srijeda, 8. veljače 2012.

:: UPDATE! - Anti SOPA blackout ili Once upon a time ::

Molim Vas, POGLEDAJTE!  i  POSLUŠAJTE!


Prosvjedi protiv ACTA-e održati će se 11.02.2012. u 15h u Zagrebu, Osijeku i Rijeci, te u više od 100 europskih gradova. 

SOPA  (Stop Online Piracy Act) and PIPA  (Protect IP (intellectual property) Act) koji su u proceduri izglasavanja u američkom senatu i kongresu nisu zakoni čiji će se učinci reflektirati samo na Sjedinjene američke države koje ga donose.

Zbog samog karaktera interneta, onoga što on u svojoj naravi jest, neumitno će vrlo brzo pogoditi čitavi svijet i sve one korisnike koji se njime služe u dobroj namjeri.


Borba protiv piratstva i zaštita intelektualnog vlasništva da, ali ne na ovaj način. 

Wikipedia je najveći projekt u povijesti čovječanstva, projekt zajedničkog dobrovoljnog intelektualnog rada na izradi svjetske enciklopedije kojim se omogućuje razmjena znanja i informacija, ali ono što je čini doista najvećom jest činjenica da je besplatna.

Bez ijedne reklame, uz isključivo dobrovoljne donacije, produkt je čistog altruizma. 

Wikipedia je, uz još neke velike svjetske internetske stranice, odlučila danas u znak protesta protiv predloženih zakona zamračiti svoje stranice na engleskom jeziku  na 24 sata, htijući nam pokazati kako će svijet, a danas je praktički nezamisliv bez interneta, izgledati ako ti zakoni budu izglasani. 

Moj crni kvadratić neće učiniti mnogo.

Ali puno malih crnih kvadratića koji vrište NE možda bi i moglo. 

Nekoć se činilo nezamislivo da naša djeca neće imate livade i parkove i igre i djetinjstvo poput našeg. Ali neke stvari su nepovratno nestale. 

Imam ružan osjećaj da će jednog dana naša djeca govoriti svojoj: "Internet je nekad bio beskrajna otvorena besplatna knjiga.", a oni će ih u čudu gledati ograničeni na strogo cenzurirane podatke. 

Znam, svijet se mijenja. To je tako i tako mora biti, po zakonima prirode.

Internet je spojio svijet više nego išta u povijesti čovječanstva. Donio i dobrog i lošeg. Ali ako i njime baš u svakom segmentu zagospodari šaka moćnih, gladna kontrole profita radi, nepovratno ćemo izgubiti sve ono dobro što internet jest. 

Broj komentara: 10:

Rea kaže...

Bravo, Tadeja!

Vladuška kaže...

Odlično, Tadeja! Super si tole napisala.

Κάθαρσις kaže...

Preporučam da svi, koji nisu, pročitaju 1984., pa zatim pogledaju neke starije filmove kao Fahrenheit 451, Soylent Green, Blade Runner ali i neki od Mad Max filmova. To je budućnost koja nas čeka. Kapitalisti svih zemalja ujedinili su se, a budale protestiraju (uzalud) i konzumiraju. A na kraju pogledajte oba nastavka (ako niste) filma Che - jedini odgovor na sve što nam se događa.

Petra Kranjica kaže...

Bravo!

Miki kaže...

Svaka cast! Nisam ni znala da ce doneti ovakav zakon...

Shacky Kitchen kaže...

Potpisujem Laku kuharicu. Svaka čast Tadeja!

Monika kaže...

Tužno je to. Kao pojedinci imamo sve manje slobode, a uskoro nećemo imati ni slobodu izražavanja niti pravo na informacije. Strašno...

Dilajla kaže...

A mi uvijek šutimo i samo šutimo jer jedan pojedinac ne može okrenuti svijet ali ako se okupimo možda ....
Ili...

Lilly... kaže...

Bravo! Lijepi pozdrav, draga moja... :)

Anonimno kaže...

My partner and I stumbled over here different web page and thought I might as well
check things out. I like what I see so now i'm following you. Look forward to looking at your web page again.
Feel free to visit my webpage ; Black Friday 2012 Deals

Objavi komentar

Related Posts with Thumbnails