i mlijeko i miješajte kratko u multipraktiku da se spoje, a zatim dodajte i maslinovo ulje i sok limete.
Polovicu smjese izlijte u dobro ugrijanu neprijanjajuću tavu, smanjite temperaturu, pa pržite otprlike 5 minuta na jednoj, a zatim i na drugoj strani.
Ja bih, kad bih morala da kategorišem blogove, tvoj smestila u božanstveno egzotične..samo zbog naslova,od kojih većinu ne mogu iz prve da pročitam;)))))))))))))))))))))))))))))))
OdgovoriIzbrišiSuper izgleda iako prvi puta čujem za feijoadu.
OdgovoriIzbrišii ja prvi put čujem, jako zanimljivo i djeluje jako fino!
OdgovoriIzbrišiJako zanimljivo i kako vidim i jako dobro, sve si super opisala i približila i svakako bih voljela probati feijoadu. A probala bih i lepinjice, imam vrećicu tapioca brašna koje ne znam zašto čuvam i evo prilike da nešto dobro od njega i napravim ! Moram reći da su slike fenomenalne !
OdgovoriIzbriši