subota, 13. kolovoza 2011.

:: Homemade cheeseburgers, tortilla wraps, fried pies with icecream ili slow weekend, fast food ::

We were naughty, very, very, naughty!


Znam da sam obećala javiti se nakon ona tri dana, ali nisam. Nisam napravila najmanje milijun stvari koje sam trebala i 5 milijuna onih koje sam željela.
Svjetla točka u čitavoj priči jest da sam od idućeg tjedna službeno dva tjedna na godišnjem, ali to nažalost i dalje ne znači da ću blogu i vama posvetiti više pažnje.

Ja jednostavno funkcioniram čitav život kao kampanjac i povremeno poprimam manire Haleyeve komete. I sve će to ionako jednog dana prekriti ruzmarin, snijegovi i šaš, a ja nemam ni snage ni volje da se mijenjam.

Uglavnom, nestajem ponovo, s namjerom da se vratim, sa milijun želja i ideja u mašti i planu. Trenutno sam usprkos mnogobrojnim stvarima kojima se veselim, prilično nisko sa energetskim potencijalom, a koliko god volim pogledati što ste sve vi radile, toliko me baci u depresiju činjenica da ja nisam napravila niti pola od svega što sam željela i planirala.

Ovo gore je corpus delicti zločina počinjenog u ona navedena tri dana.

Ja sam uvjetno rečeno protivnik fast fooda, preciznije Mc Donald'sa.
I kad je Timna prvi put ( igračke radi ) poželjela Mc Donald's morala je odslušati čitavo moralno-političko predavanje zašto mi iz političko-nutricionističkih razloga ne jedemo tamo.

Čitav razgovor je bio vođen u tijeku vožnje autom i sa zadnjeg sjedala se čulo: ”Znači li to da ja neću dobiti igračku?”
“A jbm.-u, hoćeš! Nećeš mi zbog Mc Donalds'a imati traume iz djetinjstva. Što želiš?” – krenula sam joj nabrajati što može uzeti za pojesti, ako želi igračku iz Happy meala.
“Ali ja ništa od toga ne volim i ne jedem!” – tužnih okica je konstatirala.
Nekako smo završili na nugetsima i krumpirićima, (Coca-Colu i danas popije jedva dva puta godišnje), koje smo na kraju uglavnom pojeli suprug ili ja, dok se nije izdovoljila s igračkama.

Danas povremeno, priznajem, dobijemo potrebu pojesti nešto iz Mac-a. Ona je htjela probati tortilju, ja se palim na one njihove pržene pite s voćem, moja mama je luda za sladoledom i karamelom aka dulce de leche. Moj muž ne drži uopće do Mac-a, ali voli domaće hamburgere, a moj tata jede sve. 

I ubišmo se protekli vikend. Bilo je tri u jedan. Tri Mc Donald's favorita u tri dana produženog vikenda. Sve homemade.

hamburger peciva

Peciva za hamburgere:

Sastojci:

(za 10 peciva)
- 750 g brašna za dizana tijesta
- 1 svježi kvasac
- 2 žličice šećera
- 1 prašak za pecivo
- puna žlica soli
- 500 ml mlakog mlijeka
- 1,5 dcl ulja
- jaje za premazivanje
- sjemenke sezama

Priprema:

Pomiješajte brašno sa solju i praškom za pecivo, pa napravite udubinu. U 200ml mlakog mlijeka rastopite šećer i svježi kvasac i dodajte u udubinu napravljenu u brašnu. Pokrijte kuhinjskom krpom i ostavite da kvasac naraste. Dodajte ostatak mlakog mlijeka i ulje i zamijesite glatko tijesto, pa ga ostavite da udvostruči obujam.
Tijesto premijesite, podijelite na deset jednakih komada, formirajte loptice i ostavite ih na toplom da udvostruče obujam.
Premažite ih razmućenim žutanjkom, pospite sezamom i pecite 20-25 minuta na 180-200 °C.

cheeseburger

Hamburgeri

Sastojci:

- 1,5 miješanog mljevenog mesa
- sol. papar
- glavica češnjaka
- 2 srednje velike glavice luka, narezane na šnite i posoljene

Priprema:

Pomiješajte meso sa solju i paprom. Češnjak očistite, protisnite češnjeve i dodajte mesu. Osoljeni luk ocijedite nad mesom, tako da dodate samo sok koji je luk pustio.
Sve pomiješajte, formirajte ovisno o tome kako velike želite, 10-15 pljeskavica i ostavite neko vrijeme, najduže preko noći u hladnjaku. Pecite na grill tavi ili roštilju.
Slaganje hamburgera ili cheeseburgera dalje je prepušteno vašem ukusu i mašti.
Najjednostavniji umak je pomiješati jednake količine gotove majoneze, milerama, nešto manje ketchupa sa opet ovisno o ukusu, malom žličicom senfa.

cheeseburger-1

Tortilje sam u više navrata već radila prema receptima koje sam pronalazila na internetu. Probala sam i one gotove, samo jedan jedini put i nikad više. Smrde k’o kuga.

Recepti za tortilje koji se u većini slučajeva mogu pronaći na internetu daju vrlo ukusne tortilje, ali bez preše za tortilje to je prilična tlaka za raditi. I mora ih se pojesti odmah.

Već duže vremena se nakanjujem isprobati Nale-Majine tortilje s kvascem, a u međuvremenu je Maja već izdala i recepte za vašarske i “the best tortilje ever”. Budući sam ja ove ipak zamislila kao meksičke, a nekako su mi se Majine zadnje tortilje više činile kao tortilje za roštilj aka lepinje, nakon dužeg dvoumljenja, odluka je ipak pala na one prve, Nale-Maja tortilje s kvascem.

tortilje-1

Recept bi glasio uglavnom ovako:

Sastojci:

- 1 svježi kvasac (40 g)
- 150 ml toplog mlijeka
- 2 žličice šećera
- 500 g glatkog brašna
- 500 g oštrog brašna
- 1.5-2 žličice soli
- 250 ml ulja
- 250 ml vrele vode

Priprema:

Pomiješajte obje vrste brašna sa solju, napravite udubinu. Otopite kvasac sa šećerom i mlakim mlijekom i ulijte u udubinu, pa ostavite da naraste. Dodajte ulje i vrelu vodu, promiješjte kuhačom da se sve spoji, a zatim rukama zamijesite glatko  tijesto i ostavite da udvostruči obujam.
Masu podijeliti na pola, a zatim od svake polovice formirajte deset kuglica, svaku razvaljajte u krug i pecite kratko na teflonskoj tavi na slaboj vatri kratko vrijeme s obje strane. Crne točkice po tortilji reći će vam da je vatra prejaka.
Slažite ih u poklopljeni lonac ili na tanjur, umatajte krpom, pa sve zajedno vrećicom. Uglavnom, kad je o tortiljama riječ, moraju se konzumirati prilično brzo i tople, jer stajanjem, koliko god ih zaštićivali i omatali i poklapali, postaju krhke i lome se.

 tortilje

Uglavnom, htjedoh reći da je po pitanju onoga što je bila mana i prethodnim tortiljama koje sam radila i  ovdje stvar ista. Taj čas kad su pečene vrlo su podatne i savitljive, ali niti dvostruko zamatanje koje sam poduzela nije spriječilo da mi dok sam pripremila ostalo, dio tortilji otvrdne.

Bez obzira na to, tortilje su izvanredno ukusne, greška koju sam ja učinila može se izbjeći, na način da se ostala hrana drži na toplom, a tortilje peku zadnji čas i odmah posluže.

Kako će se ponašati nakon odmrzavanja i podgrijavanja tek ću vidjeti jer sam dio zamrznula.

I izražavam žaljenje što se ipak nisam odlučila iskušati posljednju verziju Majinih tortilja.

tortilje-3

Punile smo ih hrskavo prženim repovima kozica i svinjetinom, zelenom salatom, kukuruzom šećercem i umakom od majoneze i milerama sa limunom i dodatkom limun metvice.

Sastojci:

(za desetak tortilji)

- 1 kg smrznutih repova kozica
- 500 g svinjetine ( but, plećka, najbolje file)
- malo oštrog brašna, sol, ulje za prženje
- konzerva kukuruza šećerca
- zelena salata

Kozice otopite, posušite. Meso narežite na što manje kockice ili trakice. Isto tako posušite. Pomiješajte brašno sa solju, pa stavite u najlon vrećicu ili plastičnu posudu s poklopcem. Stavljajte manje količine mesa, dobro protresite, u cjedilu ili situ otresite višak brašna, pa pržite manje količine u vrelom ulju.
Ocijedite i po želji dodatno posolite. Meso mora ostati hrskavo.
Isto ponovite i sa kozicama. 

Za umak:

- mileram
- majoneza
- sol
- limunov sok
- listići limun metvice

tortilje-4

I kao šećer na kraju dolaze pržene pite poput onih iz Mc Donalds'a punjene želeom od malina, servirane sa Maja-Dade domaćim sladoledom i prelivene karamelom iliti ga dulce de lecheom i rastopljenom čokoladom.

sladoled-1

Dulce de leche radim uglavnom svojoj mami ili zato da ga upotrijebim u nekim drugim slasticama. Nisam ljubitelj takvog slatkog, samog za sebe.

Ali zato obožavam žele od malina, pogotovo kad se nalazi unutar prženih pita. :)

Ali idemo redom.

Da ne mučite ni sebe ni maline pretjerano, stavite ih  u posudu i zagrijavajte na laganoj vatri da puste sok. Procijedite, a dalje postupite po uputama sredstva za želiranje. Mi svi najviše volimo želee i ja priznajem da se ne mučim izmišljanjem tople vode nego ocijedim sok i ukuham sa ŽELINOM.

Za dulce de leche i njemu slične karamele imate bezbroj recepata.

Uglavnom se služim onim koji glasi: 3l punomasnog mlijeka, 1 kg šećera, malo sode bikarbone na kraj  i kuhaj dok ne dobiješ karamel.

Budući sam ovaj put kupila punomasno mlijeko u prahu za potrebe sladoleda, iskoristila sam ga i za karamel. Čak je možda i mrvu puniji okus, a nešto malo brže je i skuhano.

slow weekend-1

Sladoled sam kako sam rekla radila po Majinom i Dadetovom receptu, ali meni je smjesa bila za dvije nijanse preslatka, što bih još i podnijela, ali ne volim intenzivan tek po slatkim jajima. To je i jedan od razloga što baš nisam pretjerani ljubitelj ni kremšnite ili krema u kojima se osjećaju jaja. Stoga imam sitne izmjene i  moja verzija bi u ponovljenom pokušaju izgledala ovako:

- 500 ml vrhnja za šlag
- 500 ml kondeniziranog mlijeka, dobivenog od mlijeka u prahu
(ili čak sve vrhnje ili sve kondenzirano mlijeko)
- 200 g šećera
- 8 žumanjaka
- 6 vrećica vanili šećera
- čitava bočica arome vanilije

Postupak je iako nije izgledalo tako, zapravo vrlo jednostavan. Ja sam čak pogriješila i promiješala desetak sekundi žumanjke sa šećerom, kad sam se sjetila da tamo piše samo vilicom, ali nije se dogodilo ništa pretjerano strašno.

Pomiješano mlijeko i vrhnje koje je zakipjelo sam maknula s vatre, zamiješala žumanjke sa šećerom i mislim da sam se tu trebala zaustaviti i možda ga čak i ne vraćati na vatru ili na sasvim, sasvim laganu.

Uglavnom, kod drugog zakuhavanja je krenulo da će se grušati i zagoriti, pa sam sve brzo maknula, procijedila i dalje se ponašala po njihovom receptu. Hladila vani, pa preko noći u hladnjaku.

Napravila sam slani rastvor, u njemu desetak minuta miješala sladoled, zatim jedno par minuta mikserom i doista solidno naraste, a onda ga vratila u zamrzivač na konačno hlađenje do idućeg dana.

Definitivno je riječ o sladoledu koji je više nego vrijedan pažnje, punog okusa i što je najvažnije postupkom hlađenja, ako nemate aparat za sladoled,  izbjegnete pojavu kristala leda.

Vrlo solidan temelj za sve daljnje varijacije na temu sladoleda sa ugađanjima po pojedinačnim ukusima.

sladoled-2

Pržene pite sa želeom od malina

Sastojci:
( za deset pita)

- 250g namjenskog brašna za vučena tijesta ili pola glatkog, pola oštrog brašna
- malo soli
- 1 jaje
- 1 žlica ulja
- 100ml mlake vode
- žele od malina
- umućeni bjelanjci
- ulje za prženje
 
 pržene pite s nadjevom od malina - M'c Donalds pie
 
Priprema:

Od brašna, soli, jaja, ulja i vode zamijesite mekano, pomalo žilavo tijesto, podijelite na dvije kugle, premažite uljem i ostavite otprilike 30 minuta da odstoji.

Stolnjak rastegnut preko stola, pospite oštrim brašnom, stavite tijesto u sredinu, svaku kuglu razvaljajte na veličinu otprilike 40 x 20 cm. 

Na donju stranu tijesta rasporedite na jednakim razmacima po žlicu želea od malina, svuda uokolo premažite razmućenim bjelanjkom, pa uz pomoć stolnjaka zamotajte.

Tanjurićem režite na jednakim razmacima, da dobijete 5 pita. Stavite ih na tacnu obloženu papirom za pečenje i kad ste isto napravili i sa drugom turom tijesta, stavite u hladnjak na par sati na hlađenje.

Zagrijte ulje, pa svaku piticu umočite u razmućeni bjelanjak, kratko ocijedite i pržite jednu po jednu u vrućem ulju sa svake strane da dobije zlatno žutu boju.

sladoled i pite

Dobiti iole prihvatljivu fotografiju i samog sladoleda, a kamoli pita i sladoleda zajedno pokazalo se mission impossible. Sladoled se topi na pogled, pite su tople, ja imam scenu posloženu nizbrdo od kuće nekih desetak metara, vani je cca 30 ° C.

Toliko koliko vidite sam uspjela, stisnula zube i objavila fotografije, ali da sam zadovoljna njima, nisam.

Postoji još jedna varijanta istih koju sam radila ovu zimu, ali o njima iduće zime :)

Dok se ne vratim, uživajte u prikazanom. Ili nemojte. Mi smo sagriješile za idućih mjesec dana najmanje.

 M'c Donalds Pies - collage-1

Broj komentara: 27:

Tamara kaže...

koji gušti, svaka čast, čisti hedonizam, sve izgleda vrhunski, a posebice mi se dopada ova fotka sladoleda!

Jasna's kitchen creations kaže...

Zadovoljstvo je citati tvoje postove!
Domaci hamburger je sigurno mnogo bolji od McDonaldsovog. (Meso je najprije dehidrirano - izgleda kao suha pseca hrana- zatim ponovo rehidrirano, dodano je mnogo soli, secera, umjetne arome, masnoce...navodno tako puno duze traje) ;-(
Ja bih uvijek radije onaj 'wrap' sa tortilom!

Vladuška kaže...

Kar se mene tiče, moram zaviti v McDonalds vsake toliko časa, ampak to je nekje 5-6x na leto. Enostavno me primer. Ampak če bi znala naredite take fantastične hamburgerje, sladolede in pite sama doma, verjetno več ne bi šla. Da sploh ne govorim o tej tortilji, ki zgleda fantastično. Uživaj na dopustu, odpočij si, jaz pa bom vsekakor pogrešala tvoje fantastične objave.

Ebba kaže...

auu, sve je ekstraa!! i ja sam vojela one pite iz Mc-a i to je jedina stvar koju sam pojela i to vrlo rijetko kad sam bila malena..točno se sjećam kad se otvorio Mc Donalds ovdje u Rijeci.. probat ću ti ove prekrasne pite, i tortilje i punjenje mi zvuči fantastično, a hamburger bih bez beda pojela pogotovo ak je domaći :D i ja sam kampanjac dosta često, biti će da su za to zaslužni moji vodenjačko-ovnovski "geni" :D

vera kaže...

Pite su savrsene, sta reći za sve nego i love it!

What's for dessert? kaže...

Znaš šta? Meni se sve čini da si uspjela pronaći ono gastritičko proširenje čim si u isti post stavila i hamburgere i tortilje i pite. Spremna sam platiti koliko god tražiš, samo mi otkrij tajnu ;-)

Sve izgleda krasno, hamburger mami, ali bih se najprije bacila na pite. Obožavam one pite iz McD-a. Obavezno moram probati napraviti po tvom receptu.

A... nakit kaže...

delicious, njamiiiiiiiiiii... :)

Dunja kaže...

Jao, sve je super, ali ono s kozicama, ja bi puno i samo kozice, a može i koji očišćen škampić naguran u tortilju. E to ću si baš napravit, onako za gušt.

J e l e n a kaže...

Ja bi od svega jedan griz. Savršenstvo! Mislim da je tajni preliv iz Meka za njihov Mig Mac tartar sos, gotovo sam sigurna i to onaj kupovni. To zaista doprinosi ukusu. Ove pitice volim, mislim da ih svi vole, a teškoće oko fotkanja sladoleda sam i ja imala. Taman kad sam počela fotkati baterije su popustile, displej je otišao, sladoled se topio i onda na slepo...Meni se jako dopada Dadetov sladoled. Pravila sam varijaciju na temu, Nirvanu i već smo se navukli. Sjajno ste sve ovo odradili, a tortilje one Majine i mene privlače samo još nemam dobar recept za pravu pljeskavicu. Čekam da ona prouči recepte. Lepo se provedite na odmoru!

Dilajla kaže...

Sve odlično ali me najviše zaintrigrirala ona pita samalinama ,božanstveno.

Roman Tales kaže...

Kada gledam ove prekrasne fotografije meni totalno neugodno - ne samo da je sve tako krasno pripremljeno, već je i tvoja predanost kuhanju nevjerojatna. Ne znam što ili tko bi mene mogao natjerati da idem praviti domaća peciva za burgere ili domaće tortilje. Ja kada kruh ispečem čini mi se da sam na kulinarskom Olimpu, onda vidim što sve ti radiš, pa mi je jasno da sam 100% lijena kuharica.

Ana kaže...

A joj, ova pita mi ne izlazi iz glave od kada sam je videla. Procitala sam post jos pre neki dan i od tad samo o njoj razmisljam i smisljam kako cu je spremiti, sa cim da je punim... E hvala ti za ovaj recept, da nisam videla kod tebe ne bih ni pomislila da je radim kod kuce.

Javljam utiske! Pozdrav!

MilaJeDraga kaže...

Moj decko i ja imamo jedan surovi, grozni ritual da jednom u najvise 2 meseca odemo u Mek, narucimo gomilu cizgurgera, krompirica, mekova i u njima utolimo svu negativnu energiju i nervozu koja se nakupljala do tada... Stvarno nam pomaze :)Vratimo se kuci srecni :D Toliko smo svesni stetnosti da smo poceli u njoj i da uzivamo :)
Naravno,kada bi me sutra cerka pitala da joj kupim cizburger, verovatno bih je samo bledo pogledala i iskluriala :)
Kao i uvek, tvoja prezentacija je ocaravajuca i ostavlja bez teksta :)

Lilly... kaže...

Taman kad sam vidjela sliku sam pomislila šta se događa... :D Nisam baš ljubitelj spomenutog lanca prehrane (sve mi ima onaj neki šmak po ne znam čemu), ali da ću ovo probati u tvojoj izvedbi, oooo da!!! Čim se slegne janjetina od danas... :))

Miroslav kaže...

Fanatasičan post. Ja sam takođe veliki protivnik komercijalnih fast food restorana, na čelu sa McDonalds-om. I ja moje stalno smaram o štetnosti njihovih proizvoda i politici rukovođenja ovih kompanija. Al' kod mene nema popuštanja ni kompromisa, dok se ja pitam u McDonalds, Burger King, KFC i tako te restorane se ne ide :) Zato su se moji žalili, tokom moje posete domovini, da jedva čekaju da odem ne bi li oni mogli otići u McDonalds :) Teško je deci objasniti, al' porast će i sami shvatiti.

Tebi svaka čast na fantastičnim domaćoj interpretaciji klasičnih fast food jela. Odlično izgleda. Moram probati ove pitice i peciva za burgere.

Puno pozdrava
Miroslav

mamajac kaže...

Dodje meni povremeno da odem u Mek, i nikad to sebi ne uskratim. Do skoro mi je njihov sladoled bio nešto posebno, a sad mu ladno odolim, otkako pravim kod kuće onaj "jajasti i kremasti" :) Tamo su ionako prelivi glavni. Ovaj domaći sladoled jeste malo jači i slađi, ali takav je i bio Pelivanov, a mi smo hteli TO. Meni se recimo baš sviđa takav, ništa mi uz njega ne treba. Dade je poput tebe bio pre za neki malo blaži, valjda mu slatkiša preko glave :) Može i sa manje šećera i žumanaca, mada ja svima savetujem ne manje od 120 g šećera i 4 žumanca, jer svako dalje smanjivanje vodi korak bliže mogućoj kristalizaciji.

Takođe, slatka pavlaka je lošija podloga za sladoled u poređenju sa konedenzovanim mlekom. U njoj je (samo) više masnoće, ali nema druge komponente mleka koncentrovane. Tako da, savet što se tiče toga je da se i u slatku pavlaku doda nešto mleka u prahu. 50 g na 500 ml bi bilo ok.

Pitice mi izgledaju baš primamljivo, i u nekoj varijanti moraću da probam. Ja bih doduše neke višnje strpala unutra. Ili čak neki krem od jaja :)))

Osim što ti sve izgleda divno, ne mogu da ne pohvalim ceo koncept, i realizaciju, i prezentaciju!

Poveliki pozdrav!

Zondra Art kaže...

Slažem se, ovo je čista uživancija koja proizlazi iz tvojih fotografija!
Lijep pozdrav iz Rijeke:)

jubistacha kaže...

Odlična fast food "spiza" :)

lusitania kaže...

pretplatila bih se na pite...ostalo ti mogu ostaviti :-).

Tamara kaže...

kad mogu doći??iako bojim se da ništa nije ostalo. i ja nažalost obožavam ovakvu hranu, ali u kućnoj verziji sve je to puno zdravije! u životu treba uživati!bravo!

Knjiski Moljac kaže...

Au! Kakva gozba! Jako mi se sve dopada i gledacu da napravim nekom prilikom te hamburgere, za pocetak....Inace dragi moj Zrenjenin je jedini grad za koji znam da su u njemu zatvorili Mek....jednostavno nisu imali prometa....

Jako dobra prezentacija i fotke. Svaka cast za trud.

Pozdrav :)

Gourmet forever kaže...

Waw, to je pa res profi style! Bravo!

Miki kaže...

Mmmm... Sve predivno izgleda! :) Ja nikako ne volim McDonalds i tamo jedino jedem sladoled i to jaaaaaako retko! Ali isto to u domacoj verziji je skroz druga prica! Ove pitice posebno privlace! :)

Branka - byB kaže...

Pozdravljam T&T team i kasnje se vraćam na ove divote, ajme sve bi odmah pojela :), a sada vas pozivam da dođete preuzeti igricu koju imate na mom blogu.Pozdrav !

Tadeja kaže...

Hvala svima na komentarima, bio je to grešni vikend :), a gastričkog proširenja niotkuda :)
Što se tiče sladoleda, još jednom potvrđujem da je recept vrhunski, pogotovo ideja sa hlađenjem, jaja i šećer su možda podložni izmjenama ovisno o osobnim ukusima, a savjet o mlijeku u prahu i vrhnju ću svakako poslušati.
Ostalo nam je bilo par kuglica u zamrzivaču do drugog vikenda i priznajem da mi se u tom drugom navrata nije činio toliko presladak. Još uvijek je to za moj ukus mrvu preslatko, ali ne toliko koliko je izgeldalo u prvom trenutku.
Pitice ako vam se da svakako probajte, stvarno su odlične pogotovo sa želeima od bobičastog voća.

Maki kaže...

Danas sam videla Jelenin post i odlucila sam da posetim i ovaj blog i verujte mi da cu dugo ostati ovde.:))

Tadeja kaže...

Hvala Maki, biti će nam zadovoljstvo ugostiti te, uzvratiti ćemo posjet! :)

Objavi komentar

Related Posts with Thumbnails