četvrtak, 30. siječnja 2014.

:: Čalabrcanje Četvrtkom: Feijoada i tapioca kruščići ::

Još tamo od goveđeg repa sa crnim grahom u umaku od čokolade i svinjskih odrezaka s farofom, spremam se napraviti feijoadu. 


Feijoada (fažolada) nacionalno je, brazilsko jelo. Izvorno je navodno bila jelo brazilskih robova, kojima su bili dostupni samo lošiji komadi svinjskog i goveđeg mesa a oni ga kuhali sa crnim grahom. Danas je feijoada dostigla kultni status među ljubiteljima kombinacije graha i mesa, nazivaju je gulašem za dušu i crnim platnom po kojem slikate svojim izborom mesa, a kombinacije su nebrojene. 


Više o feijoadi, kao i recept, pronađite na VOLIM MESO, a mi ćemo se pozabaviti prilozima koji feijoadu čine kompletnom. 


Kad je servirana u kompletu, svojim bi bojama morala oponašati boje brazilske zastave,

CRNO/PLAVO - grah i meso. 
BIJELO - riža.
ZELENO - raštika ili neko drugo zelenje, blitva, špinat. 
ŽUTO -  naranča. 

Riža se prži poput one iz prethodnog posta, ali bez povrća.

Raštiku ili neko drugo zelenje, narežite na tanke rezance, ali samo zelene dijelove, dok bijele odstranite, kratko blanširajte, a zatim uz dodatak češnjaka pirjajte na maslinovu ulju i dobro začinite solju i paprom. Nemojte dopustiti da se potpuno raskuha, trebalo bi ostati malo al dente.

Međutim, neizostavan dodatak feijoadi koji je u našim uvjetima vrlo teško replicirati, trebala bi biti farofa. 
Feijoada se tradicionalno i gotovo obavezno posipa farofom. Moj prvi i dosad jedini pokušaj da s tapioca brašnom koje je nama dostupno, napravim farofu, nije bio previše uspješan
Farofa se radi od manioca/tapioca brašna, brašna korijena cassave, međutim kod nas je moguće pronaći samo tapioca škrob, vrlo fine teksture, baš poput kukuruznog škroba-gustina, a za farofu je potrebno osjetno grublje mljeveno brašno, koje više podsjeća na krupicu.
Takvo se onda prži, dodaju mu se začini i povrće i posipa se po feijoadi.


Kako ni ovaj put nisam uspjela na vrijeme preko interneta naručiti manioca flour od kojeg se radi farofa, odlučila sam svojoj feijoadi pridružiti nešto primjenjeno, a ovaj put su to kruščići-lepinjice od tapioca brašna.

Količina u receptu bila je dovoljna za dvije lepinje promjera 16 cm, a prilagodila sam ovaj recept.
Međutim, sudeći po izgledu i teksturi kruščića na slici i tu je očito riječ o tom grubljem tapioca brašnu, a ne o ovom koje je nama dostupno i moje lepinje su ispale daleko delikatnije, svilenkastije, nešto između deblje palačinke i fine lepinje, donekle žilave, ali vrlo ukusne i pomalo slatkastog teka, koji i sam vrlo podsjeća na tek klasične palačinke, što obzirom na sastojke i nije previše iznenađujuće. 


Tapioca kruščići/lepinjice

Sastojci: 

- 240g tapioca brašna
- 2 žlice glatkog brašna
- 1 čajna žličica praška za pecivo
- 1 čajna žličica šećera
- 1 čajna žličica soli
- velika žlica maslinovog ulja
- 80-100 ml mlijeka
- velika žlica soka limete ili limuna
- 1 jaje

Priprema:

Pomiješajte suhe sastojke, pa im dodajte jaje i mlijeko i miješajte kratko u multipraktiku da se spoje, a zatim dodajte i maslinovo ulje i sok limete. 
Polovicu smjese izlijte u dobro ugrijanu neprijanjajuću tavu, smanjite temperaturu, pa pržite otprlike 5 minuta na jednoj, a zatim i na drugoj strani. 


4 komentara:

  1. Ja bih, kad bih morala da kategorišem blogove, tvoj smestila u božanstveno egzotične..samo zbog naslova,od kojih većinu ne mogu iz prve da pročitam;)))))))))))))))))))))))))))))))

    OdgovoriIzbriši
  2. Super izgleda iako prvi puta čujem za feijoadu.

    OdgovoriIzbriši
  3. i ja prvi put čujem, jako zanimljivo i djeluje jako fino!

    OdgovoriIzbriši
  4. Jako zanimljivo i kako vidim i jako dobro, sve si super opisala i približila i svakako bih voljela probati feijoadu. A probala bih i lepinjice, imam vrećicu tapioca brašna koje ne znam zašto čuvam i evo prilike da nešto dobro od njega i napravim ! Moram reći da su slike fenomenalne !

    OdgovoriIzbriši