utorak, 10. prosinca 2013.

:: Ugošćena Utorkom: Svinjski file u lisnatom tijestu sa salom i namaz od slanine, luka i slatkih paprika ::

Još jedan utorak u kojem Volim meso.


I od silne ga ljubavi ušuškala u lisnato tijesto. Koje isto tako volim. 
Pa sam ga već radila i čokoladnog i na sve druge načine, pokazala vam i postupak, a ovaj put sam se odlučila napraviti ga sa salom. 


Ovako ušuškan svinjski file možete servirati i kao toplo, svečano jelo, ali i kao vrlo popularan finger food i poslužiti ga uz salate po ukusu ili različite namaze. 

Recept za svinjski file u lisnatom tijestu sa salom, korak po korak, u sličicama, potražite na 
Volim meso.


Pečete ga dvaput. Jednom zamotanog u slaninu koja priječi isušivanje, a drugi put u lisnatom tijestu. A da ništa ne bismo bacali, slaninu koju skinemo s ispečenog filea, iskoristit ćemo za namaz od slanine, luka i slatkih paprika i poslužiti ga uz file, bez obzira serviramo li ga kao toplo jelo ili finger food. 

A odličan je i kao samostalni namaz uz druge namirnice, recimo lagano otopljeni ili grilani brie na kruhu. 


Namaz od pečene slanine, luka i slatkih paprika

Sastojci: 

- 100g tanko rezane mesnate slanine
- žlica maslinova ulja
- 1 srednje velika glavica luka
- 1/2 žlice šećera
- sol, papar
- 2-3 manje ili jedna veća slatka paprika (po želji i malo chilli papričice)
- 50 ml jabučnog octa


Priprema:

Paprike ispecite, pa očistite od kožice i sjemenki. Slaninu, ako ne koristite onu od pečenja, hrskavo prepecite na maslinovom ulju. Ako koristite slaninu od pečenja, dodajte je na ugrijano maslinovo ulje. Dodajte i na tanke rezance narezan luk, a nakon što se kratko i on propržio, dodajte šećer i sve lagano karamelizirajte, Podlijte vodom i kratko pirjajte na umjerenoj vatri da sve omekša. Dodajte tanko narezane pečene paprike, posolite, vodeći računa o slanoći same slanine, popaprite i još kratko pirjajte, a zatim dodajte po malo jabučnog octa, prema vašem ukusu. Ostavite da ocat i sav višak tekućine lagano ispari uz miješanje, pa ostavite da se sve ohladi, prije nego što sameljete u multipraktiku ili štapnim mikserom. 


3 komentara:

  1. Tole mi je nadvse vsec, ker imam zelo rada vse, kar je ovito v lisnato testo. Pripravila sem prav tako ze s cokolado, pa z zelenjavo in tudi z mesom. Vedno je odlicno. Hvala za tvojo varianto, vsekakor vredno preizkusiti. Clovek bi pa itak jedel ze iz tvojih cudovitih fotografij. :)

    OdgovoriIzbriši
  2. Hvala Vladuška! Iako, ja odgovorno tvrdim da si me u fotografiji stigla, ako ne i prešišala! :)

    OdgovoriIzbriši
  3. Svinja - kralj životinja ;)
    Odlično složen i praktičan recept.
    Svaka čast. Sutra je utorak: pripremam!.
    Mada, ne odgovaram za izgled (slike ću zadržati za sebe, ako neuspije).
    ;)

    OdgovoriIzbriši