četvrtak, 1. kolovoza 2013.

:: Čalabrcanje četvrtkom: Blueberry cream cheese monkey bread ::

Vrijeme je da čalabrcnemo i nešto slatko :)


U posljednja dva tjedna davimo se u borovnicama.

Mislim da nikada u životu nisam u jednom danu pojela toliko svježih borovnica odjednom kao taj dan kad su nam ih dostavili. Jedva da je ostalo za kolače. :) 



Već se dugo spremam napraviti famozni monkey bread, ali sam ove zime prije klasičnog monkey breada, napravila cream cheese monkey bread sa bloga P&E. Fantastično. I kad su došle borovnice, ja sam ih vidjela u tom kolaču, pa sam i recept modificirala po svojim željama. 

Sastojci: 
(kuglof promjera 18 cm)

- 300g glatkog brašna
- 1/2 praška za pecivo + malo sode bikarbone
- malo soli
- 50g šećera
- korica jednog limuna
- 120 g maslaca
- 180 ml sirutke ili mlaćenice (ja sam upotrijebila sirutku koja nam ostane nakon što od domaćeg kefira napravimo sir, odnosno sirni namaz) 

- 200g svježeg kravljeg sira
- 1 žumanjak
- 50g šećera u prahu
- aroma vanilije
- 250g borovnica

- 100g maslaca
- 3 vrećice vanili šećera/bourbon šećera 



Postupak: 

Borovnice oprati i dobro posušiti. Sir izraditi sa šećerom da postane kremast, dodati aromu vanilije i žumanjak, odložiti sa strane. 

Pećnicu ugrijati na 200°C. 

100g maslaca otopiti u posebnoj posudi, a u drugoj pomiješati vanili i bourbon šećer. Kalup za kuglof premazati rastopljenim maslacem i lagano posuti pripremljenom mješavinom šećera.

Za tijesto pomiješati suhe sastojke, dodati hladan maslac narezan za kockice i utrljati ga u mješavinu brašna. Polako dodavati sirutku dok dobijete glatko, mekano tijesto, pomalo kremasto, Po potrebi dodati još brašna, ako vam se jako lijepi, ali ne previše, tijesto mora ostati mekano i glatko.

Oprezno razvaljati tijesto na pobrašnjenoj površini, više rukama, nego valjkom, na dimenzije otprilike 60x20 cm, a zatim nožem podijeliti na 12 kvadrata, stranica otprilike 10 cm. 

U svaki kvadrat staviti pola žlice nadjeva od sira i tri borovnice. Skupiti krajeve kvadrata, umočiti u rastopljeni maslac, pa u mješavinu šećera i tom umočenom stranom položiti u kuglof. 


Stavljati tako pripremljene kvadrate jedan do drugog dok se ne ispuni dno kuglofa (5 kvadrata). Sve premazati rastopljenim maslacem i posuti mješavinom šećera, pa rasporediti sve preostale borovnice. Ponoviti sve sa preostalim kvadratima. ( 7 kvadrata), ponovo premazati maslacem i posuti šećerom. 


Peći 30-40 minuta na 200°C. Ostaviti da se malo ohladi, izvaditi iz kalupa i po želji posuti šećerom u prahu. Najbolji je još topao, ali ako volite hladne kolače, goditi će vam i ohlađen u hladnjaku. 



Broj komentara: 7:

  1. Što se mene tiče, za ovaj post nisu bile potrebne reči:))) Udavila sam se u fotkicama, dddd;)
    Zvuči mi jako interesantno, ukus samo mogu zamisliti. Ma, što više gledam sve sam gladnija!

    OdgovoriIzbriši
  2. Ovo je baš odlično... Ja nisam ljubitelj klasičnog monkey bread-a (svidja mi se, ali nisam luda za njim) i mislim da je ovo mnogo više po mom ukusu... Divno!

    OdgovoriIzbriši
  3. Ovo je fantastično! Fotke su toliko lepe, uživala sam gledajući.

    OdgovoriIzbriši