Pa sam ga već radila i čokoladnog i na sve druge načine, pokazala vam i postupak, a ovaj put sam se odlučila napraviti ga sa salom.
Ovako ušuškan svinjski file možete servirati i kao toplo, svečano jelo, ali i kao vrlo popularan finger food i poslužiti ga uz salate po ukusu ili različite namaze.
Recept za svinjski file u lisnatom tijestu sa salom, korak po korak, u sličicama, potražite na
Volim meso.
Pečete ga dvaput. Jednom zamotanog u slaninu koja priječi isušivanje, a drugi put u lisnatom tijestu. A da ništa ne bismo bacali, slaninu koju skinemo s ispečenog filea, iskoristit ćemo za namaz od slanine, luka i slatkih paprika i poslužiti ga uz file, bez obzira serviramo li ga kao toplo jelo ili finger food.
A odličan je i kao samostalni namaz uz druge namirnice, recimo lagano otopljeni ili grilani brie na kruhu.
Namaz od pečene slanine, luka i slatkih paprika
Sastojci:
- 100g tanko rezane mesnate slanine
- žlica maslinova ulja
- 1 srednje velika glavica luka
- 1/2 žlice šećera
- sol, papar
- 2-3 manje ili jedna veća slatka paprika (po želji i malo chilli papričice)
- 50 ml jabučnog octa
Priprema:
Paprike ispecite, pa očistite od kožice i sjemenki. Slaninu, ako ne koristite onu od pečenja, hrskavo prepecite na maslinovom ulju. Ako koristite slaninu od pečenja, dodajte je na ugrijano maslinovo ulje. Dodajte i na tanke rezance narezan luk, a nakon što se kratko i on propržio, dodajte šećer i sve lagano karamelizirajte, Podlijte vodom i kratko pirjajte na umjerenoj vatri da sve omekša. Dodajte tanko narezane pečene paprike, posolite, vodeći računa o slanoći same slanine, popaprite i još kratko pirjajte, a zatim dodajte po malo jabučnog octa, prema vašem ukusu. Ostavite da ocat i sav višak tekućine lagano ispari uz miješanje, pa ostavite da se sve ohladi, prije nego što sameljete u multipraktiku ili štapnim mikserom.
Tole mi je nadvse vsec, ker imam zelo rada vse, kar je ovito v lisnato testo. Pripravila sem prav tako ze s cokolado, pa z zelenjavo in tudi z mesom. Vedno je odlicno. Hvala za tvojo varianto, vsekakor vredno preizkusiti. Clovek bi pa itak jedel ze iz tvojih cudovitih fotografij. :)
OdgovoriIzbrišiHvala Vladuška! Iako, ja odgovorno tvrdim da si me u fotografiji stigla, ako ne i prešišala! :)
OdgovoriIzbrišiSvinja - kralj životinja ;)
OdgovoriIzbrišiOdlično složen i praktičan recept.
Svaka čast. Sutra je utorak: pripremam!.
Mada, ne odgovaram za izgled (slike ću zadržati za sebe, ako neuspije).
;)