petak, 12. veljače 2010.

:: Limeta namaz ili Hvala Andrea i Monika! :) ::

Please scroll down for english version of recipe

I mi konja za trku imamo!
Što ne znači obavezno da znamo i jahati. :)




Ja naime imam potkrovni stan i krovne prozore, od kojih oni kuhinjski gledaju na sjever. Nije da sad baš po stanu bauljamo po mraku :), ali definitivno, čak i da se nasadim pod sami prozor nemam dovoljno dnevnog svjetla pogodnog za fotografiranje. Osim možda da ručak instaliram u bračni krevet, taj je pod staklenom stijenom, ali to bi ipak bilo malo preveć. :) To je posljednjih tjedana rezultiralo kulminacijom mog nezadovoljstva fotkama. Pa sam dan prije snježne mećave, prošlu subotu u Zagrebu, sve onako na horuk, kak' ja i inače funkcioniram, isponaručivala lampe i ploče, a u subotu smo to sve, zajedno sa ostalim potrebnim materijalom skupljali po cijelom gradu i muž morao sastavljati, a dijete pitalo koji je to vrag!?
Za nagradu su dobili tortilje sa piletinom mariniranom u limeti ( ali o tom drugi put).


Uglavnom, zadovoljnija jesam, ali još uvijek se moram poigrati aparatom. Ovaj koji posjedujem napravi izvrsne fotografije eksterijera, zato su mi i fotografije hrane u travi solidne ;), ali nikad mu fotkanje u zatvorenom prostoru nije išlo od ruke. :(, tako da čak i uz novu instalaciju koju posjedujem, mislim, ali nemojte to izgovoriti naglas da se ne naljuti i ne daj Bože, razboli ili..........:(, ja počinjem razmišljati o novom. Prije nego li krenemo na recept, a povodom "Ajme koliko nas je ......" , igrice koju je pokrenula Monsoon - Dalmacija down under, s temom agruma koju nam je zadala ovomjesečna domaćica Mignonne - La cuisine creative, posebne zahvale Andrei - Voće i povrće, što mi je sve specificirala i poslala link na Monikina objašnjenja i fotkicu kako ta "stvar" mora izgledati, a onda naravno i Moniki, jer je zahvaljujući fotografiji sve išlo vrlo brzo i glatko.
Osim što moje fotke još uvijek nisu sasvim zadovoljavajuće, ali zato i jest ona opaska da nas posjedovanje konja, još uvijek ne čini vještim jahačima.

Ajmo na agrume!

Limete su mi najdraže. Već sam negdje rekla da se naprosto fiksam mirisom limete. Općenito volim miris citrusa i iako sam nepopravljivi pušač, da ne kažem pušačica, jako sam osjetljiva na mirise. Trebale su mi godine da pronađem parfeme koji meni na meni ne smrde i zadnjih desetak godina koristim isključivo dva, zimi bijeli Bvlgari, ljeti Eau De Lancome, s izrazitom citrusnom notom. Zbog te citrusnu note, volim i đumbir, iako ne pripada u porodicu agruma, ali limeta mi je on the top. Već kod Monike sam vidjela lemon curd iliti namaz od limuna, a onda je i Marigold objavila recept za citrus curd i konačno sam napravila nešto što se godinama spremam......lime curd ili namaz od limete i kad je bio gotov, k'o tele na sisu sam svaki čas išla porinuti žličicu u teglu i liznuti. :)



Meni je fantastičan. Ima jedan pikantan, peckavi tek, a miriši božanstveno.

Za otprilike 350ml namaza od limete vam je potrebno:

- 5 sočnih limeta i 1 limun
- 110g maslaca
- 300g šećera u prahu
- 2 jaja

Naribajte korice i istisnite sok svih limeta i limuna. Trebali biste dobiti oko 150ml soka.Stavite sok i koricu zajedno sa maslacem i šećerom u staklenu posudu, pa na pari ( voda u posudi ne smije zavrijati, niti dodirivati dno staklene posude), miješajte neprestano dok se šećer i maslac ne otope. U drugoj posudi lagano istucite dva jaja i ulijte u smjesu kroz plastično cjedilo. Miješajte i dalje pazeći da vam voda ne zavrije, pa da ne dobijete limeta kajganu, jedno 20-tak minuta dok se namaz ne zgusne. Ulijte u čiste, vruće staklenke i jedite kako i s čim vam najviše odgovara.
Ja sam napravila tortice s limeta namazom, ali ..........što se dalje zbilo, pročitajte idući put! ;)


PS. Naravno da je i grofica morala doći pogledati o čemu se radi! :) Pa ti onda fotkaj! I kad vam još muž pritom izmakne stolac ( mislil sam ga maknut da ti ne smeta! ), a ja sam si ga ostavila da si rit podboltam dok pokušavam u nekom polučučnju nekaj pofotkati, dobro ja to fotkanje i preživim ;)


:: Lime curd ::
  

For approximately 350ml lime curd you need:

- zest and juice from 5 juicy lime and 1 lemon
- 110g butter
- 300g sugar
- 2 eggs

Put the zest and juice, sugar and the butter, cut into small cubes, into a heatproof bowl set over a pan of simmering water, making sure that the bottom of the basin doesn't touch the water. The water mustn't start boil. Stir with a whisk from time to time until the butter has melted. Mix the eggs lightly with a fork, then stir into the lemon mixture through the strainer. Let the curd cook, stirring regularly, for about 20-25 minutes, until it is custard like.
Remove from heat, pour in the warm jar, let it to cool a little and seal it. It will keep in refrigator for 2-3 weeks.

Broj komentara: 14:

Nada kaže...

Braaavo Tadeja, ja sam fascinirana slikama, predivne su..a namaz mi zvuči skroz super!

maslinka kaže...

Fotke su ti zaista prelepe... svaka cast...a i ono na fotkama deluje mmmmmm...:)

Monika kaže...

jeeeej! baš mi je drago da si napravila svjetla...nadam se da te dobro služe :) namaz je fenomenalan...odmah ga bilježim :)

Snježa kaže...

Wow... savršene slike.
Namaz isto... fenomenalan

Sweet Corner kaže...

fotke su ti predivne!!! a o namazu niti necu, savrsen je!

cosmo2503 kaže...

Čovječe, ovaj maslac sa limetom mora biti fantastičan. To mi je tako neodoljivo privlačno da bih sad momentalno skočila raditi ga, ali imam samo pet limeta u kući, a i udobno sam se zavalila.
Ala smo mi prave ovnice, sve nam je na horuk i na prvu. Sad si me povukla da i ja potražim tu rasvjetu i sve to sklepam.
Meni ne ide fotkanje u zatvorenom i nikad nisam zadovoljna, mada je aparat stvarno moćan i trebalo bi malo više da se njime poigram. Moj stan ima zgodan položaj istok-zapad, sa jednim prozorom prema jugu, ali kad neko nema dara džaba mu sve.
Ove su ti fotke fenomenalne, a ova sa mačkom mi je prekrasna.

Dunja kaže...

Ah ova divna i znatiželjna maca, slaba sam na mace, a i na limetu i sve od nje. Fotke za pet.

Tadeja kaže...

Hvala vam! :)
Namaz je stvarno odličan! Brzo je gotovo i vrlo je iskoristivo u raznim kombinacijama.
@Monika, mislim da ćemo se malo, pomalo svjetla i ja sroditi. Još se tu i tamo svadimo, ali polako.....;))

Andrea kaže...

Skužila sam ja odmah u prošlom postu da si napravila rasvjetu jer se odmah vidjela razlika na fotkama. Prekrasne su ti ove fotke i možeš biti zadovoljna, a umjetna rasvjeta je nešto na što se treba naviknut i malo eksperimentirat da dođeš do onoga što želiš. Ja uglavnom fotkam na malo sporijoj brzini zatvarača, recimo 1/50, 1/60, ali ovisi od fotke do fotke. Blenda mi je uvijek maksimalno otvorena, koliko ide s ovim objektivima oko f 5.
Ma eksperimentiranjem ćeš doći do onoga što želiš, a ako ti bilo kakva pomoć treba čujemo se preko maila. :)

I ja sam strastveni pušać i isto sam osjetljiva na mirise, ipak ja sam nekako sklona orjentalno cvijetnim parfemimia. Oni mi u kombinaciji s duhanom imaju neki suho puderasti miris koji mi paše. Za ljeto definitvno dolaze u obzir samo citrusni parfemi ili čak muški parfemi koji su svježiji od ženskih. :)

Namaz mi se sviđa, volim kiselkastu aromu agruma. Ovo ću svakako jedno isprobati. :)

Shangri La Food kaže...

ova svjetlosna instalacija je zakon.. moram ju malo proučiti.
ja nabavila SRL fotić i još se upoznajemo.. valjda ću skontati :))

fotke su ti sjajne, posebno ova sa macom.. ne samo zato što ja obožam mačke, nego vidi se da je ovo jedna prava cool maca :))

a namaz.. uf.. mora biti predobar. volim kiselkasto, posebno okus limete

Vali kaže...

Dok sam ti čitala post, moj muž, foto-ekspert (tak se fura) je pitao: Čije su to fotke? Dakle, zadovoljila si najstože kriterije. :) Ne, ozbiljno, fotke su izvrsne. Namaz mi je super!

Tadeja kaže...

Puno hvala djevojke!
@Andrea :), a znaš da hoću! Gnjaviti! ;)
@Andrea II, zavidim na aparatu! :))
@Vali, puno pozdravi muža i zahvali na komplimentu( vidim ja da si ti njega fino naučila ;))

Branka kaže...

ovo je odlično , sve !! i namaz i fotkice !! ova zadnja sa macom mi je vrhunska !!

Anonimno kaže...

Slučajno sam natrapila na Vaš blog i totalno me oduševio!!! Moram ispohati limune i isprobati salatu od krumpira s motarom ( i ja ga kiselim svake godine!!!) i gomile divnih stvari koje ste nam ponudili rječju i slikom. Hvala!

Objavi komentar

Related Posts with Thumbnails