nedjelja, 29. prosinca 2013.

:: Vrijedna Vikendom: Novogodišnja pečenka ::

Hmmmm .... :) Vrijedna vikendom?


Ne sjećam se kad sam zadnji put, s manje grižnje savjesti, preciznije bez i mrve iste, bila toliko lijena. Stoga gornji podnaslov ovaj put baš i nije istinit, međutim, dopustit ću si da se zadnji vikend u ovoj godini prošvercam i iskoristim kredit skupljen kroz neke protekle vikende, kad sam vrijedna doista bila, a vama par dana pred Silvestrovo nudim recept za novogodišnju pečenku. 

Objavljen je u prvom broju magazina Do!ts, kojeg možete prelistati i slobodno skinuti klikom na link. 


Odojak – punjena plećka

Sastojci:

- plećka odojka otprilike 2 kg
- sol, papar
- 2-3 češnja češnjaka
- maslinovo ulje
- 4 šnite bijelog kruha
- 1 jabuka
- 150g korijena celera + vezica celerovog lišća
- svježi timijan
- 2-3 srednje velike glavice luka
- 10-tak suhih smokava
- 70ml prošeka
- sol, papar
- žlica limunovog soka + naribana korica limuna
- 200g maslaca + maslinovo ulje 


Priprema:

Plećku odkoštite ili zamolite mesara da vam to napravi. U mužaru istucite češnjak, sol i papar u dodatak maslinovog ulja u emulziju kojoj premažite unutrašnjost odkoštenog odojka. Izvana nasolite. Ostavite ga nekoliko sati ili preko noći da se marinira. 
Suhe smokve stavite u posudu i zalijte prošekom kojeg ste blago posolili i popaprili. Dovedite do vrenja, kratko kuhajte i ostavite nekoliko sati, a najbolje preko noći da popije prošek. 
Jabuke ogulite i naribajte, Naribajte i celer. Luk narežite na sitne kockice. Sve zajedno pirjajte da omekša i popije masnoću na mješavini maslaca i maslinovog ulja. Dodajte sol, papar, limunov sok i koricu, sitno nasjeckano lišće celera i par grančica timijana. Prelijte preko kruha narezanog na kockice i mješajte da kruh upije masnoću nadjeva, ali oprezno da ne pretvorite sve u kašu. 
Pripremite aluminijsku foliju nešto širu i dužu od površine vašeg odkoštenog odojka kad ga raširite i složite 2-3 sloja tako velike folije jedan na drugi, pa po njemu rasporedite nadjev, Na nekoliko cm od kraja duže stranice poslažite smokve, pa sve uz pomoć folije zarolajte, dobro zatvorite i ostavite preko noći da se stisne.


Meso plećke odojka raširite, položite nadjev, zamotajte, osigurajte koncem, pa sve još jednom premažite solju i maslinovim uljem.
Stavite peći u posudu u pećnicu zagrijanu na maksimum 10- tak minuta na maksimumu, zatim temperaturu smanjite na 220° C, podlijte s malom količinom vode i poklopite, pa pecite idućih sat i pol vremena, povremeno provjeravajući.


Servirajte uz zelenu salatu, možete kao prilog servirati i krumpire pečene u soku od pečenja, ali nadjev odojka je već dovoljan prilog sam po sebi. 


A ako vam se punjenje plećke čini prekompliciranim ili ste, kad je o odojku riječ, klasičan tip, predlažem vam da skoknete na VOLIM MESO i pronađete recept za sočno, klasično pečenje, hrskave korice. :) 

4 komentara:

  1. UH! Nemam riječi kak ovo slasno i dobro izgleda. Prava novogodišnja pečenka, a tek punjenje! obožavam ovakve stvari.
    Sretna Nova godina, svako dobro tebi i tvojima!

    OdgovoriIzbriši
  2. Hvala djevojke! I vam još jednom, sve najbolje i još puno slasnih i uspješnih recepatai postova! :)

    OdgovoriIzbriši