četvrtak, 28. studenoga 2013.

:: Čalabrcanje Četvrkom: Peciva sa sirutkom na tri načina i Dobro jutro Hrvatska! ::

Nikad ne reci nikad!


Jer još nedavno bih na pitanje želim li išta kuhati javno, vrlo odrješito odgovorila NE.
A onda sam imala vatreno krštenje na Zrinjevcu i Slatkim guštima. I preživjela. I ja i moj karamel. :) 

Pa kad mi je stigao poziv za kuhanje doručka u emisiji HRT-a, Dobro jutro Hrvatska, straha više nije bilo. Doduše, kod mene je veća opasnost da nešto pođe krivo jer straha nemam, nego obrnuto. :)

No, da ga je slučajno i bilo, ekipa zadužena za goste i svu logistiku, a napose i moji vidljivi domaćini Sanja i Davor, toliko su ugodni i smireni, da vam se čini naprosto nepristojnim početi paničariti. 

I da, Sanja je doista jednako mila i uživo. :) A Davor je više nego od pomoći! :) 

Naime, nakon što sam peciva stavila u pećnicu na kojoj nisam pronašla timer, pećnica je ostala ispred kamera, a ja iza i više nisam vidjela što se u njoj događa. A ne nosim sat i mjerenje vremena sam prepustila drugima, što ćete čuti na kraju ako odgledate snimku :) 


DJH - Ne zaboravite doručkovati - Jutarnja peciva sa sirutkom
Na moju sreću i dalje vodeći emisiju, jedno oko na pećnici i pecivima je držao Davor i redovito me obavještavao o tome kako se stvari razvijaju. I taman na vrijeme obznanio kad bi po njegovom sudu ista morala van, a na kasnije ustanovljeno, ogromno olakšanje moje mame. 

Nije mi palo na pamet, meni takvoj bez treme, da tamo negdje ispred televizora strahuje moja mama. Nas dvije naime bijemo boj oko toga kad je nešto dovoljno pečeno. Ona drži da je kod mene sve prebljedunjavo, ja stalno prigovaram da je sve prepekla. 

No, na kraju i u 47 godini shvatite da je najvažnije da je mama zadovoljna, :) pa Davoru još jednom hvala što je prepoznao trenutak kad su peciva poprimila boju koja je moju mamu učinila sretnom. :) 

Kad smo se čule nakon emisije, kaže ona meni da je sve bilo dobro, da je zadovoljna i  ....... "Znaš, ja sam se ......  " 
Rekoh znam, bojala da ću im dati sirova peciva! :)

Eto mama, nisam! :)

Nažalost, vi nećete moći vidjeti kako su izgledala gotova peciva, jer taj dio emisije nije na snimci, ali vam ja danas donosim recept kako za peciva iz emisije, tako za još dvije varijante. 
U prvoj su originalna, bijela peciva sa sirutkom, koja sam modificirala i dobila peciva s bademima, a isto sam napravila i u drugoj varijanti, zamijenivši bijelo brašno zobenim mekinjama i dobila LCHF varijantu, za koju ste pokazali prilično interesa. 

Osnova je recept za engleska buttermilk peciva, pri čemu bi buttermilk zapravo bio mlaćenica, nusproizvod izrade maslaca i vi u svim ovim receptima, sirutku možete zamijeniti mlaćenicom ako je imate. 
Ja sam koristila kefirovu sirutku koja nam ostane nakon proizvodnje domaćeg kefira ili sira od kefira, kad kefir ne uspijemo popiti.

Isto možete učiniti i sa bademima koji se pojavljuju u receptu i po želji ih zamijeniti orasima ili lješnjacima. 


Klasična bijela peciva sa sirutkom

Sastojci: 

- 300g glatkog brašna
- 1 prašak za pecivo
- 2 žličice šećera
- 1 žličica soli
- 125 g maslaca
- 175 ml sirutke ili mlaćenice (Stepko)


Priprema: 

Pomiješajte suhe sastojke pa u njih utrljajte hladan maslac izrezan na kockice. Dodajte sirutku i lagano izmješajte da se sastojci povežu. Tjesto možete na pobrašnjenjoj površini lagano rukama razvući na debljinu otprilike 1-1,5 cm i izrezati krugove ili kvadrate pa ih tako peći, a možete ih, što je, ako ih doista radite kao jutarnja peciva daleko brže i praktičnije, grabiti žlicom i spuštati kao hrpice na pripremljen lim za pečenje obložen papirom. Najpraktičnije će biti, ako posjedujete žlicu za sladoled, da tijesto grabite njome i formirate kuglice. 

Peciva pecite u prethodno zagrijanoj pećnici, 15-20 minuta na 200-220° C. Vrijeme i temperaturu podesite prema vašem iskustvu i vašoj pećnici i tome koliko rumena peciva volite. Ja ih kod kuće pečem 20 minuta na 220° C, međutim u emisiji su se pekla u ventilirajućoj pećnici na 220° C i mislim da im je bilo dovoljno nekih 15-tak minuta. 


Ova peciva su slatkasta, idealna za doručak koji uključuje maslac i kakav dobar domaći pekmez, džem, marmeladu ili žele. Možete ih ponijeti i sa sobom za mali obrok na poslu ili ih spakirati djeci za školu. 
Najbolja su topla, ali ništa manje ukusna nisu ni kad se ohlade. Zbog visokog udjela maslaca, poprimaju teksturu i okus keksa s maslacem i tako se i ponašaju. Postaju prhka i mrve se. 

Želite li nešto malo drugačije ili ste skloniji slanom doručku, odlučite se za drugu varijantu, prikazanu u emisiji. 


Peciva sa sirutkom i bademima

Sastojci: 

- 200g glatkog brašna
- 100 g mljevenih badema
- 1 prašak za pecivo
- 1 žličica šećera
- 1 žličica soli
- 70g maslaca
- 100g krupno sjeckanih badema
- 100 g naribanog sira ( gauda, ementaler, trapist) 
- 175 ml sirutke


Priprema: 

Sve suhe sastojke do maslaca izmiješajte, pa utrljajte maslac narezan na kockice, dodajte krupno sjeckane bademe i naribani sir, ponovo izmiješajte, ulijte sirutku i spojite sve u tijesto. Žlicom, a najbolje žlicom za sladoled, formirajte kuglice i slažite ih na lim z a pečenje obložen papirom. 

Pecite kao što je i gore navedeno  15-20 minuta na 200-220° C, u prethodno zagrijanoj pećnici, da dobiju lijepu rumenu boju. 


I šećer na kraju, LCHF verzija peciva sa sirutkom

Sastojci: 

- 150g mljvenih badema
- 150g zobenih mekinja
- 1 žlica psylium praha ( indijski trputec, može ga se naći u trgovinama bio proizvoda) 
- 1/2 žličice soli
- 50g maslaca
- 100g krupno sjeckanih badema
- 150g ribanog sira po ukusu (gauda, ementaler, trapist) 
- 175 ml sirutke

(Po želji jedan dio sira možete zamijeniti komadićima sitno sjeckane slanine, ali ne sav. Morate paziti da vam ostane dovoljno topljivog sira, koji između ostalog ovdje služi kao vezivo, jer recept ne sadrži bijelo brašno)


Priprema: 

Zobene mekinje (posije) prelijte sirutkom, promiješajte i ostavite da upiju svu tekućinu. Za to vrijeme pomiješajte mljevene bademe sa psyllium prahom  i solju i umiješajte maslac. Dodajte naribani sir, krupno sjeckane bademe, slaninu, ako ste se za nju odlučili i na kraju zobene mekinje natopljene sirutkom. Sve promiješajte, a dalje sve radite kao što je gore navedeno. Žlicom ili žlicom za sladoled formirajte hrpice ili kuglice, slažite ih na pripremljen lim za pečenje obložen papirom i pecite u prethodno zagrijanoj pećnici 15-20 minuta na 200-220 °C. 

Nakon vađenja iz pećnice ostavite ih kratko vrijeme da se ohlade prije nego što ih počnete vaditi, da omogućite da se masnoća u pecivima ponovo stegne, jer ih masnoća, u ovom slučaju masnoća sira, drži na okupu. Ako ih odmah počnete vaditi iz lima, može se dogoditi da se počnu mrviti i raspadati. 

Idealna su ako pokušavate, a ne polazi vam za rukom odreći se kruha, a praktična su i za ponijeti na posao, za zavarati glad.


A uz malo sreće i moje samoorganizacije, ovih vam dana stiže i tutorijal za torbu u kojoj možete ponijeti ručak ili sitne zalogaje na posao. 

Broj komentara: 15:

  1. savršeni, spremam recepte :), budući da doručak mi je skoro pa najdraži obrok i uvijek jedem slatko, ovo ćemo vrlo uskoro probati. :) (btw. neki dan sam radila tvoju pileću juhu sa rezancima, sa VM, mljac!!) :))

    OdgovoriIzbriši
  2. umrla sam od smijeha na ovaj prvi dio :D
    ja sam ti još na facebooku napisala što mislim o tvom gostovanju-fenomenalno, svaka čast i kamera ti odlično stoji.
    a i recept me oduševio, spremit ću si ga
    u svakom slučaju-za svaku pohvalu :)
    krasne su fotkice!

    OdgovoriIzbriši
  3. Nikad do sad nisam čula za psylium prašak pa sam malo googlala i videla šta je to. Pretpostavljam da u LCHF verziji ima sem zdravstvenih da pojača sitost. Da li bih mogla da ga izostavim? Našla sam ga samo u Subotici po paprenoj ceni.
    Baš ogladneh od ovih tvojih slika :-)

    OdgovoriIzbriši
  4. iii, kako fajn te je bilo videt tako v akciji in te poslusat. Super mi je bilo in na nekatere tvoje stavke sem se morala prav nasmejati. Upam, da te se veckrat vidim takole :)

    OdgovoriIzbriši
  5. Doručkovala sam, ali vidjevši onu lijepu mesnatu slaninu uz peciva, ponovno sam gladna :)
    Super si bila! Mogla bi ti njima stalno nešto pripremati :)

    OdgovoriIzbriši
  6. Popodne ću natenane odgledati snimak, ali ne sumnjam da si se odlično snašla! Pitanjce: kako praviš kefir?

    OdgovoriIzbriši
  7. :D Hvala vam! Puno!
    Ostaje se nadati da su i u DJH bili zadovoljni samnom, pa se možda doista još koji put vidimo na ovaj način. :)
    @Vesna, znam, psyllium prah je relativno skup. I ja sam premišljala prije nego što sam kupila, međutim nekako mi se pokazalo da se na kraju isplati. Ispekla sam ovo ljeto priličan broj kruščića s njim, a ostalo ga je iza ova peciva u jedno tri navrata i još ga imam. Pokušala sam ga izbjeći i upotrijebiti prašak za pecivo, međutim prašak za pecivo je ipak namijenjen za korištenje s brašnom. On u prvom trenutku postigne da LCHF peciva ili kruh narastu, bez obzira štonema brašna i u pećnici izgledaju prekrasno, međutim, kad ih izvadiš i kad se ohlade, ona splasnui ostanu pomalo zbita, jer nema brašna koje bi prašak digao, a masnoće se ohlade. Psyllium prah ne podigne toliko, ali daje rahlost koja ostane. Ja sam ovdje stavila količinu od 1 žlice, ali mislim da ćeš sasvim dovoljan efekt postići i sa pola žlice ili 2/3 trećine. Isto tako možeš staviti u peciva veliku žlicu punomasnog kravljeg sira. Dati će punoću, vezati se na topljeni sir, kao i na ostale sastojke, a psyllium će dati rahlost. Igraj se dok ne dođeš do sastava i okusa koji ti najbolje odgovara.
    @Tanja, kefir radi suprug i pokušati ću uskoro napraviti i post o izradi kefira. Riječ je o bijelim kefirnim zrncima koja se stavljaju u punomasno mlijeko sobne temperature. Najbolje bi bilo kad bi mlijeko bilo sirovo i neprokuhano, ali malo tko si to može priuštiti, tako da se stavljaju u punomasno, prokuhano mlijeko, ohlađeno na sobnu temperaturu. Kefir bi na toj sobnoj temepraturi trebao i ostati, međutim kod nas onda prebrzo radi i prebrzo postane prejak i prekiseo, tako da ga mi držimo u hladnjaku. Tegla ili posuda obavezno mora ostati otvorena, pokrivena gazom ili nečim, ali nikako zatvorena, jer bi eksplodirala. Kefir je jedini mliječni proizvod kod kojeg napuhanost poklopca i kad je u komercijalnoj prodaji ne znači da je pokvaren, upravo suprotno, znači da je živ i da radi. Najbolji je 2-3 dana starm nakon toga postaje prejak i prekiseo. Kefir se nakon što se napravio, drugi, treći dan, ostavi cijediti i on se pije, a zrnca koja ostanu na dnu cjedila, ispiru se hladnom vodom i koriste ponovo. Mi kad vidimo da ga nećemo uspjeti popiti, stavimo ga ponovo cijediti da dobijemo sir. Od sirutke koja tako ostane, ja radim ova peciva.

    OdgovoriIzbriši
  8. Gledala sam gostovanje uživo, super si bila, videlo se da nema treme, svaka ti čast!
    Peciva mi deluju stvarno odlična, i extra-brzinska, i mislim da ću probati baš onu verziju iz emisije :)

    OdgovoriIzbriši
  9. moja najdraza doskocica "nikad ne reci nikad " :) krasna peciva, neznam koja mi je verzija draza, super si se snasla i bas si bila prirodna kao da ti to nije nista novo :)

    OdgovoriIzbriši
  10. Čestitke na gostovanju! Ja tek sad vidim i čujem... Baš mi je drago.
    I ja pravim kefir i baš ga volim...

    OdgovoriIzbriši
  11. Čovječe kao da slušam moju mamu :)
    Čestitke na odlično odrađenom tv nastupu.

    OdgovoriIzbriši
  12. Čestitke na gostovanju, peciva super izgledaju

    OdgovoriIzbriši
  13. Baš tako,nikad ne reci nikad..Bravo za uspešan nastup !:)

    OdgovoriIzbriši
  14. Još jednom čestitke na sudjelovanju u DJH, bila si odlična i čekamo sljedeći put i novo čašćenje ! Peciva su odlična, ona iz emisije su mi se jako svidjela i probam ih sada za vikend, a i druge dvije varijante će doći na red.

    OdgovoriIzbriši