četvrtak, 11. srpnja 2013.

:: Čalabrcanje Četvrtkom: Lignje sa cvjetačom i blitvom ::

Nisam imala pojma koliko je teško objaviti post bez priče. 


Odluka je pala, četvrtkom nema priče, 2-3 fotke i recept, tek toliko da čalabrcnemo.
Da dobijem na vremenu i da se razmaci između objava ne mjere tjednima i mjesecima.

Ali nije išlo uopće glatko. 
Namučilo me više nego da sam krenula pisati po starom. Nikako se nisam mogla prisiliti i stisnuti objavi takav goli recept.

Stavila sam fotku, natipkala recept, a sve je bilo zgusnuto pusto. 
Napisala sam rečenicu-dvije, obrisala. Sastavila od muke i haiku, pa i  to obrisala. 
Nikako mi nije sjedalo. Prazno, a sa svih strana žulja. 
Na kraju sam odlučila ipak pokušati i naviknuti se. Razgaziti. :)
A dok sam gazila, nakupila se ipak i koja rečenica više od dvije. :)

Za razliku od većine mojih dosadašnjih recepata koji su se kuhali vikendima, četvrtkom biste trebali čalabrcati ono što mi čalabrcamo radnim danima. 
Iako je čalabrcanje pojam koji označava nešto pojedeno nabrzinu, s nogu i usput, neće biti riječ o brzim i nepotpunim obrocima. Nepotpuni su samo postovi, lišeni mojih uobičajenih dugačkih tema. 
Tek toliko da nešto čalabrcnete dok čekate "veliki" post. 




Sastojci:
(za tri osobe)

- 600g očišćenih liganja
- srednje velika glavica cvjetače ili polovica veće
- 100 ml bijelog vina
- 750g blitve
- luk, češnjak
- sol, papar, maslinovo ulje

Priprema: 

Pećnicu ugrijte na 200°C. Lignje i krakove poslažite u lim za pečenje s poklopcem, posolite, popaprite, dodajte na četvrtine narezan luk i češnjeve češnjaka. 
Lagano nauljite i podlijte vinom, pa otkriveno pecite u pećnici 15-20 minuta. Lignje će za to vrijeme pustiti tekućinu. Dodajte na cvatove rastavljenu cvjetaču, promiješajte i pecite poklopljeno idućih 15-tak minuta na 180°C, dok cvjetača omekša. Posljednjih 10-15 minuta pecite otkriveno da lignje dobiju boju, a višak tekućine ispari. 

Za to vrijeme operite blitvu i narežite na manje komade, pa skuhajte u vreloj vodi i začinite maslinovim uljem, solju i paprom. Servirajte na tanjur, po blitvi rasporedite lignje i cvjetaču, po želji dodatno nakapajte maslinovim uljem.


Broj komentara: 5: