Objavljen je u prvom broju magazina Do!ts, kojeg možete prelistati i slobodno skinuti klikom na link.
Odojak
– punjena plećka
Sastojci:
- plećka odojka otprilike 2 kg
- sol, papar
- 2-3 češnja češnjaka
- maslinovo ulje
- 4 šnite bijelog kruha
- 1 jabuka
- 150g korijena celera + vezica celerovog lišća
- svježi timijan
- 2-3 srednje velike glavice luka
- 10-tak suhih smokava
- 70ml prošeka
- sol, papar
- žlica limunovog soka + naribana korica limuna
- 200g maslaca + maslinovo ulje
Priprema:
Plećku odkoštite ili
zamolite mesara da vam to napravi. U mužaru istucite češnjak, sol i papar u
dodatak maslinovog ulja u emulziju kojoj premažite unutrašnjost odkoštenog
odojka. Izvana nasolite. Ostavite ga nekoliko sati ili preko noći da se
marinira.
Suhe smokve stavite u posudu
i zalijte prošekom kojeg ste blago posolili i popaprili. Dovedite do vrenja,
kratko kuhajte i ostavite nekoliko sati, a najbolje preko noći da popije
prošek.
Jabuke ogulite i naribajte,
Naribajte i celer. Luk narežite na sitne kockice. Sve zajedno pirjajte da
omekša i popije masnoću na mješavini maslaca i maslinovog ulja. Dodajte sol,
papar, limunov sok i koricu, sitno nasjeckano lišće celera i par grančica
timijana. Prelijte preko kruha narezanog na kockice i mješajte da kruh upije
masnoću nadjeva, ali oprezno da ne pretvorite sve u kašu.
Pripremite aluminijsku
foliju nešto širu i dužu od površine vašeg odkoštenog odojka kad ga raširite i
složite 2-3 sloja tako velike folije jedan na drugi, pa po njemu rasporedite
nadjev, Na nekoliko cm od kraja duže stranice poslažite smokve, pa sve uz pomoć
folije zarolajte, dobro zatvorite i ostavite preko noći da se stisne.
Meso plećke odojka raširite,
položite nadjev, zamotajte, osigurajte koncem, pa sve još jednom premažite
solju i maslinovim uljem.
Stavite peći u posudu u
pećnicu zagrijanu na maksimum 10- tak minuta na maksimumu, zatim temperaturu
smanjite na 220° C, podlijte s malom količinom vode i poklopite, pa pecite
idućih sat i pol vremena, povremeno provjeravajući.
Servirajte uz zelenu salatu,
možete kao prilog servirati i krumpire pečene u soku od pečenja, ali nadjev
odojka je već dovoljan prilog sam po sebi.
A ako vam se punjenje plećke čini prekompliciranim ili ste, kad je o odojku riječ, klasičan tip, predlažem vam da skoknete na VOLIM MESO i pronađete recept za sočno, klasično pečenje, hrskave korice. :)
UH! Nemam riječi kak ovo slasno i dobro izgleda. Prava novogodišnja pečenka, a tek punjenje! obožavam ovakve stvari.
OdgovoriIzbrišiSretna Nova godina, svako dobro tebi i tvojima!
uhh, koja divota...
OdgovoriIzbrišisve najbolje :)
Yum!
OdgovoriIzbrišiSretna Nova godina!
Hvala djevojke! I vam još jednom, sve najbolje i još puno slasnih i uspješnih recepatai postova! :)
OdgovoriIzbriši